ΝΕΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

ΝΕΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Ο διάλογος των εκκλησιών συνεχίζεται εκεί που αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να επικεντρωθούν σε όσα ενώνουν τους χριστιανούς !
Αυτές τις μέρες, στις ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε διακήρυξη της επίσημης Επιτροπής Καθολικών και Ορθοδόξων, όπου συν-προεδρεύουν ο καρδινάλιος Ιωσήφ Tobin, Αρχιεπίσκοπος του Newark και ο ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Μεθόδιος, της Βοστώνης, σχετικά με την κλήση και αποστολή του Λαού του Θεού και το ρόλο των λαϊκών στις 2 εκκλησίες

Η ίδια η Επιτροπή τονίζει ότι ‘ αντί να εξετάσουμε από κοινού προβλήματα που εμποδίζουν την πλήρη κοινωνία των εκκλησιών, εμείς, καθολικοί και ορθόδοξοι θεολόγοι, εξετάσαμε μαζί τις προκλήσεις που αφορούν και τις 2 εκκλησίες, το ρόλο των λαϊκών στις δύο παραδόσεις και το πρόβλημα του κληρικαλισμού . Συνολικά αναπτύσσουμε την εκκλησιολογία που βλέπει το Μυστήριο του Βαπτίσματος ως τη βάση της κλήσης και της αποστολής κάθε χριστιανού, κληρικού και λαϊκού, με τον ίδιο τρόπο ” Στο κείμενο τονίζεται ότι οι λαϊκοί πρέπει να εκφράζουν την άποψή τους, ακόμα και αν οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους Επισκόπους. Πάντως η Διακήρυξη αναφέρεται τους λαϊκούς ως το Λαό του Θεού, που λαμβάνει χαρίσματα, τα οποία είναι στη διάθεση όλων, για το κοινό καλό.

Στο παρελθόν οι 2 εκκλησίες είχαν ποικίλες θεολογικές συζητήσεις, όμως ο ρόλος των λαϊκών σε αυτές δεν είχε συζητηθεί. Στο κείμενο δίνεται έμφαση και στους νέους “ σε αυτούς που αναζητούν μια ταυτότητα πίστης και αντιμετωπίζουν μια υπερσυντηρητική θρησκεία ή ένα περιβάλλον ψευδοθρησκευτικού ατομικισμού, εμείς οφείλουμε να δείξουμε την αληθινή κοινωνία με τους λαϊκούς πιστούς και να προσφέρουμε μια πειστική εναλλακτική ”.
“Αν αυτό δε γίνει οι νέοι θα χαθούν από τις εκκλησίες. οι νέοι έχουν ανάγκη να δουν την ενότητα του Λαού του Θεού, με τους λαϊκούς πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο” ; ήταν το σχόλιο του Marco Gnavi, συμβούλου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, που κλήθηκε να σχολιάσει τη διακήρυξη των αμερικανικών εκκλησιών.
Ας ελπίσουμε να δούμε ανάλογες πρωτοβουλίες και στα … Βαλκάνια.

Πηγή : Vatican News

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου