Να είστε πάντα ανοιχτά κανάλια μεταξύ του Ιησού και του λαού

Να είστε πάντα ανοιχτά κανάλια μεταξύ του Ιησού και του λαού

Διαθέσετε περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους παρά στοΚαλλιεργήστε την οικειότητα σας με τον Κύριο και γκρεμίζετε τις   γέφυρες με τους πιστούς σας λέγοντας απλά ένα «ναι». Αυτή είναι η πορεία την οποία έδειξε ο Πάπας Φραγκίσκος στους επισκόπους που χειροτονήθηκαν πέρυσι, οι οποίοι συμμετάσχουν στο μάθημα για τους νέους επισκόπους που διοργάνωσαν οι Σύνοδοι για τους Επισκόπους και τις Ανατολικές Εκκλησίες.

Κοντά στο Θεό και τους αδελφούς! Αυτή είναι η δυναμική που ζητά ο Πάπας "η αποστολή των επισκόπων καλείται να είναι πάντα ανοιχτά κανάλια μεταξύ του Ιησού και του λαού, με  πραγματική ετοιμότητα να βρωμίσουν τα χέρια τους για τη ζωή των αδελφών᾽᾽. Αυτό θύμισε ο Πάπας Φραγκίσκος χθες  το πρωί στους 105 επισκόπους που χειροτονήθηκαν πέρυσι, στην ακρόαση που είχαν χθες  το πρωί στο Βατικανό. Οι αρχιερείς έλαβαν μέρος στο μάθημα που διοργάνωσαν από κοινού Σύνοδος για τους Επισκόπους και η Σύνοδος για τις Ανατολικές Εκκλησίες που έγινε  στη Ρώμη. Ένα μάθημα σχετικά με την ταυτότητα και την αποστολή του επισκόπου, το οποίο φέτος, επικεντρώθηκε στην συνοδικότητα, όπως υπενθύμισε στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο καρδινάλιος Marc Ouellet, πρόεδρος της Συνόδου για τους Επισκόπους.

Υπάρχουμε για να δείξουμε την απλότητα και την εγγύτητα του Θεού

Στην πυκνή και πλούσια ομιλία του, ο Πάπας  προέτρεψε τους νέους επισκόπους να καλλιεργήσουν αυτή την οικειότητα με τον Κύριο, ο οποίος διαφυλάσσει τόσο από το «πελαγικό τεκμήριο» πίστης. Το οποίο βάζει σε πειρασμό τους επισκόπους να πουν πως ότι το καλό γίνετε προέρχεται από την «ικανότητα τους». Η ακόμη από την «απαισιόδοξη μελαγχολία» εκείνων που λένε : "Όλα πάνε στραβά". Ο Πάπας κέντρισε την προσοχή τους λέγοντας "είναι κακό και άσχημο να ακούσετε έναν επίσκοπο να λέει κάτι τέτοιο". Η πίστη της Εκκλησίας είναι ο ζώντας Χριστός, όχι μια επιτομή των δογμάτων ή μιας θεωρίας. Η ίδια η Εκκλησία, προειδοποιεί ο Πάπας, χάνεται όταν χάνει την ζωντανή ευαισθησία του Καλού Ποιμένα, διότι, υπογραμμίζει, «δεν γνωρίζουμε άλλη δύναμη από αυτή, τη δύναμη του Καλού Ποιμένα, τη δύναμη να δώσουμε ζωή, να πλησιάσουμε την Αγάπη μέσα από «αγάπη».

Ο Ιησούς προσεγγίζει τους αδελφούς μας δια μέσω των χεριών, των λογιών και της καρδιάς μας

Για το λόγο αυτό ο Πάπας ζητάει να περάσουν χρόνο με τον Ιησού: πρώτα απ 'όλα να συνειδητοποιήσουμε ότι «η ταυτότητά μας»  συνίσταται στο να γίνει «διαμελισμένος άρτος για την ζωή του κόσμου», έτσι η εγγύτητα προς το λαό δεν είναι μια «ευκαιριακή στρατηγική» "Αλλά" η βασική μας κατάσταση ". «Υπάρχουμε για να καταστήσουμε αυτή την εγγύτητα μεταξύ του Χριστού και του λαού πραγματική», υπογραμμίζει.

Ο Ιησούς αγαπά να πλησιάσει τους αδελφούς του μέσα από μας, μέσα από τα ανοιχτά χέρια μας από την παρηγοριά των λέξεων μας που προφέρονται για να χτίσουν τον κόσμο του Ευαγγελίου και όχι του εαυτού μας. Από την καρδιάς μας, όταν την επιβαρύνουμε με τις αγωνίες και τις χαρές των αδελφών μας. Ακόμα και μέσα στη φτώχεια μας, εναπόκειται σε εμάς να μην αισθάνεται κανείς πως ο Θεός είναι απομακρυσμένος. Κανένας δεν πρέπει να παίρνει το Θεό ως πρόσχημα για την ανέγερση τειχών, τη διάλυση των γεφυρών και τη σπορά του μίσους. Είναι άσχημο, ακόμη και όταν ένας επίσκοπος γκρεμίζει γέφυρες, μοιράζει την διχόνοια ή  την δυσπιστία, ενεργεί ως αντι-επισκόπος. Πρέπει να ανακοινώσουμε με τη ζωή μας ένα μέτρο διαφορετικό από αυτό του κόσμου: το μέτρο μιας αγάπης χωρίς μέτρο που δεν κοιτάζει το δικό της κέρδος και τα πλεονεκτήματά της, αλλά ατενίζει τον απέραντο ορίζοντα του ελέους του Θεού.

Μην εγκαταλείπεται το ποίμνιο σας λέγοντας του ένα απλό ´´ναι´´

Η προσοχή στους φτωχούς και την μιζέρια του κόσμου είναι "θερμόμετρο" αυτής της εγγύτητας. Κάνοντας μια απλή και λυτή ζωή, δίνουμε στην πραγματικότητα, ένα σημάδι ότι «ο Θεός είναι αρκετός για εμάς» αλλά και ότι «ο θησαυρός» αποτελείται ακριβώς από εκείνους που βρίσκονται στη φτώχεια τους που μας παρουσιάζουν ξανά τον Χριστό: «όχι αφηρημένοι φτωχοί», με την έννοια των «κοινωνικών κατηγοριών», συγκεκριμένους ανθρώπους, των οποίων η αξιοπρέπεια μας έχει ανατεθεί ως πατέρες τους ».Πατέρες συγκεκριμένων ατόμων. δηλαδή την πατρότητα, την ικανότητα να βλέπεις, την ικανότητα να χαϊδεύεις, να αγκαλιάσεις, την ικανότητα να κλάψεις. Φαίνεται ότι σήμερα υπάρχουν στηθοσκόπια που μπορούν να ακούσουν μια καρδιά από ένα μέτρο μακριά. Χρειαζόμαστε Επισκόπους ικανούς να αισθάνονται το παλμό των κοινοτήτων τους και των ιερέων τους, ακόμη και από απόσταση: νιώστε τον παλμό! Ποιμένες που να μην είναι ικανοποιημένοι με επίσημες παρουσίες, επιτραπέζιες συναντήσεις ή περιστασιακούς διαλόγους. Υπενθυμίζω στους πάσχοντες τόσο αυτοσυντηρούμενους ότι μοιάζουν με απιονισμένο νερό, το οποίο δεν γνωρίζει τίποτα. Απόστολοι ακρόασης, που ξέρουν να ακούν ακόμη και αυτό που δεν είναι ευχάριστο να ακούσουν. Παρακαλώ μην περιβάλλετε τον εαυτό σας με απλά ναι και λόγια ξύλινα …

Μην αφήνετε τους ανθρώπους να περιμένουν, μην κρύβετε τα προβλήματα ´´κάτω από το χαλί´´

Είναι επίσης απαραίτητο να προετοιμαστούμε  χωρίς φόβο για αυτή την πραγματική διαθεσιμότητα, επειδή ο Θεός "αγαπάει να ανατρέπει συχνά την ατζέντα μας".Ο Πάπας προτρέπει τους επισκόπους να πραγματοποιούν τακτικές ποιμαντικές επισκέψεις για να συναντούν τους ανθρώπους αλλά και τους κληρικούς τους. Συνεχίζει λέγοντας πως ακολουθώντας το παράδειγμα του Καλού Σαμαρείτη, θυμηθείτε ότι η κλήση είναι να "βλέπετε", δηλαδή να μην γυρίζετε την πλάτη, να μην αφήνετε τους ανθρώπους να περιμένουν ή να κρύβετε τα προβλήματα ´´κάτω από το χαλί´´. Οι επίσκοποι πρέπει να «πλησιάζουν», να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους παρά στο γραφείο . Να φροντίζουν και να δρουν ως ´´επίδεσμοι ´´στις πληγές του ποιμνίου τους.

Ο καθένας πρέπει να μην φοβάται να ´´βρωμήσει ´´τα χέρια του. Το να είσαι κοντά στον Θεό είναι να κατανοείς τον λαό Του, να μοιράζεσαι τους πόνους τους, να μην περιφρονείς τις ελπίδες τους. Το να είσαι κοντά στους ανθρώπους είναι να πιστέψεις ότι η χάρη που ο Θεός δίνει  περίσσια σε σας και για την οποία είμαστε κανάλια ακόμη και μέσα από τους σταυρούς που μεταφέρουμε, αυτή η χάρη είναι μεγαλύτερη από τη λάσπη την οποία φοβόμαστε. Μην αφήνετε να σας κυριεύσει ο φόβος της διακονίας αυτής, μην επιτρέψετε αυτός ο φόβος να σας απομακρύνει από το ποίμνιο σας.

Να είστε πιο κοντά στους ιερείς σας

Ως εκ τούτου, όπως και σε άλλες εποχές, ο Πάπας επαναλαμβάνει στους επισκόπους τη σημασία της «κράτησης της μεγαλύτερης εγγύτητας» στους ιερείς τους, είναι «ο πλησιέστερος γείτονας του επισκόπου», εξηγεί, ζητώντας επίσης την ενθάρρυνσή τους εκ μέρους του Πάπα γιατί και αυτοί εκτίθενται στον κακό καιρό ενός κόσμου που, «αν και κουρασμένος από το σκοτάδι, δεν καταναλώνει  εχθρότητα στο φως». Πρέπει να ενθαρρυνθούν, ο Θεός θέλει ένα απόλυτο "ναι" από αυτούς, και η ζωή τους δεν προορίζεται να σταθεί σε ρηχά νερά, αλλά στα βαθιά νερά.

Μετάφραση: Διάκονος Αλέξανδρος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Ροβέρτου, Αββά

  Ο Άγιος Ροβέρτος γεννήθηκε στο Gargrave του York (Ηνωμένο Βασίλειο), προς τα τέλη του 11ου αιώνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, επιστρέφοντας στην Αγγλία

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου