Μια Σύνοδος για να ακούσομε απευθείας τους νέους

Μια Σύνοδος για να ακούσομε  απευθείας τους νέους

“Οι νέοι δεν είναι ένα πρόβλημα αλλά μία πηγή”. Αυτό γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος στην παρουσίαση του βιβλίου: “Αγαπητέ Επίσκοπε – 100 νέοι  και οι απαντούν” του δημοσιογράφου και Σικελού καθηγητή Marco Pappalardo. Μία δημοσίευση  που βάζει μαζί γνώμες , απόψεις ,σκέψεις, ερωτήσεις  ιταλών νέων και όχι μόνο, που απευθύνονται  στους Επισκόπους διαφόρων Εκκλησιαστικών Επαρχιών.

Να δεχόμαστε τοις φωνές των νέων

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει  την ανάγκη να «ακούμε  απευθείας τις φωνές τους: πολλές φορές κριτικές και ανησυχητικές αλλά άλλες απλώς  διαφωτιστικές”. Από αυτή την επιλογή ξεκίνησε και  η απόφαση για τη σύγκληση από τις 3 έως και τις 28 Οκτωβρίου στο Βατικανό, μία Σύνοδος αφιερωμένη στους νέους με θέμα: “Οι νέοι, η πίστη και η διάκριση της κλήσης”. “Η Εκκλησία και πρώτος εγώ μαζί με τους επισκόπους, τους εκπαιδευτικούς  επιλέξαμε  να μπούμε σε στάση μέγιστης υποδοχής  των γνωμών  τους, διότι πιστεύουμε  ότι  πρέπει όλο και περισσότερο  να γίνουν ενεργά αντικείμενα  και πρωταγωνιστές  όχι μόνο της ζωής τους  αλλά και της Εκκλησίας ”.

Σε περισσοτέρους από αυτούς  ακούσαμε τον ψίθυρο της φωνής του Θεού

Υπενθυμίζοντας ο Πάπας Φραγκίσκος την πορεία που ξεκίνησε από το έτος  2016 που έγινε η αγγελία της Συνόδου,  την ανάλυση των απαντήσεων  στο εδικό ερωτηματολόγιο το οποίο είχε σταλθεί  στους νέους  και τέλος η προσυνοδική Συνάντηση με περισσοτέρους από 300 νέους  από όλο τον κόσμο,  που είχαν ενωθεί και μέσω των ηλεκτρονικών  μέσων, ο Πάπας Φραγκίσκος σημειώνει  το κάλεσμα «να μιλήσουν»  «χωρίς λογοκρισία και φίλτρα”. Στο Βιβλίο του  Pappalardoαναφέρει ότι οι μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν  “είναι σκέψεις, κριτικές, όνειρα που τα έκανα δικά μου  και στα οποία ξαναβρίσκω  τη ζωή τους  και την  ηχώ  και τον  ψίθυρο  της φωνής του Θεού”.

Να εκμηδενίσουμε την απόσταση ασφαλείας

“Τα γράμματα , τα  e-mail, τα μηνύματα  που συγκεντρώθηκαν από τον συγγραφέα  είναι ενθαρρυντικά  και σκοπεύουν να ξεπεράσουν την απόσταση ασφαλείας  μεταξύ των νέων  και των ενήλικων. Σ’ αυτά αναδύουν ιστορίες, πρόσωπα, απογοητεύσεις, σχέδια  και ελπίδες  και όχι αφηρημένα πράγματα, αλλά και στατιστικές  απλές  και ποσοστά”. Ο Πάπας Φραγκίσκος  κάνει δικό του το κάλεσμα   των νέων που ζητούν από τους ενήλικες εγγύτητα και βοήθεια στις σημαντικές στιγμές και θεωρεί   πειστικά  και τις απαντήσεις  των Επισκόπων, στο βαθμό  που «γίνεται ακόμη περισσότερο αντιληπτό αυτό που ο Θεός και η ιστορία” μας βοηθούν να καταλάβουμε μέσω των νέων.

Μαζί για να συμμεριστούμε ένα κοινό όνειρο

“Εάν μία μικρή ομάδα Επισκόπων  συγκλονίστηκε  από 100 νέους  που είχαν το θάρρος  να πουν  αυτό που σκέπτονται, πόσο περισσότερο  μπορούμε να κάνουμε  εάν συνεργαστούμε όλοι για να οικοδομήσουμε  μία κοινότητα που κάνει διάλογο, συναναστρέφεται και συνεργάζεται  με θάρρος  και διαφάνεια”. Πρέπει να συμμεριστούμε  ένα κοινό όνειρο  για να βαδίσουμε μαζί, πλάι – πλάι με τον Ιησού  όπως εκείνη την ημέρα με τους δύο μαθητές στο δρόμο προς την Εμμαούς.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου