«Να έχετε στην καρδιά σας τη σωτηρία των ψυχών σε όσους έχουν ένα αποτυχημένο γάμο»

«Να έχετε στην καρδιά σας τη σωτηρία των ψυχών σε  όσους έχουν ένα αποτυχημένο γάμο»

Οι υποθέσεις οικονομικού  και διοργανωτικού τύπου δεν μπορούν να αντιπροσωπεύουν εμπόδιο για την απόδειξη πάνω στην εγκυρότητα του Μυστηρίου του Γάμου. Αυτό είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, επανερχόμενος στο θέμα της ακυρότητας του Μυστηρίου του Γάμου στους συμμετέχοντες  στην ενημέρωση για τη νέα διαδικασία, που διοργάνωσε το Ανώτατο Αποστολικό ό Δικαστήριο της Αγίας  Έδρας (Tribunale Apostolico della Rota Romana)

Πρόκειται για μία πρόκληση που σκοπό έχει «να γίνουν  αντιληπτές οι ερωτήσεις  του σημερινού ανθρώπου  και να αναζητηθούν οι απαντήσεις  με το λόγο του Κυρίου  και των αληθειών της πίστης, που πρέπει να μελετούνται  κι να γίνονται γνωστές  όλο και καλύτερα», εξήγησε ο Άγιος Πατέρας, τονίζοντας  ότι η ποιμαντική διακονία του  επισκόπου βασίζεται «στο έργο της διδασκαλίας»  που είναι στενά δεμένο  με εκείνο «του εξαγιασμού και της διακυβέρνησης».

Εάν από μια πλευρά,  ήδη ο μακάριος Πάυλος 6ος προέτρεπε  στο να  ευαγγελιζόμαστε όχι με τρόπο «διακοσμητικό», ούτε «επιφανειακό» (βλέπε Evangelii nuntiandi), «η σωτηρία των ψυχών» – αποτελεί «το σκοπό κάθε ποιμαντικής δράσης.  Και αυτό το δεδομένο αποτελεί, ένα κίνητρο  για να «εξαλείψουμε με αποφασιστικότητα κάθε εμπόδιο  κοσμικού χαρακτήρα  που καθιστά δύσκολη τη δυνατότητα σε ένα μεγάλο αριθμό πιστών  να απευθυνθούν νστα Εκκλησιαστικά Διακστήρια» τα οποία καλούνται  να επιτελέσουν  μια «διακονική υπηρεσία», ακριβώς για τη σωτηρία των ψυχών σε μια τακτική που «υπερβαίνει το ίδιο το δίκαιο» «υποδεικνύοντας έτσι τον ορίζοντα  της ευσπλαχνίας¨ υπογράμμισε ο Ποντίφικας.

Σ’ αυτή την προοπτική, η Εκκλησία, ακολουθώντας το παράδειγμα του «Ιησού Καλού Σαμμαρείτη», «σκύβει  πάνω στους φωχούς και σε όσους  είναι απομακρυσμένοι  από  την εκκλησιαστική κοινότητα και θεωρούνται  έξω από αυτήν  εξ αιτίας  του αποτυχημένου γάμου τους».  Στους ποιμένες  της Εκκλησίας εναπόκειται λοιπόν η ευθύνη  να «μην τους θεωρούν ξένους προς το Σώμα του Χριστού, που είναι η Εκκλησία»  και να μην τους αποκλείουν  «από την ποιμαντική φροντίδα», δείχοντάς τους « κατανόηση και αγάπη»  ενώπιον των προσφυγών που «απαιτούν απαντήσεις  και προβλέψεις  που δεν είναι πάντοτε εύκολες».  Η ενημέρωση εκ μέρους ττου Ανωτάτου Αποσοτίκού Δικαστηρίου, μπορέι λοιπόν να αντιπροσωπεύει  «μια σημαντική βοήθεια» για να αυξάνεται  στο ποίμνιο που είναι εμπιστευμένο στους Επισκόπους  « το μέτρο του αναστήματος  του Χριστού Καλού Ποιμένα»  και στην καρδιά  η «σωτηρία των ψυχών».

Τέλος ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε  την ακρόαση επικαλούμενος το Άγιο Πνεύμα, για να βοηθήσει τους Εκκλησιαστικούς δικαστές «να απαντήσουν με διαθεσιμότητα και απλότητα, στην κραυγή βοήθειας  τόσων αδελφών μας  που έχουν ανάγκη  να υπάρξει η αλήθεια για το Μυστήριο του Γάμου τους  και στην πορεία της ζωής τους».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου