Μια ζωή για τους φτωχούς

Μια ζωή για τους φτωχούς


Ο Πάπας Φραγκίσκος αναχώρησε σήμερα το πρωί, Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, στις 7:30 η ώρα, από το ελικοδρόμιο του Βατικανού για το προσκύνημά του στο Bozzolo (Λομβαρδία) και στη Barbiana (Τοσκάνη) στους τάφους του δον Primo Mazzolari(1890-1959) και του δον Lorenzo Milani(1923-1967) αντίστοιχα, «δύο εφημέριοι οι οποίοι έχουν αφήσει ένα φωτεινό ίχνος».

Με την άφιξή του, περίπου κατά τις 9:00 η ώρα στο αθλητικό κέντρο του Bozzolo, στην επαρχία της Μάντοβα, ο Φραγκίσκος έγινε δεκτός από τον επίσκοπο της Κρεμόνα, τον σεβασμιότατο Antonio Napolioni, και από τον δήμαρχο, Giuseppe Torchio. Στη συνέχεια ο Πάπας μετακινήθηκε/πήγε με αυτοκίνητο μέχρι τη ενορία του Αγίου Πέτρου, όπου τον περίμεναν ο εφημέριος δον Gianni Maccalli και ο βικάριος δον Gabriele Barbieri.

Αφού προσευχήθηκε σιωπηλά μπροστά στον τάφο του Δον Primo, τον οποίο ο Ιωάννης 23ος ονόμασε ως «η τρομπέτα του Αγίου Πνεύματος στην Κάτω κοιλάδα», ο Φραγκίσκος μετέβη στο σκευοφυλάκιο της ενοριακής εκκλησίας, όπου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Mazzolari, δον Bruno Bignami, και ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος Mazzolari, καθηγητής Giorgio Vecchio, του παρουσίασαν μερικά αναμνηστικά και έργα του δον Primo.

Η ιερατική προσωπικότητα του δον Primo, που ονομάζεται επίσης και «εφημέριος της Ιταλίας» – υπενθύμισε ο Φραγκίσκος κατά την επιμνημόσυνη ομιλία του -, δεν ήταν «μια μοναδική εξαίρεση, αλλά ένας υπέροχος καρπός των κοινοτήτων σας». Δεν γινόταν πάντα «κατανοητός και εκτιμημένος», υπέφερε επειδή «προπορευόταν  με ένα βήμα υπερβολικά μεγάλο», είπε ο Πάπας, αναφέροντας τα λόγια του Παύλου 6ου .

Μεταξύ των ατόμων που σημάδεψαν τον δον Mazzolari κατά τα νεανικά του χρόνια, ο Ποντίφικας ανέφερε «τον σπουδαίο επίσκοπο Geremia Bonomelli» (1831-1914), αποκαλώντας τον «πρωταγωνιστή του κοινωνικού Καθολικισμού, πρωτοπόρο της ποιμαντικής των μεταναστών».

Κατά την ομιλία του, ο Jorge Bergoglio επικεντρώθηκε ιδιαίτερα πάνω σε τρία «σενάρια», που καθημερινά γέμιζαν τα μάτια και την καρδιά του δον Primo, δηλαδή «το ποτάμι, την αγροικία και την πεδιάδα».

Με τη βοήθεια αυτών των τριών εικόνων ο Jorge Bergoglio υπογράμμισε «την επικαιρότητα» του μηνύματος του πάλαι ποτέ εφημερίου του Bozzolo. Ο Δον Mazzolari– είπε – «δεν παρέμεινε μακριά από το ποτάμι της ζωής, από τη δυστυχία των ανθρώπων του, που τον διαμόρφωσαν ως ποιμένα αμβλύς και απαιτητικό, πρώτα από όλα με τον εαυτό του. Κατά μήκος του ποταμού μάθαινε να δέχεται καθημερινά το δώρο της αλήθειας και της

Ο Δον Primo«δεν υπήρξε κάποιος που μετάνιωσε για την Εκκλησία του παρελθόντος, αλλά προσπάθησε να αλλάξει την Εκκλησία και τον κόσμο δια μέσου της παθιασμένης αγάπης και την άνευ όρων αφοσίωση», προχώρησε, ενώ προειδοποίησε για τους τρεις δρόμους που δεν οδηγούν στην ευαγγελική κατεύθυνση: το δρόμο του «κάντε ελεύθερα», στη συνέχεια αυτόν του «αυτονομιστικού ακτιβισμού» και τέλος εκείνου του  «υπερφυσικού απανθρωπισμού».

Από την εικόνα του ποταμού ο Πάπας Φραγκίσκος πέρασε σε εκείνη της αγροικίας, διότι «η αγροικία, το σπίτι, μας δίνουν την ιδέα της Εκκλησίας την οποία καθοδηγούσε ο δον Mazzolari». Ο Δον Primo πράγματι «σκεφτόταν μια Εκκλησία που βγαίνει προς τα έξω» και γι αυτό τον αποκαλούσαν ο «εφημέριος των απομακρυσμένων». «Εκείνος πάντα αγαπούσε και έψαχνε, δεν ασχολήθηκε με το να καθορίσει πάνω σε ένα τραπέζι μια μέθοδο έγκυρου αποστολικού έργου για όλους και για πάντα, αλλά με το να προωθήσει τη διάκριση ως οδό για να ερμηνεύσει την ψυχή κάθε ανθρώπου», είπε ο Φραγκίσκος, προσθέτοντας ότι «ο ιερέας δεν αποτελεί κάποιον που απαιτεί την τελειότητα, αλλά που βοηθά καθένα μας να δώσει τον καλύτερο εαυτό του».

Τέλος ο Πάπας στάθηκε στην εικόνα της πεδιάδας.  Αυτή – υπενθύμισε ο Φραγκίσκος – δεν προσφέρει «καθησυχαστικά όρια». Και πράγματι, στη ζωή και στην ποιμαντική δραστηριότητα του δον Primo άνοιξαν «διάφοροι ορίζοντες». Εκείνος θέλησε να αντιμετωπίσει «τους πολέμους, τους ολοκληρωτισμούς, τις αδελφοκτόνες συγκρούσεις, την κούραση της νεοκυοφορούσας δημοκρατίας, της δυστυχίας των ανθρώπων του».

Ο Πάπας επομένως ενθάρρυνε τους ιερείς «να ακούνε τον κόσμο, που ζει και εργάζεται πάνω σε αυτό, για να αναλάβουν την ευθύνη κάθε αίτησης χορήγησης νοήματος και ελπίδας, χωρίς να φοβούνται να διανύσουν ερήμους και ζώνες σκοτεινές». «Έτσι μπορούμε να γίνουμε Εκκλησία φτωχή για και με τους φτωχούς, η Εκκλησία του Ιησού», πρόσθεσε ο Φραγκίσκος, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του απαγγέλλοντας  μια προσευχή του δον Mazzolari.

Στο τέλος της επισκέψεώς του ο Πάπας επέστρεψε στο αθλητικό κέντρο του Bozzolo, από όπου κατά τις 10:30 η ώρα, αναχώρησε για την Barbiana, στην Τοσκάνη, (pdm)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου