ΝΑΞΟΣ: ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΧΙΟΝΩΝ

ΝΑΞΟΣ: ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΧΙΟΝΩΝ

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους ενορίτες του Μητροπολιτικού Ναού όταν ύστερα από πολλά χρόνια τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προς τιμήν της Παναγίας των Χιόνων στον ομόνυμο Ναό της Χώρας της Νάξου.

Ο Ναός αυτός βρίσκεται σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλεως, στην είσοδο της παλαιάς αγοράς. Μέσα στο Ναό φυλάσσεται το Εικόνισμα της Παναγίας της Βροφοκρατούσας.

Ο εφημέριος στο κήρυγμά του εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποδίδουμε στην Παναγία τον τίτλο «των Χιόνων» αφηγούμενος το ακόλουθο γεγονός:

Τη νύκτα της 4ης προς 5ης Αυγούστου του έτους 356 η Παναγία εμφανίστηκε σε όνειρο σε κάποιον ρωμαίο ευγενή ονόματι Ιωάννη και του ζήτησε την ανέγερση μιας Βασιλικής στο σημείο εκείνο όπου το πρωί θα είχε χιονίσει. Το ίδιο όνειρο είχε και ο Πάπας Λιβέριος, ο οποίος, μόλις διαπίστωσε πως πράγματι είχε χιονίσει σε έναν από τους επτά λόφους της Ρώμης, τον Εσκουιλίνο, διέταξε την ανέγερση Ναού προς τιμήν της Θεοτόκου. Ο Ναός αυτός έφερε τον τίτλo Santa Maria ad Nives ή αλλιώς Αγία Μαρία του Χιονού.

Επί Πάπα Σίξτου Γ’, σε ανάμνηση της Οικουμενικής Συνόδου της Εφέσου που είχε διακηρύξει την Παναγία ως Θεοτόκο, ο ναός θα ανοικοδομηθεί μεγαλύτερος. Επειδή την εποχή εκείνη δεν υπήρχε στη Ρώμη βασιλική παρόμοια σε λαμπρότητα και μέγεθος ο ναός ονομάστηκε Santa Maria Maggiore.

Στο τέλος ο εφημέριος κάλεσε τους πιστούς σε κάθε στιγμή της ζωής τους να έχουν το θάρρος να επικαλούνται την Παναγία, η οποία σαν υπομονετική Μητέρα ακούει όλες τις ικεσίες των παιδιών της και, όταν κρίνει οτι έιναι για το καλό τους εκείνη μεσιτεύει στο Θεό Πατέρα για την επίτευξη τους.

Μετά το πέρας της Λειτουργία ακολούθησε κέρασμα.

Και του χρόνου με υγεία και η Παναγία να είναι πάντοτε η έλπίδα και στήριγμά μας.

Φωτογραφίες : Lorraine Crouch

Φ.Δ.

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου