Να νικήσουμε το ρατσισμό

Να νικήσουμε το ρατσισμό

Μεγάλη ένταση στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια σύλληψης του από αστυνομικούς. Πέμπτη ημέρα σκληρών διαδηλώσεων στην πόλη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η τοπική Εκκλησία προσεύχεται για το θύμα και προτρέπει την αμερικανική κοινωνία να νικήσει τον ρατσισμό και να εργαστεί για ειρήνη, αλήθεια και δικαιοσύνη. Η συνέντευξή μας με τον Paolo Mastrolilli, ανταποκριτή από τις ΗΠΑ για τον τύπο

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από ασφυξία κατά τη διάρκεια σύλληψης στη Μινεάπολη, προκαλεί έντονες κοινωνικές εντάσεις μεταξύ της μαύρης κοινότητας και των θεσμών. Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, η πόλη της Μινεσότα ήταν η σκηνή σκληρών διαμαρτυριών από τη μαύρη κοινότητα, με αποτέλεσμα συχνό βανδαλισμό. Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις. Ιδιαίτερα στην Ουάσιγκτον, όπου οι διαδηλωτές διαδήλωσαν έξω από τον Λευκό Οίκο. Οι αρχές έχουν εφαρμόσει αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από την προεδρική κατοικία. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διακηρύχθηκε στην Ατλάντα της Γεωργίας. Εν τω μεταξύ, η αυτοψία στο θύμα εξαιρεί επί του παρόντος διάγνωση τραυματικής ασφυξίας ή στραγγαλισμού. Η οικογένεια Floyd ζήτησε επομένως άλλη ανεξάρτητη έρευνα. Ένα επεισόδιο που έλαβε χώρα στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν επιδεινώνει επίσης την κατάσταση. Ένα 19χρονο αγόρι σκοτώθηκε από μερικούς πυροβολισμούς. Ο νεαρός ήταν μέρος του πλήθους που διαδήλωσε για τη δολοφονία του Φλόιντ.

Οι προσευχές των επισκόπων για το θύμα, την ειρήνη, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη
Οι Αμερικανοί επίσκοποι εκφράζουν την καταδικαστική τους καταδίκη για μια ακόμη υπόθεση βίας κατά των Αφροαμερικανών. Σε δήλωση που υπέγραψαν οι πρόεδροι επτά επιτροπών της Συνόδου των Επισκόπων των ΗΠΑ, οι ιεράρχες δήλωσαν αλληλεγγύη προς τις μαύρες κοινότητες της χώρας και ζήτησαν έρευνα που θα οδηγούσε στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Ελπίζουν επίσης ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους να είναι ειρηνικές. Οι ιεράρχες έπειτα δηλώ νουν σεβασμό πρώτα σε κάθε ανθρώπινη ζωή, επισημαίνοντας ότι ο ρατσισμός στις ΗΠΑ "δεν είναι κάτι του παρελθόντος, αλλά ένας πραγματικός και σημερινός κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία". Αντιμέτωποι με αυτήν την πανούκλα, επιβεβαιώνουν την αυστηρή καταδίκη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που έχει ήδη εκδοθεί σε μια ποιμαντική επιστολή από το 2018. Τέλος, καλούν όλους τους Καθολικούς, με την ευκαιρία της Πεντηκοστής, να προσευχηθούν στο Άγιο Πνεύμα και να εργαστούν «ώστε το Πνεύμα της Αλήθειας να αγγίξει όλες τις καρδιές στη χώρα και για τη θεραπεία μιας νοσηρής κοινωνίας». Και εξακολουθούν να μοιράζονται τις σκέψεις του Σεβασμιοτάτου Bernard Anthony Hebda, μητροπολίτη αρχιεπισκόπου του Saint Paule Minneapolis. Σε ένα σημείωμα, ο μητροπολίτης μιλά για ένα «σπαρακτικό και πολύ ενοχλητικό» γεγονός. «Ιδιαίτερα τη στιγμή που η ανθρώπινη αδυναμία κλονίστηκε από την πανδημία Covid-19 – λέει ο Αρχιεπίσκοπος Χέμπντα – καλούμαστε να σεβαστούμε την αξία και την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου, είτε είναι πολίτες που χρειάζονται από άλλη χώρα και να τους σέβονται όλοι οι υπάλληλοι της Χώρας που είναι υπεύθυνοι για την εξασφάλιση προστασίας σε όλους τους πολίτες. Τέλος, η προτροπή να προσευχηθούν όλοι για το θύμα και την οικογένειά του, αλλά και πάνω απ 'όλα για την ειρήνη ολόκληρης της πληγωμένης κοινότητας ", και τη δέσμευση για προώθηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης.

Pax Christi: νικήστε τον ρατσισμό
"Εκφράζουμε οργή για αυτό και άλλους θανάτους, οι οποίοι δείχνουν απόλυτη περιφρόνηση για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των μαύρων στο έθνος μας". Διαβάζουμε λοιπόν στο δελτίο τύπου του Pax Christi Usa, για την ιστορία του George Floyd. Το δελτίο τύπου επιβεβαιώνει τη δέσμευση της οργάνωσης "να εργαστεί για να διαλύσει το ρατσισμό σε όλες τις μορφές του και τη μάστιγα της αστυνομικής βίας." Το δελτίο τύπου ζητά επίσης την προώθηση της έκκλησης του Pax Christi Usa για ειρήνη και τη δέσμευσή του για την υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και την αντιμετώπιση κάθε μορφής ρατσισμού. Το πένθος για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να μετατραπεί στην απαραίτητη δράση "για να θεραπεύσει τον κόσμο μας και να διαλύσει τον ρατσισμό που υποστηρίζει μια κουλτούρα θανάτου".

Ένας θάνατος που προκαλείται από άλυτα προβλήματα
Σύμφωνα με τον Paolo Mastrolilli, ανταποκριτή στις ΗΠΑ για την εφημερίδα "La Stampa" και βαθιά γνώστη της αμερικανικής πραγματικότητας, ο θάνατος του George Floyd συνέβη σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς κοινωνικής διαίρεσης.

+ Ν
 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου