Μην ξεχνάτε τους πρώτους δασκάλους, που αποτελούν τις ρίζες για να υπάρξουν καρποί

Μην ξεχνάτε τους πρώτους δασκάλους, που αποτελούν τις ρίζες για να υπάρξουν καρποί

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε σήμερα το πρωί στην αίθουσα Paolo VI  μαζί με πάνω από 500 μικρούς μαθητές των σχολείων των προαστίων του Μιλάνου και της Ρώμης, στο Βατικανό, το “Treno dei bambini" («Τρένο των μικρών παιδιών»), την πρωτοβουλία αυτή προώθησε το “Cortile dei Gentili”. Το θέμα ήταν η «Φιλική πόλη», πώς ονειρεύονται τα παιδιά την ανασυγκρότηση των γειτονιών

«Ποτέ μην ξεχνάτε τους πρώτους δασκάλους, μην ξεχνάτε ποτέ το σχολείο. Επειδή αποτελούν τις ρίζες του πολιτισμού σας». Και δεν πρέπει να ξεριζωθείτε, επειδή το να έχουμε ρίζες «θα μας βοηθήσει να ανθίσουμε και να δώσουμε καρπούς». Στο αίθριο της αίθουσας Paolo VI, ο Πάπας Φραγκίσκος είχε μπροστά του πάνω από 500 μικρά παιδιά με καπελάκια κόκκινα Fs, Ferrovie di Stato (Κρατικός Σιδηρόδρομος) και το λευκό μπλουζάκι του  “Treno dei bambini” (Το τρένο των μικρών παιδιών), την πρωτοβουλία που προωθήθηκε από το Cortile dei Gentili, του Ποντιφικού συμβουλίου Πολιτισμού, που για έκτη φορά έφερε στο Βατικανό μαθητές δημοτικού από τις περιφέρειες  Μιλάνο ,  Gallaratese, Corvetto, Barona  και Via Padova, και Ρώμη Prenestino/Centocelle και Trullo.

«Η πρώτη μου δασκάλα ονομαζόταν Στέλλα»

Το θέμα, φέτος, είναι «Φιλική Πόλη», πώς τα μικρά παιδιά ονειρεύονται την ανασυγκρότηση της γειτονίας τους. Η Anna Greta ρωτά τον Φραγκίσκο: «Θυμάσαι πώς ήταν οι δάσκαλοί σου;»

Η δασκάλα μου ονομαζόταν Στέλλα, μια δασκάλα που είχα στο πρώτο και τρίτο έτος, την ίδια. Στο δεύτερο και στο τέταρτο είχα μια άλλη. Ήταν καλή, μας δίδασκε να γράφουμε και να διαβάζουμε, πολύ καλά. Στη συνέχεια, όταν τελείωσα το σχολείο, την θυμόμουν πάντα, γιατί η ανάμνηση της πρώτης δασκάλας ή του πρώτου δασκάλου είναι κάτι πολύ σημαντικό επειδή είναι εκείνος που σε κάνει να προχωρήσεις στη ζωή για πρώτη φορά. Και της τηλεφωνούσα, και σαν παιδί και σαν ιερέας. Και στη συνέχεια ως επίσκοπος την βοήθησα με την αρρώστια της. Πέθανε 94 ετών. Και την ακολουθούσα πάντα. Δεν την ξεχνώ ποτέ.

«Στη γειτονία μου, μια όμορφη πλατεία για να παίζω ποδόσφαιρο»

Η Clara εισέρχεται στο θέμα του “Treno dei bambini” 2018, «Φιλική Πόλη» και ρωτά τον Ποντίφικα πώς ήταν η γειτονιά του όταν ήταν μικρό παιδί. «Κατοικούσα στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου! Στο Μπουένος Άιρες, στην γειτονιά Flores, η οποία είναι από τις παλαιότερες της πόλης» απαντά ο Πάπας.

Είναι μια δημοφιλής γειτονιά, δεν υπήρχαν ψηλά κτίρια, όχι, όλα τα σπίτια ήταν μικρά. Εκείνη την εποχή τα ψηλά κτίρια ήταν λιγοστά, πάρα πολύ λίγα. Στη συνέχεια έφτασαν τα ψηλά κτίρια… μια απλή γειτονιά και σε 30 μέτρα από το σπίτι υπάρχει μια όμορφή πλατεία όπου παίζαμε ποδόσφαιρο.

Οι χαρταετοί, το ποδόσφαιρο και η παρέλαση του καρναβαλιού

Και στον Eiman που τον ρωτά ποια ήταν τα αγαπημένα του παιχνίδια ως παιδί, ο Φραγκίσκος απαντά ότι «παίζαμε πολύ με χαρταετούς, κάναμε και πρωτάθλημα, για «τον ομορφότερο και εκείνον που θα πήγαινε ψηλότερα». Ήταν το παιχνίδι που μας άρεσε περισσότερο. Επίσης το ποδόσφαιρο μας άρεσε πολύ. «Κατά το καρναβάλι κάναμε παρέλαση. Όλοι μεταμφιεσμένοι αλλά διαφορετικά, καθένας μεταμφιεζόταν όπως ήθελε και βγαίναμε στο δρόμο τραγουδώντας και χτυπώντας τις πόρτες των σπιτιών ζητώντας να μας δώσουν κάτι για να αγοράσουμε σοκολάτες».

Κάντε πράγματα με νοημοσύνη, με την καρδιά και τα χέρια

Μετά και από άλλες ερωτήσεις μικρών παιδιών, καθολικών, αλλά και μουσουλμάνων, βουδιστών, ορθοδόξων, άθεων, ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε «για τις ερωτήσεις και για τα δώρα που φτιάξατε εσείς οι ίδιοι  και αυτά τα πράγματα είναι υπέροχα, επειδή δεν πήγατε να αγοράσετε κάτι για να το φέρετε, το φτιάξατε εσείς οι ίδιοι!»

Και αυτό είναι σημαντικό επειδή το φτιάξατε με νοημοσύνη, με τα χέρια σας αλλά και με την καρδιά σας. Και όταν κάτι το φτιάχνουμε με αυτά τα τρία πράγματα, με την νοημοσύνη, με την καρδιά μας και με τα χέρια μας, είναι κάτι βαθύ και ανθρώπινο.

Δάσκαλοι και σχολείο, οι ρίζες του πολιτισμού σας

Στη συνέχεια ο Πάπας επιστρέφει στην πρώτη ερώτηση της Anna Greta, η οποία τον εντυπωσίασε πολύ.

Μην ξεχνάτε ποτέ τους πρώτους δασκάλους σας, μην ξεχνάτε ποτέ το σχολείο. Γιατί; Ακούστε καλά. Επειδή αποτελούν τις ρίζες του πολιτισμού σας. Τι σημαίνει ξεριζωμένος; Χωρίς ρίζες. Εγώ δεν θέλω να είμαι ξεριζωμένος, δηλαδή χωρίς ρίζες. Και γι αυτό το λόγο να θυμάστε πάντα στη ζωή σας, το σχολείο, τους δασκάλους, αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις ρίζες σας για να ανθίσετε και να δώσετε καρπούς.

Από το Μιλάνο στο Βατικανό με το Freccia rossa 1000

Το Freccia rossa 1000 της Trenitalia έφτασε στις 11:00 στο Βατικανό, από το Μιλάνο, μεταφέροντας του μικρούς μαθητές τεσσάρων σχολείων από τις περιοχές Gallaratese, Corvetto, Barona και Via Padova, γειτονιές που χαρακτηρίζονται από μια σημαντική πολυπλοκότητα και ευθραυστότητα κοινωνική, με σημαντικές παρουσίες ξένων οικογενειών, μεγάλα ποσοστά μικροεγκληματικότητας και πολυάριθμα αστικά προβλήματα. Τους υποδέχθηκαν, μαζί με τον καρδινάλιο Gianfranco Ravasi, που είναι Μιλανέζος και πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για τον Πολιτισμό, οι δύο συνάδελφοι δύο σχολείων της Ρώμης, του Prenestino/Cerntocelle και της Borgata del Trullo της περιοχής Magliana.

Πλαστικά, σχέδια και άρθρα σχετικά με τις γειτονιές που επιθυμούν

Στον Πάπα, τα παιδιά έφεραν τους καρπούς της από ενός έτους εργασίας τους, πλαστικά, χαρτόνια και σχέδια για τη γειτονιά που επιθυμούν, με πολύ πράσινο, σημεία συγκέντρωσης, αθλητικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία. Η παιδαγωγική πορεία τα οδήγησε στην ανακάλυψη των γειτονιών τους και στην ανάπτυξη ιδεών και λύσεων για  να μάθουν και  να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. «Φιλική Πόλη» είναι η έκτη επέτειος του «Treno dei Bambini» που από το 2013, χάρη στο Ferrovie dello Stato(Κρατικό Σιδηρόδρομο), φέρνει στο Βατικανό εκατοντάδες μικρά παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτική κατάσταση. Μεταξύ των μικρών συμμετεχόντων κατά τις προηγούμενες φορές, για παράδειγμα, υπήρχαν παιδιά μετανάστες, μαθητές που διατρέχουν τον κίνδυνο εγκατάλειψης του σχολείου, παιδιά φυλακισμένων και παιδιά από τις πόλεις της Κεντρικής Ιταλίας οι οποίες έχουν πληγεί από το σεισμό.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου