Μόσχα και Βατικανό έρχονται πιο κοντά Ο Ιλαρίωνας στον Πάπα Φραγκίσκο

Μόσχα και Βατικανό έρχονται πιο κοντά.
Ο Ιλαρίωνας στον Πάπα Φραγκίσκο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ – Στις 13 Φεβρουαρίου του 2020 στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκου Ιλαρίωνα και του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Πρόεδρος του ΔΕΚΑ διαβίβασε στον Πάπα τις χαιρετισμούς του Πατριάρχη Κυρίλλου Μόσχας και Όλης της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο Πάπας ζήτησε να μεταφερθεί ο αδελφικός του χαιρετισμός στην Αγιότητά του τον Πατριάρχη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και καλής θέλησης, τα μέρη συζήτησαν επίκαιρα ζητήματα των σχέσεων μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μίλησε για το συνέδριο «Οι άγιοι είναι ένα σημάδι και ο σπόρος της ενότητας» στο Πανεπιστημιακό Πανεπιστήμιο Θωμά Ακουίνων την παραμονή της 4ης επετείου της ιστορικής συνάντησης του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Κυρίλ στην Αβάνα . Ο Πάπας και ο μητροπολίτης σημείωσαν τη μεγάλη σημασία για τις διμερείς σχέσεις που φέρνουν από το Μπάρι στη Ρωσία μέρος των λειψάνων του Αγίου Νικολάου του Μεγάλου και του θαυματουργού τον Μάιο-Ιούλιο του 2017, συμφωνία στην οποία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Αβάνας.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας παρουσίασε την Αγιότητά του με ένα βιβλίο-άλμπουμ για γεγονότα που σχετίζονται με τη μεταφορά της κιβωτού με θαυματουργά κειμήλια στη Ρωσία, που δημοσιεύτηκε από το Ίδρυμα Poznanie το 2018 στα ιταλικά, ως ένα αξέχαστο δώρο .
Οι συνομιλητές σημείωσαν με ικανοποίηση τη γόνιμη ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών, συντονισμένη από την ειδικά συγκροτημένη κοινή ομάδα εργασίας. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα των Θερινών Ινστιτούτων αποδείχτηκε πολλά υποσχόμενο, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται ανταλλαγή επισκέψεων μελέτης ιερέων και φοιτητών θεολογίας από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και το Πατριαρχείο Μόσχας στη Μόσχα και τη Ρώμη αντίστοιχα για μια βαθύτερη εξοικείωση με τις παραδόσεις και τη σύγχρονη ζωή των δύο Εκκλησιών.
Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνα μοιράστηκε με τον Πάπα τα αποτελέσματα της επόμενης συνάντησης της Κοινής Ομάδας Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στο κτίριο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας. Με τη συμπερίληψη κοινωνικών θεμάτων στην αρμοδιότητα της Ομάδας Εργασίας, η σφαίρα αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο Εκκλησιών έχει επεκταθεί σημαντικά, κάτι που έχει μεγάλη σημασία ειδικά για την υλοποίηση κοινών σχεδίων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Συρίας που υπέφεραν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ο πρόεδρος του ΔΕΚ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο σχέδιο παροχής ιατρικής βοήθειας σε συριακά παιδιά που υπέφεραν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στη Συρία . Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνα ευχαρίστησε την Καθολική φιλανθρωπική οργάνωση Kirche στο ότι δεν συμμετείχε σε αυτό το έργο.
Εν κατακλείδι, ο Πάπας και ο Μητροπολίτης ανταλλάσσουν αναμνηστικά.
Ως μεταφραστές, ο ιερέας DECR Alexy Dikarev και ο Subdeacon Ivan Nikolaev έλαβαν μέρος στη συνάντηση .
Στο τέλος της συζήτησης, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνα εισήγαγε στον Πάπα Φράγκη τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που έφτασε στη Ρώμη με την ευκαιρία της 4ηςΕπέτειοι της συνάντησης στην Αβάνα: Αρχιμανδρίτης Φιλάρετ (Μπουλέκοφ), Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Αρχιεπίσκοπος Λεονίντ Καλινίν, Μέλος του Πατριαρχικού Συμβουλίου Πολιτισμού, Αρχιεπίσκοπος Λεονίντ Καλινίν, Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Φιλανθρωπικού και Κοινωνικού Υπουργείου Ο Αλέξανδρος Aleshin, Πρύτανης της Εκκλησίας των Νέων Μαρτύρων και Ομολογητών της Ρωσικής Εκκλησίας στο Butovo, ο Αρχιεπίσκοπος Cyril Kaledu, πραγματοποίησε Ιερομόναχος Ιωάννης (Kopeikin), Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Poznanie, Ιερομόναχος Στέφανος (Igumnov), Γραμματέας Δ.Σ.Κ. για διαχριστιανικές σχέσεις και Ανώτερος Υπερασπιστής Βιτσάσεβ Λι.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου