Νέα έκκληση της Αγίας Έδρας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Νέα έκκληση της Αγίας Έδρας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Ο μόνιμος Παρατηρητής της Αγίας Έδρας στον Ο.Η.Ε. σεβασμιότατος Bernardito Auza απηύθυνε στη Νέα Υόρκη μια νέα πιεστική έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η Αγία Έδρα ανανεώνει για ακόμη μια φορά την έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου, προκειμένου να βρεθεί μια «ενιαία και αποτελεσματική απάντηση για μια διαρκή ειρήνη στη Συρία και σε άλλες περιοχές στον κόσμο που βρίσκονται σε σύγκρουση. Για ακόμη μια φορά έκανε εκ νέου έκκληση ο αρχιεπίσκοπος Bernardito Auza, παρενέβη τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη σε μια συζήτηση που άνοιξε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου στις τελευταίες δραματικές εξελίξεις του πολέμου στη Συρία και στην Υεμένη προστέθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες και η αναζωπύρωση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια

«Οι επιπτώσεις σε συνδυασμό με τις μακροχρόνιες και ανεπίλυτες συγκρούσεις συνεχίζουν να απειλούν την αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής, με τεράστιες συνέπειες για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποίησε ο σεβασμιότατος Auza. Μεταξύ αυτών και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου του ανθρώπου, η απειλή της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής βίας, η διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων, η μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων και οι σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.

Απίστευτα δεινά στην Συρία και ένας παράλογος πόλεμος στην Υεμένη

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας υπενθύμισε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, «η οποία χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή δεινά, καταστροφές και από περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή», αλλά και τον «παράλογο» πόλεμο στην Υεμένη, όπου λαμβάνει χώρα «η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή του κόσμου» με την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας.

Η μοναδική λύση για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουσης είναι αυτή των δύο κρατών

Αναφερόμενος στην αναζωπύρωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, που έχει ξεκινήσει για πάνω από ένα μήνα στη Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με το Ισραήλ με διαμαρτυρίες για τη λεγόμενη «Πορεία επιστροφής», ο σεβασμιότατος Auza επιβεβαίωσε για τη σταθερή υποστήριξη της Αγίας Έδρας υπέρ της λύσης των δύο κρατών, «τη  μοναδική οδό που μπορούμε να διασχίσουμε – είπε – για να πραγματοποιηθούν οι φιλοδοξίες Ισραηλινών και Παλαιστινίων με ειρηνική συνύπαρξη» μεταξύ των δύο λαών. Αναφορικά με το ζήτημα της Ιερουσαλήμ, ο επίσκοπος υπενθύμισε για ακόμη μια φορά την υποχρέωση όλων των εθνών να σεβαστούν το status quo της Ιερής Πόλης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. γι αυτό το θέμα.

Ο ρόλος κλειδί του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.

Ο Σεβασμιότατος Auza υπογράμμισε στη συνέχεια το ρόλο κλειδί του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Τα διασταυρούμενα βέτο των μόνιμων μελών του Συμβουλίου (μεταξύ των οποίων αυτά των Ρώσων, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών) συνεχίζουν να αποτελούν το πραγματικό εμπόδιο για μια διαπραγματεύσιμη λύση σχετικά με τις συγκρούσεις στην περιοχή.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου