Νέα Ζηλανδία, κερδίζει το ναι στην ευθανασία. Επίσκοποι: επικίνδυνο έγκλημα

2

Νέα Ζηλανδία, κερδίζει το ναι στην ευθανασία. Επίσκοποι: επικίνδυνο έγκλημα

Με το που θα μπει σε ισχύ, το 2021, ο νόμος αναφορικά με την ευθανασία, η οποία εγκρίθηκε μετά από το εθνικό δημοψήφισμα τις τελευταίες ημέρες, η ευθανασία θα καταστεί δυνατή για άτομα ηλικίας 18 και άνω, που πάσχουν από ασθένειες σε τελικό στάδιο ή που πιστεύεται ότι η ζωή που τους απομένει είναι έξι μήνες ή και λιγότερο, και που κατάστασή τους είναι μη αναστρέψιμη. Σκληρή και ανήσυχη αναφορικά με το μέλλον, η αντίδραση της Εκκλησίας.
Με 65% των ψήφων υπέρ, η Νέα Ζηλανδία λέει ναι στη νομιμοποίηση της ευθανασίας. Σήμερα δημοσιεύθηκαν πράγματι, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου και σχετίζεται με τον νόμο για το «τέλος της ζωής» (End of Life Choice Act 2019 – Eolc). Με το που θα τεθεί σε ισχύ, το 2021, θα καταστήσει δυνατή την ευθανασία για άτομα 18 ετών και άνω, που πάσχουν από ασθένεια σε τελικό στάδιο ή που πιστεύεται ότι έχουν έξι μήνες ή και λιγότερο ζωής, που βρίσκονται σε προχωρημένη κατάσταση η οποία είναι μη αναστρέψιμη, και που βιώνουν έναν αφόρητο πόνο που δεν μπορεί να μετριαστεί με τρόπο που ο ασθενής θεωρεί ανεκτό».
Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα ανακοινωθούν στις 6 Νοεμβρίου, αλλά η πλειονότητα των ναι προκύπτει από τα προκαταρκτικά. Άμεση ήταν και η αντίδραση της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας η οποία αγωνίστηκε εδώ και πολύ καιρό, κατά της έγκρισης του νόμου: με ένα δελτίο, ο δρ John Kleinsman, διευθυντής του «Nathaniel Bioethics Center», ενώπιον του τοπικού Επισκοπικού Συνεδρίου, τονίζει πως ο Eolc «θέτει τους ευάλωτους ανθρώπους σε δύσκολη θέση και σε κίνδυνο» επειδή «η παρουσία της επιλογής της ευθανασίας θα ασκήσει πίεση σε πολλούς ασθενείς και στις οικογένειές τους».

Ο αντίκτυπος των αποτελεσμάτων σε ολόκληρο τον τομέα της υγείας
Και όχι μόνο: η νομιμοποίηση του υποβοηθούμενου θανάτου «θα έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο σε όλους εκείνους που εργάζονται κοντά στους ετοιμοθάνατους και τους φροντίζουν, δηλαδή γιατρούς, νοσοκόμους, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, εφημερίους, ιερείς και λαϊκούς». Για τον δρ. Kleinsman ισχύει επίσης ότι «με την έγκριση αυτού του δημοψηφίσματος, η Νέα Ζηλανδία περνά σε ένα σημείο που δεν έχει επιστροφή» επειδή «ο νόμος δεν θα καλύπτει μερικές περιπτώσεις, τις πιο δύσκολες», αλλά «θα διευκολύνει όποιον έχει διαγνωσθεί με μια ασθένεια σε τελικό στάδιο, να επιλέξει την ευθανασία». Η νομοθεσία πράγματι, «δεν προβλέπει την υποχρέωση παρηγορητικής φροντίδας, δεν θεωρεί απαραίτητες ειδικές απαιτήσεις για τους μάρτυρες και δεν διαθέτει αποτελεσματικές διαδικασίες για την ανίχνευση για το εάν οι άνθρωποι επιθυμούν να επιλέξουν τον υποβοηθούμενο θάνατο εξαιτίας εξωτερικής πίεσης ή λόγω της αίσθησης ότι αποτελούν ένα βάρος» για τους άλλους.

Μελλοντικός κίνδυνος η διεύρυνση του νόμου
Αυτό το αποτέλεσμα, συνεχίζει ο διευθυντής του «Nathaniel Bioethics Center» «αντιτίθεται στην τάση της παγκόσμιας κοινής γνώμης, με 33 δικαστικές αποφάσεις σε όλο τον κόσμο να έχουν απορρίψει παρόμοιους νόμους, τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, και της Σκωτίας, εξαιτίας των κινδύνων που υπάρχουν για να ευάλωτα άτομα». Ο γιατρός καταλήγει στο συμπέρασμα: «Θα είναι μόνο θέμα χρόνου, προτού οι βουλευτές μας ωθηθούν στην περαιτέρω διεύρυνση του νόμου, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες. Αυτή η νομοθεσία μας βάζει σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή».
Πρέπει να θυμόμαστε ότι σήμερα, δημοσιεύθηκαν και τα αποτελέσματα ενός άλλου δημοψηφίσματος που είχε πραγματοποιηθεί επίσης στις 17 Οκτωβρίου, σχετικά με την νομιμοποίηση της κάνναβης με σκοπό την αναψυχή. Σε αυτή την περίπτωση, οι Νεοζηλανδοί δήλωσαν ότι είναι ενάντιοι: το όχι, πράγματι, νίκησε με 53,1 τοις εκατό. Άκουσαν λοιπόν, την φωνή της καθολικής Εκκλησίας που, με διάφορες δηλώσεις, είχε επισημάνει την ανησυχία της για τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ουσίας στους νέους και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους. «Πιστεύουμε ότι ο λαός πρέπει να προβληματιστεί σοβαρά για το θέμα αυτό – ανέφεραν οι ιεράρχες – και ευχόμαστε αυτή η ψηφοφορία να χρησιμοποιηθεί στο να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος της κάνναβης στους νέους και στα ευάλωτα άτομα των κοινοτήτων μας».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το Θρησκευτικό και το Λαογραφικό Μουσείο στην καρδιά των Λουτρών, γράφει η Σοφία Ανδριώτη αρχαιολόγος και συνεργάτιδα του Μουσείου

  Το Θρησκευτικό και Λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά της Τήνου ανοίγει τις πόρτες του προς το κοινό αυτό το Σάββατο 15/06/24 και

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου