Να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας για τους μετανάστες

Να αλλάξουμε τον τρόπο επικοινωνίας για τους μετανάστες

Πολλά γίνονται για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, παρόλο που δεν είναι εύκολο να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Αυτό στην  εποχή της ταχείας πληροφόρησης και των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή αμαρτία. Οι Επίσκοποι της Ευρώπης  για να γνωρίζουν  καλύτερα  σε ποιο σημείο ευρίσκεται η ετήσια συνάντηση των αντιπροσώπων και υπεύθυνων για την ποιμαντική φροντίδα των μεταναστών του Συμβουλίου της Επισκοπικών Συνόδων της Ευρώπης μελέτησαν ένα συμβολικό θέμα: «Η ανθρώπινη κίνηση: η ροή των μεταναστών και ειδήσεις. Διάλογος και επικοινωνία για μια κουλτούρα συνάντησης».

Είναι σφάλμα να θεωρούνται οι μεταναστευτικές ροές ως "επείγουσες"

Στη Στοκχόλμη, Σουηδία, από τις 13 μέχρι τις 15 Ιουλίου 2018, εμπειρογνώμονες για τη μετανάστευση και την επικοινωνία των Επισκόπων συζητούν  την ανάγκη να αποδειχθεί, πόσο λάθος και επικίνδυνο είναι η άποψη ότι η  μετανάστευση είναι έκτακτη  ανάγκη «και την ίδια στιγμή να αναζητούν το κλειδί ενημέρωσης  γύρω από το φαινόμενο που είναι πλέον διαρθρωτικό και όχι εντελώς αρνητικό. Και να εξηγήσει στην κοινή γνώμη, χωρίς να υπεισέρχεται σε στείρα πολεμική και περιττές συγκρούσεις. Ιδιαίτερα  η Εκκλησία οφείλει πάντοτε να βοηθά  εκείνους που ανεβαίνουν σε ένα σαπιοκάραβο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Η πραγματικότητα δεν είναι μόνο  αρνητική, όπως κάποιος θα ήθελε να πιστεύει

"Η δέσμευσή μας – εξηγεί ο κ. Luis Okulik, γραμματέας της Ποιμαντικής της Επιτροπής Κοινωνικής του Συμβουλίου των Διασκέψεων της Ευρωπαϊκής Επισκόπων – είναι να υποκλέψει τα συμφέροντα που οδηγούν τους μηχανισμούς επικοινωνίας για τη δημιουργία αυτών των στρεβλώσεων, σε μια προσπάθεια να τον κάνει να αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα, και να επανέλθει πίσω στην πραγματικότητα. Η Εκκλησία δεν εμπίπτει στην επικοινωνιακή παγίδα της σύγκρουσης

Ο κ. Okulik υπογραμμίζει την ανάγκη να μην πέσουμε στην παγίδα της αντιπαράθεσης, ακόμη και της προφορικής. "Οι Σύνοδοι της Ιεραρχίας των Ευρωπαϊκών Χωρών  δεν ανέφεραν ποτέ ότι οι μεταναστευτικές ροές θεωρούνται «έκτακτης ανάγκης». Οι επίσημοι αριθμοί λένε το αντίθετο. Σίγουρα υπάρχει μια πολυπλοκότητα που πρέπει να διαχειριστεί και  να γίνει κατανοητή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διατηρήσαμε ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου με τα θεσμικά όργανα και τις κυβερνήσεις. Η Εκκλησία προτείνει πάντα τη συνεργασία και την τοποθέτηση στο κέντρο την  αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινου προσώπου».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου