Να έχετε μια καρδιά ανοιχτή

Να έχετε μια καρδιά ανοιχτή

Στο ιερό Προσκύνημα του SeñordelosMilagros, Λίμα, ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε την «Ακολουθία της Μεσαίας Ώρας»  μαζί με περίπου 500 μοναχές της ενορατικής ζωής στο Περού. Τον Ποντίφικα υποδέχτηκε η Προθηγουμένη  των εγκλείστων μοναχών Καρμελητισσών.

«Η ενορατική ζωή δεν φυλακίζει, ούτε περιορίζει την καρδιά, αλλά διευρύνει τη χάρη της σχέσης με τον Κύριο. Οι μοναχές με μια στενή καρδιά, οι συλλέκτριες των αδικιών, ας επιστρέφουν για να αναπνεύσουν οι καρδιές τους και να γίνουν μητέρες». Ο Πάπας Φραγκίσκος  στην ομιλία του, μοιράστηκε αυτή τη σκέψη  με τις μοναχές της ενορατικής ζωής στο Περού.

Το ιερό Προσκύνημα που διευθύνεται από τις Καρμελίτισσες είναι ταυτόχρονα Μοναστήρι, ένα  θρησκευτικό συγκρότημα που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Λίμα και είναι αφιερωμένο στη λατρεία του πολιούχου του Περού, «του Κυρίου των Θαυμάτων». Η αγιογραφία στον τοίχο του δέκατου έβδομου αιώνα, που απεικονίζει την Σταύρωση του Χριστού, είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από τον  καταστροφικό σεισμό του 1655, η οποία κατέστρεψε μεγάλο μέρος των κτιρίων της πρωτεύουσας.

Όχι σε θρησκευτικούς με στενή καρδιά και φλυαρίες

Μιλώντας χωρίς γραπτό κείμενο, ο Πάπας  είπε μεταξύ άλλων, ότι δυστυχώς δεν λείπουν και οι μοναχές με μια «μικρή καρδιά», αυτές  που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους, δεν είναι πλέον μητέρες και διαμαρτύρονται για τα πάντα. Σε αυτές  τις «συλλέκτριες» αδικιών ζήτησε να βρεθεί μια λύση για την πικρία και τη σκληρότητα που νιώθουν, επιτρέποντας στις καρδιές του  να επιστρέψουν και να αναπνεύσουν  και πάλι. Στο Μοναστήρι υπάρχει τόπος μόνο για όσες ανοίγουν την καρδιά τους και ξέρουν πώς να φέρουν το σταυρό, τον  καρποφόρο σταυρό, το σταυρό της αγάπης, το σταυρό που δίνει ζωή. Εγκαταλείποντας συχνά την  γραπτή του ομιλία ,ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε ακόμη και για τη  φλυαρία, που τροφοδοτείται από το έργο του διαβόλου. Ζητά από όλες να μην είναι "τρομοκράτισσες", μιλώντας άσχημα πίσω από τις πλάτες των  ανθρώπων και  υπενθύμισε ότι είναι καλύτερο τότε να "δαγκώνεις τη γλώσσα σου".

Μια καρδιά με στενότητα αγάπης

Ο Πάπας  στάθηκε στη χαρά που πρέπει να αισθανόμαστε,  ως παιδιά του Θεού, μια εμπειρία που υποστηρίζει «τη ζωή μας, που θέλει να είμαστε ευγνώμονες και να απαντούμε με την αγάπη». Η στενή σχέση με τον Κύριο, τρέφεται με συνεχή προσευχή. Αυτή βοηθά ώστε να διαστέλλονται οι καρδιές μας, για να αισθανόμαστε  «με νέο τρόπο τον πόνο, την ταλαιπωρία, την απογοήτευση, τη δυστυχία τόσων πολλών αδελφών που είναι θύματα» του «κακού πολιτισμού» της εποχής μας. Από αυτό ξεκινάει και η πρόσκληση να παρεμβαίνουμε  για τους αναγκεμένους όχι μόνο μέσω της προσευχής, αλλά και μέσω μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ιεραποστολική προσευχή

Η προσευχή μας πριν απ’ όλα πρέπει να είναι ιεραποστολική, όπως υπενθύμισε και η Μητέρα Ηγουμένη,  διότι με τον τρόπο αυτό αποκτούμε την εμπειρία της  «αγάπης και ελπίδας» για σε όσους υποφέρουν:  τους «φυλακισμένους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες που διώκονται», τις «πολλές οικογενειακές πληγές» τους "ανθρώπους χωρίς εργασία", "τους φτωχούς", "τους αρρώστους", "τα θύματα της εξάρτησης". Μια προσευχή που μπορεί να γίνει  και τολμηρή για να πλησιάσει  η δυστυχία των ανθρώπων την παντοδυναμία του  Θεού, βέβαιες ότι η προσευχή δεν χτυπά στον τοίχο του Μοναστηριού και επιστρέφει πίσω αλλά  «βγαίνει έξω από το Μοναστήρι και συνεχίζει να πηγαίνει. "

Μοναστήρια, φάροι της ελπίδας

Στην ομιλία του, ο Ποντίφικας ζήτησε επίσης στις μοναχές να προσεύχονται για την ενότητα της Εκκλησίας, "σήμερα και πάντοτε". Στην πραγματικότητα, ο κόσμος πρέπει να δει την ενσάρκωση της αγάπης του Χριστού, μια αγάπη που στη ζωή της Νύφης Του Εκκλησίας πρέπει να φθάσει σε όλους μέσω της πίστης, της ελπίδας και της φιλανθρωπίας. «Δεσμευθείτε  στην αδελφική ζωή  κάνοντας  ώστε κάθε Μοναστήρι  να είναι ένας φάρος  που να μπορεί να φωτίζει  μέσα στην έλλειψη ενότητας και της διαίρεσης».

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου