Μήνυμα Χριστουγέννων, Πέτρου Καθολικού Επισκόπου Σύρου

+ Πέτρος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου, Θήρας
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Κρήτης

Μήνυμα Χριστουγέννων 2020

p_petros_2.jpg

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,

Μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και ενώ μας κατακλύζουν κάθε είδους προβλήματα και μετράμε τις πληγές και τους πόνους της πανδημίας που μας έχει καταβάλει, ο Θεός έρχεται να μας συναντήσει, να φωτίσει τη ζωή μας, να ζεστάνει την καρδιά μας, να απαλύνει τη μοναξιά μας, να δώσει νόημα στη ζωή μας, να θεραπεύσει το φόβο και την αμφιβολία μας

Τι βαθύ μυστήριο αυτό της Ενσάρκωσης του Ιησού Χριστού!

Ο Υιός του Θεού, πλάστη του Ουρανού και της Γης, έγινε τόσο μικρός, μέχρι να μοιραστεί την κατάσταση του δημιουργήματός του, στην πιο εύθραυστη και ταπεινή έκφρασή του. Μπήκε στον κόσμο μέσα από τη μορφή ενός βρέφους, ξαπλωμένου μέσα σε μια φάτνη, παίρνοντας την τελευταία θέση, αυτή που ο άνθρωπος του έδωσε.

Ο αιώνιος Θεός γίνεται πλησίον, επιλεγεί να πάρει την ταπεινή ανθρώπινη φύση μας: «Ο Θεός παρουσιάζεται έτσι, με τη μορφή ενός βρέφους, για να τον δεχτούμε και να τον πάρουμε στην αγκαλιά μας. Στην αδυναμία και την ευαλωτότητα κρύβει τη δύναμή του, η οποία δημιουργεί και μεταμορφώνει τα πάντα. Φαίνεται αδύνατον, κι όμως έτσι είναι: στον Ιησού ο Θεός ήταν βρέφος και σ’ αυτή την κατάσταση θέλησε να αποκαλύψει το μεγαλείο της αγάπης του, η οποία φανερώνεται με ένα χαμόγελο και με τα απλωμένα χέρια του προς κάθε άνθρωπο (πάπας Φραγκίσκος «Αξιοθαύμαστο σημείο» αρ. 8)

Και αυτά τα Χριστούγεννα αναμείναμε τον ερχομό του με προσμονή. Ψάλλαμε με όλη μας την καρδιά κατά την περίοδο της παρουσίας «Έλα Κύριε Ιησού, έλα να φωτίσεις την ύπαρξη μας», προετοιμαζόμενοι να υποδεχτούμε καθένας στη ζωή του το Φως, την Ελπίδα του κόσμου.

Η θέα της φάτνης μάς κάνει να σκεφτούμε και να αγγίξουμε σχεδόν αυτό το μοναδικό και εκπληκτικό γεγονός. Είναι πολύ ωραίο λοιπόν αυτές τις ημέρες να φτιάξεις και συ μια φάτνη στο σπιτικό σου, έστω και με πολύ απλά υλικά, αλλά μην ξεχνάς πως το σημαντικότερο είναι να φτιάξεις μια φάτνη στη καρδιά σου και να δώσεις στον Ιησού την πρώτη θέση στη ζωή σου, να τον αφήσεις να σε ζεστάνει με την παρουσία του.

Ο Ιησούς γεννιέται για κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα για τους μικρούς, τους ανήμπορους, τους ξεχασμένους, τους περιθωριακούς.

Αυτά τα Χριστούγεννα ας γίνει ο καθένας μας «αγκαλιά» και «χαμόγελο» για κάθε αναγκεμένο και μοναχικό αδελφό μας, για να καταστήσουμε παρόντα το Θεό στον κόσμο, με τη δική μας πράξη αγάπης, ακόμα και την πιο μικρή, ακόμα και την πιο ταπεινή. Ο Θεός δεν παύει να γεννιέται ανάμεσα στους ανθρώπους! Χριστούγεννα είναι κάθε μέρα, και όπου στον κόσμο υπάρχει ένας φτωχός, ένας πεινασμένος, ένας διψασμένος, σ’ αυτόν βρίσκεται το θείο βρέφος.

Αγαπητοί μου,

Σ’ αυτή την ταραγμένη περίοδο, που ολόκληρη η ανθρωπότητα βυθισμένη στο σκοτάδι της αβεβαιότητας και του φόβου, περιμένει να δει το φως να λάμπει, εμείς πιστεύουμε στην Αγάπη του Θεού, η οποία μας συναντά μέσα από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Είναι Εκείνος ο μόνος που μπορεί να μας δώσει την ειρήνη του, τη γαλήνη στην καρδιά μας και τη λαχτάρα να τον κάνουμε διαρκώς παρόντα στη ζωή των αδελφών μας!

Καλά και αγιασμένα Χριστούγεννα!

+ Πετρος Επίσκοπος

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 19 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου