Νέος Νόμος Διοίκησης του Κράτους της Πόλης του Βατικανού

Νέος Νόμος Διοίκησης του Κράτους  της Πόλης του Βατικανού

Στις 7 Ιουνίου  του προσεχούς έτους θα ισχύσει ο Νέος Νόμος για την διακυβέρνηση του Κράτους της Πόλεως του Βατικανού. Ο Πάπας Φραγκίσκος  το ανήγγειλε  με ένα  Ιδιόβουλο  που δημοσιεύτηκε  χθες  και έχει ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2018 , Εορτή του Χριστού Βασιλιά. Το Γραφείο Τύπου της Αγίας Έδρας  δημοσίευσε μία διευκρινιστική ανακοίνωσης.

Μία μεταρρύθμιση στην υπηρεσία της Εκκλησίας

Εξηγώντας την έννοια της νέας νομοθεσίας, που αντικαθιστά εκείνη που είχε εγκρίνει ο  Άγιος Πάπας Ιωάννης Παύλος 2ος με το Ιδιόβουλο στις 26 Νοεμβρίου 2000 και το οποίο τέθηκε σε ισχύ από το Φεβρουάριο του 2001, ο Πάπας Φραγκίσκος  βεβαιώνει ότι από την αρχή της ποντιφικής του αποστολής  αισθάνθηκε ‘την ανάγκη μίας ολοκληρωτική αναδιοργάνωσης  του Κυβερνείου  του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, με σκοπό να καταστεί  όλο και πιο ιδανικό  στις σημερινές απαιτήσεις, στην υπηρεσία της Εκκλησίας  που καλείται να προσφέρει  στην παγκόσμια αποστολή του Ρωμαίου Ποντίφικα  και στον ιδιαίτερο ουσιαστικό σκοπό του Κράτους της Πόλης του Βατικανού, που καθορίζεται  «από τη φύση του  να εγγυάται  στην Έδρα  του Πέτρου την απόλυτη  και ορατή ανεξαρτησία».

Απλοποίηση και διαφάνεια

Ο πάπας υπενθυμίζει τρεις αρχές  στη βάση αυτής της νομοθετικής μεταρρύθμισης  στη βάση αυτής της νομοθετικής ορθολογισμός, οικονομία και απλούστευση και τα τέσσερα κριτήρια  που την χαρακτηρίζουν, λειτουργικότητα, διαφάνεια, νομική συνέπεια και οργανική ευαισθησία. Ένα καθήκον  το οποίος ο ίδιος ανάθεσε  στον Καρδινάλιο Giuseppe Bertello, Πρόεδρο της Ποντιφικής Επιτροπής  για το Κράτος της Πόλης του Βατικανού, ο οποίος θα βοηθηθεί από ειδική Επιτροπή.

Μείωση των Διευθύνσεων και των Κεντρικών Γραφείων

Σε συντονισμός με αυτούς τους σκοπούς, ο νέος Νόμος προβλέπει τη μείωση  των υπηρεσιακών οργανισμών: Οι Διευθύνσεις από 9 που είναι σήμερα γίνονται 7, πέρα από το Παρατηρητήριο του Βατικανού ως επιστημονικός (Υποδομές και Υπηρεσίες, Τηλεπικοινωνίες και Πληροφοριακά Συστήματα, Τηλεπικοινωνίες , Μέσα Ενημέρωσης, Οικονομία, Υπηρεσίες Ασφάλειας και Κοινωνικής Προστασίας, Υγεία και  Υγιεινή, Μουσεία και Πολιτιστική  Κληρονομιά. Ποντιφικά Κτήρια, ενώ τα Κεντρικά Γραφεία από 5 θα γίνουν 2 (Γραφείο για το Προσωπικό και Γραφείο Δικαιοσύνης).

Δημιουργία μία Θεσμού Ελέγχου και Επισκόπησης

Η διαφάνεια ακολουθείται από μία μεγαλύτερη και πιο συνειδητοποιημένη  ευθύνη των διευθυνόντων  των Υπηρεσιακών Οργανισμών από ένα Θεσμό Ελέγχου και Επισκόπησης  στο πλαίσιο  του Κυβερνείου. Αυτή η νέα μορφή  θα έχει ειδικά καθήκοντα επίβλεψης  για την τήρηση  των νόμων  και των διαδικασιών   και αξιοποίησης  της αποτελεσματικότητας  της δραστηριότητας  των ίδιων των Οργανισμών.

Μέτρια επικέντρωση

Η νέα νομοθεσία σκοπεύει σε μία μέτρια επικέντρωση δίδοντας υπευθυνότητες  στους υπεύθυνους  των Γραφείων, που καλούνται να  απαντούν  σε συγκεκριμένες πράξεις, σε παραγόμενα αποτελέσματα σχετικά με τους σκοπούς  που τους έχουν προσδιοριστεί, της ασφάλειας  των χώρων εργασίας και την προστασία των δεδομένων.

ΣΧΟΛΙΟ kantam.gr

Ένα αληθινό και εφικτό υπόδειγμα διοίκησης κάθε  σύγχρονου δημοκρατικού Κράτους!

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου