Ο Πάπας συναντά τη Nadia Murad Basee Taha
Στο τέλος της γενικής Ακρόασης της Τετάρτης 3 Μαΐου, ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτισε τη νεαρή Γεζίντι, Nadia Murad Taha Yezidi, επιζήσασα της εμπορίας ανθρώπων.
Η νεαρή γυναίκα που προτάθηκε πέρσι για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, είναι η πρώτη Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για την αξιοπρέπεια όσων επέζησαν από την εμπορία ανθρώπων. Αυτή η τιμή της έχει ανατεθεί από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC)
Αφού αιχμαλωτίστηκε το καλοκαίρι του 2014, από μαχητές του ISIS, η νεαρή Ιρακινή, όπως και τόσες άλλες γυναίκες της μειονότητας των Γεζίντι, πουλήθηκε ως σκλάβα, για να γίνει θύμα βιασμών και επαναλαμβανόμενων βασανισμών και βιαιοτήτων. Μετά από τρεις μήνες, κατάφερε να ξεφύγει σχεδόν από θαύμα από τους απαγωγείς της.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης της συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στο θέμα της εμπορίας των ανθρώπων, η Nadia Murad, γεννημένη το 1993, διηγήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2015 την συγκλονιστική εμπειρία της, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη.
Με την ευκαιρία, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Ban Ki-moon, κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στο διεθνές οργανωμένο έγκλημα και το σχετικό Πρωτόκολλο για την εμπορία ανθρώπων, καθώς επίσης και όλα τα θεμελιώδη διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και ανθρωπιστικά μέσα. Ο Ban Ki-moon ζήτησε από τις κυβερνήσεις, από τις επιχειρήσεις και από τους οργανισμούς να στηρίξουν το ταμείο εθελοντικών συνεισφορών των Ηνωμένων Εθνών για τα θύματα της εμπορίας των ανθρώπων.
Οι δύο νικήτριες του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016, η Nadia Murad και η Lamiya Aji Bashar, ανήκουν στην μειονότητα των Γεζίντι, μια κουρδική εθνότητα που πρεσβεύει μια μονοθεϊστική θρησκεία, τον Γιαζιντισμό, ενδεχομένως ιρανικής προέλευσης, που παρουσιάζει αρχαία κουρδικά πιστεύω όπως και στοιχεία που προέρχονται από το σουνιτικό Ισλάμ και από τον σουφισμό, καθώς επίσης και από τον χριστιανισμό.
Μετάφραση:ρφ