Μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Μόνο ο διάλογος μπορεί να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων δεν πρέπει να αποκλειστεί από τις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας.

Αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία που υπέδειξε ο σεβασμιότατος Simon Kassas, επιτετραμμένος στην αποστολή μόνιμου Παρατηρητή της Αγίας Έδρας στον ΟΗΕ. Παρεμβαίνοντας χτες στην Νέα Υόρκη, στη συζήτηση που προωθείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και επικεντρωμένος στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στο παλαιστινιακό ζήτημα, ο σεβασμιότητας Kassasυπενθύμισε ότι η Αγία Έδρα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τα δύο κράτη. Η ελπίδα είναι επομένως, να βρεθεί μια νέα γεωπολιτική άποψη που να προβλέπει το κράτος του Ισραήλ που πλαισιώνεται από το παλαιστινιακό σε ένα πλαίσιο ειρήνης και εσωτερικών συνόρων ανεγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο.

Η λύση ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ευημερία με σκοπό την προοπτική μιας ειρηνικής συνύπαρξης – πρόσθεσε ο Σεβασμιότατος Kassas – δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από μια συμφωνία μετά από διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε – πρόσθεσε – είναι εκείνη των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Για να μπορέσει αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί με επιτυχία, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να πραγματοποιήσουν βήματα σχετικά με τη μείωση των εντάσεων και της βίας. Και οι δύο πλευρές πρέπει να απέχουν από ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων και των εποικισμών, που θα μπορούσαν να έρθουν σε αντίθεση με τη δέσμευση για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Όχι παρατάξεις, αλλά ένα ενιαίο παλαιστινιακό μέτωπο

Ο Σεβασμιότατος Kassas στη συνέχεια υπενθύμισε την επίσκεψη στο Βατικανό, κατά το 2014, του Προέδρου του Ισραήλ, ShimonPeres, και εκείνου της Παλαιστίνης MahmoudAbbas. Στο πλαίσιο εκείνων των συναντήσεων, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε να προσευχηθούν και να προωθήσουν την κουλτούρα του διαλόγου, έτσι ώστε να μπορέσουν να κληροδοτήσουν στις νέες γενεές «έναν πολιτισμό που ξέρει πώς να παρουσιάσει στρατηγικές όχι θανάτου αλλά ζωής, όχι αποκλεισμού, αλλά ενσωμάτωσης». Η λύση για τα δύο κράτη προϋποθέτει επίσης ότι όλες οι παλαιστινιακές παρατάξεις θα δείξουν μια πολιτική βούληση για την ένωση, συνεργαζόμενες. Ένα ενιαίο παλαιστινιακό μέτωπο – παρατήρησε ο σεβασμιότατος Kassas – θα είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική ευημερία,την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα για ένα κράτος της Παλαιστίνης.

Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης την Ιερουσαλήμ, μια ιερή πόλη για τους Εβραίους, για τους Χριστιανούς και για τους Μουσουλμάνους. Το statusquoτων ιερών πόλεων είναι ένα θέμα βαθιάς ευαισθησίας. Η Αγία Έδρα – είπε ο σεβασμιότατος Kassas – επιβεβαιώνει τη θέση της η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη της διεθνής κοινότητας και ανανεώνει την υποστήριξή της για μια πλήρης, δίκαιη και διαρκής λύση σχετικά με το ζήτημα της Ιερουσαλήμ. Ο Σεβασμιότατος Kassasεπανέλαβε επίσης τη σημασία ενός ειδικού καθεστώτος για την Ιερουσαλήμ, το οποίο θα εγγυάται σε επίπεδο διεθνές, προκειμένου να διασφαλιστεί η θρησκευτική και συνειδησιακή ελευθερία. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση στους ιερούς τόπους για τους πιστούς όλων των θρησκειών και εθνικοτήτων. Ο Πάπας Φραγκίσκος την περασμένη Κυριακή, στο τέλος του Angelus, απηύθυνε έκκληση για τη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας «τις σοβαρές εντάσεις και τις βιαιότητες αυτών των ημερών στην Ιερουσαλήμ». «Αισθάνομαι την ανάγκη – δήλωσε ο Άγιος Πατέρας – να εκφράσω μια εγκάρδια έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για διάλογο».

Δέσμευση και πολιτικές λύσεις για τη Μέση Ανατολή

Ο Σεβασμιότατος Kassasστη συνέχεια στάθηκε στην κατάσταση στις διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής. Η Αγία Έδρα – είπε – εκφράζει τη θλίψη της για τις τραγωδίες που προκαλούνται από πολέμους και συγκρούσεις σε διάφορες χώρες, και ιδιαίτερα στη Συρία, στην Υεμένη και στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Σε αυτές τις περιοχές, η δραματική ανθρωπιστική κατάσταση απαιτεί μια ανανεωμένη δέσμευση από μέρους όλων για να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση. Ο Πάπας Φραγκίσκος – πρόσθεσε –  εκτιμά βαθύτατα τις άοκνες προσπάθειες όλων εκείνων που επιδιώκουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης για τη σύγκρουση στη Συρία. Ο Ποντίφικας ενθαρρύνει όλους τους φορείς να εργαστούν για μια συριακή πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε μια ειρηνική και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση, βασισμένη στις αρχές του ανακοινωθέντος της Γενεύης της 30η Ιουνίου 2012. Μια ειρηνική διευθέτηση από τα συριακά κόμματα – υπογράμμισε ο σεβασμιότατος Kassas– θα επαναφέρει τη σταθερότητα στη χώρα, θα επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων πληθυσμών, θα προωθήσει μια διαρκής ειρήνη και τη συμφιλίωση. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία για ένα απαραίτητο πλαίσιο για αποτελεσματικές προσπάθειες ενάντια στην τρομοκρατία, διατηρώντας την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ενσωμάτωση του συριακού κράτους.

Να μην ξεχνάμε τις χριστιανικές κοινότητες

Πάντα αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο σεβασμιότατος Kassasυπενθύμισε τέλος ότι οι χριστιανικές κοινότητες ζουν περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια σε αυτή την περιοχή συνυπάρχοντας ειρηνικά με τις άλλες κοινότητες. Η Αγία Έδρα – κατέληξε – καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην τους ξεχνά και πιστεύει ότι το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού για θρησκευτική ελευθερία, είναι θεμελιώδη για την επίτευξη και τη διατήρηση της ειρηνικής συνύπαρξης.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

14η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ   Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 48 [47], 10-11) Αναπολούμε, Κύριε, το έλεός σου, μέσα στο ναό σου. Όπως,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου