ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ

ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΚΟΙΜΗΜΕΝΩΝ

Στις 2 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας τελεί τη μνήμη όλων των Κεκοιμημένων πιστών, όλων εκείνων που αναμένουν την τελική ανάσταση της σαρκός και για τούτο στήριξαν τις ελπίδες τους στην ανάσταση του Κυρίου. Την ημέρα αυτή επισκεπτόμαστε τα Κοιμητήρια, στολίζουμε τους τάφους, προσευχόμαστε για τις ψυχές των νεκρών μας, τους συγχωρούμε και έτσι συμφιλιωνόμαστε μαζί τους. Είναι καλό να επισκεπτόμαστε τα κοιμητήρια και τους τάφους των κεκοιμημένων μας. Το εγγυάται η πιο γνωστή επίσκεψη που έγινε ποτέ, εκείνη των γυναικών στον τάφο του Ιησού το πρωί της Κυριακής του Πάσχα φέροντας αρώματα. Υπάρχει μια μυστηριώδης σχέση ανάμεσα στο σώμα που βρίσκεται στον τάφο και στο σώμα που πρόκειται να αναστηθεί ένδοξο: «Εγώ είμαι», είπε στους μαθητές του μετά την ανάστασή του, δείχνοντας τις πληγές του.

Κατανοούμε, λοιπόν, γιατί η Εκκλησία τιμά τα λείψανα των Αγίων και γιατί στο «Πιστεύω» όρισε ως αλήθεια της πίστεώς μας τη «ανάσταση της σαρκός» και πιστεύουμε ότι θα αναστηθούμε με τα σώματά μας. Ανάσταση ψυχής δεν υπάρχει, αλλά του σώματος. Είναι λοιπόν καλή πράξη και ωφέλιμη η επίσκεψη στα κοιμητήρια και η προσευχή για τους κεκοιμημένους. Καλή για μας επειδή στηρίζει την πίστη μας στην Ανάσταση και ωφέλιμη για τις ψυχές των αγαπητών μας κεκοιμημένων, επειδή η προσευχή μας και η αγαθοεργία μας τις στηρίζει. Μιας εξαρχής οι χριστιανοί επισκέπτονταν τα κοιμητήρια τους (ας θυμηθούμε τις κατακόμβες!) και εκεί έτρωγαν, δίπλα στους τάφους των αγαπημένων τους, ως εικόνα του Συμποσίου της Βασιλείας του Θεού.

Πηγή: sannicolo.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου