Nα φέρνετε την ειρήνη και την ενότητα εκεί όπου υπάρχει πόλεμος και διχασμός

Nα φέρνετε την ειρήνη και την ενότητα εκεί όπου υπάρχει πόλεμος και διχασμός

Στην αίθουσα Bologna, ο Ποντίφικας υποδέχεται τα μέλη της μόνιμης συνόδου της ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας. Στο επίκεντρο του ευρύ διαλόγου: η ειρήνη στη χώρα και η «ζωντανή» μαρτυρία της Εκκλησίας, που πραγματοποιείται μέσω της προσευχής και της εγγύτητας, ειδικά προς εκείνους που υποφέρουν και η συνοδικότητα που σημαίνει «πορευόμαστε μαζί, με πραότητα και ευπείθεια».

Η Ουκρανία εδώ και καιρό, βιώνει μια δύσκολη και ευαίσθητη κατάσταση, για πάνω από πέντε χρόνια είναι τραυματισμένη από μια σύγκρουση που πολλοί αποκαλούν «υβριδική», που αποτελείται ως συνήθως συμβαίνει από πολεμικές ενέργειες, οι υπεύθυνοι είναι καμουφλαρισμένοι, μια σύγκρουση όπου οι πιο αδύναμοι και οι πιο μικροί πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα, μια σύγκρουση που επιδεινώνεται από ψευδαισθήσεις προπαγάνδας και από διάφορα είδη χειραγώγησης, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας εμπλοκής μιας θρησκευτικής πτυχής.

Ο Πάπας Φραγκίσκος περιγράφει σαφώς, τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ουκρανία εδώ και αρκετό καιρό, κατά τη συνάντηση με

τον αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της μόνιμης συνόδου και τους μητροπολίτες της ουκρανικής Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας. Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Βατικανού στις 4 Μαΐου, ο Ποντίφικας θέλησε να δώσει «ένα σημάδι της εγγύτητάς του προς την ουκρανική Ελληνοκαθολική Εκκλησία» προσκαλώντας τους αντιπροσώπους  της «στη Ρώμη, στις 5 και 6 Ιουλίου». Αυτή η συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι προϊστάμενοι των Οργάνων της ρωμαϊκής κουρίας που είναι υπεύθυνοι για τη χώρα, δίνει «μια ακόμη ευκαιρία να εμβαθύνουμε στην ανάλυση της ζωής και των αναγκών της Ουκρανίας, προκειμένου να προσδιορίσουμε τους τρόπους με τους οποίους η καθολική Εκκλησία και ιδιαίτερα η Ελληνοκαθολική Εκκλησία ολοένα και πιο αποτελεσματικά θα μπορεί να αφιερωθεί στη διακήρυξη του Ευαγγελίου, να συμβάλει στην υποστήριξη εκείνων που υποφέρουν και να προωθήσει την ειρήνη, σε συμφωνία, στο μέτρο του δυνατού, με την Καθολική Εκκλησία λατινικού ρυθμού και με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και κοινότητες».

Ο λεγόμενος πόλεμος του Donbass, ο οποίος ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 και στη συνέχεια εξερράγη μέσα από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορωσικών αυτονομιστών ανταρτών, προκάλεσε πάνω από 10 χιλιάδες θανάτους και κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για το 2018.

Μη  θυσιάζετε την ειρήνη για το καλό λίγων

Ο Πάπας εκφράζει προς όλους την εγγύτητά του και την προσευχή του, ζητώντας από «τον Θεό κάθε παρηγοριά» για να «παρηγορήσει τις ψυχές εκείνων που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα εξαιτίας του πολέμου, εκείνων που φέρουν πληγές στο σώμα και στο πνεύμα τους, εκείνων που έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι και τη δουλειά τους και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να αναζητήσουν ένα μέλλον περισσότερο ανθρώπινο αλλού, μακριά».

Σας ευχαριστώ για την πιστότητά σας στον Κύριο και στον Διάδοχο του Πέτρου, η οποία υπήρξε πάντοτε αγαπητή σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, και ικετεύω τον Κύριο να συνοδεύει τις ενέργειες όλων των πολιτικών ηγετών, ώστε να μην επιδιώκουν το λεγόμενο μερικό καλό, που στο τέλος καταλήγει πάντα ως ένα συμφέρον εις βάρος κάποιου άλλου, αλλά το κοινό καλό, την ειρήνη.

Να είμαστε «οι άγιοι της διπλανής πόρτας»

Μπροστά  «στις περίπλοκες καταστάσεις που προκλήθηκαν από τις συγκρούσεις», η Εκκλησία καλείται να δώσει «μια μαρτυρία χριστιανικής ελπίδας», «η οποία δεν δίνει έδαφος στην αποθάρρυνση», και όχι εκείνη του κόσμου, που «κυριαρχεί στα πράγματα που συμβαίνουν και συχνά διχάζουν».

Η χριστιανική ελπίδα η οποία τροφοδοτείται από το φως του Χριστού, κάνει την ζωή και την ανάσταση να λάμπουν ακόμη και στις πιο σκοτεινές νύχτες του κόσμου. Ως εκ τούτου, αγαπητοί αδελφοί, πιστεύω ότι σε δύσκολους καιρούς, ακόμα περισσότερο από εκείνους της ειρήνης, η προτεραιότητα των χριστιανών πρέπει να είναι αυτή του να παραμένουμε ενωμένοι με τον Ιησού που είναι η ελπίδα μας.

Κατά τον μακρύ και πυκνό διάλογο, ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά για «καθημερινούς ήρωες» οι οποίοι «ανταποκρίθηκαν στο κακό με το καλό», και για «αγίους της διπλανής πόρτας» οι οποίοι «μέσα στο βίαιο πλαίσιο της ιστορίας φύτεψαν τον σταυρό του Χριστού».

Αυτοί οι αδελφοί σας και οι αδελφές σας οι οποίοι έχουν υποστεί διωγμούς και μαρτύρια και που είναι στενά συνδεδεμένοι με τον Κύριο Ιησού, έχουν απορρίψει τη λογική του κόσμου, σύμφωνα με την οποία στη βία απαντάμε με βία, έχουν γράψει με τη ζωή τους τις πιο ξεκάθαρες σελίδες της πίστης: είναι καρποφόροι σπόροι χριστιανικής ελπίδας.

συνεχίζεται

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου