Μη μετατρέπετε σε αγορά την ψυχή σας και τον οίκο του Θεού

Μη μετατρέπετε σε αγορά την ψυχή σας και τον οίκο του Θεού

Προχθές το πρωί κατά τη Θεομητορική Προσευχή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε μερικές σκέψεις πάνω στο επεισόδιο κατά το οποίο ο Ιησούς διώχνει τους πωλητές από τον ναό της Ιερουσαλήμ και προειδοποιεί για τον πειρασμό του κέρδους από δραστηριότητες με σκοπό να καλλιεργήσουν τα ιδιωτικά αν όχι τα παράνομα συμφέροντά.

Μη ζείτε αναζητώντας «πλεονεκτήματα και συμφέροντα» αλλά «για τη δόξα του Θεού η οποία είναι η αγάπη». Αυτή είναι η προτροπή του Πάπα Φραγκίσκου η οποία αναφέρεται στο σημερινό Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς διώχνει τους εμπόρους από το ναό και προειδοποιεί: «Μην μετατρέπετε τον οίκο του Πατέρα μου σε αγορά».

Είναι πολύ άσχημο όταν η Εκκλησία ολισθαίνει καταλήγοντας να κάνει τον οίκο του Θεού αγορά. Αυτά τα λόγια μάς βοηθούν να απορρίψουμε τον κίνδυνο της μετατροπής της ψυχής μας, η οποία είναι η κατοικία του Θεού, σε ένα τόπο αγοράς, ζώντας για μια συνεχή αναζήτηση κέρδους αντί για την γενναιόδωρη και αλληλέγγυα αγάπη. Αυτή η διδασκαλία του Ιησού είναι πάντα διαχρονική, όχι μόνο για τις εκκλησιαστικές κοινότητες, αλλά επίσης και για τα μεμονωμένα άτομα, για τις κοινότητες των πολιτών καθώς και για ολόκληρη την κοινωνία.

«Είναι σύνηθες, πράγματι, ο πειρασμός του κέρδους από δραστηριότητες καλές και μερικές φορές δελεαστικές, με σκοπό να καλλιεργήσουμε τα ιδιωτικά, αν όχι παράνομα συμφέροντα μας», συνεχίζει ο Πάπας υπενθυμίζοντας ότι ο Ιησούς χρησιμοποιεί μεθόδους και λόγια δυνατά για να μας βγάλει από αυτόν τον «θανάσιμο κίνδυνο», «ένα σοβαρό κίνδυνο» ιδιαίτερα, όταν εκμεταλλεύεται τον ίδιο τον Θεό και την οφειλόμενη προς Αυτόν λατρεία, ή την υπηρεσία προς τον άνθρωπο που αποτελεί την εικόνα του».

Μια τυπική δράση των προφητών

Ο διωγμός των εμπόρων από τον ναό από μέρους του Ιησού πραγματοποιείται κοντά στην περίοδο του Πάσχα:  είναι μια ενέργεια που προκάλεσε εχθρότητα σε όσους αισθάνθηκαν να απειλούνται τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ωστόσο δεν είχε την πρόθεση να αποτελέσει πράξη βίας αλλά «μια πράξη τυπική των προφητών» οι οποίοι συχνά κατήγγελλαν, στο όνομα του Θεού, τις καταχρήσεις και τις υπερβολές.

Η λατρεία της αγάπης

Και είναι ακριβώς ο ζήλος «για τον Πατέρα και για τον Οίκο του» που οδηγεί τον Ιησού μέχρι τον σταυρό, στην αυτοθυσία. Επομένως, είναι ένας ζήλος αγάπης όχι «ψευδής που υποτίθεται ότι υπηρετεί τον Θεό μέσω της βίας». Με το Πάσχα του Ιησού ξεκινά πράγματι μια νέα λατρεία, «η λατρεία της αγάπης» στον νέο ναό που είναι Εκείνος ο ίδιος, καταλήγει ο Πάπας προτρέποντας να βιώνουμε αυτή την εποχή της Σαρακοστής ως μια καλή ευκαιρία για να απομακρύνουμε από την καρδιά μας «κάθε μορφή ειδωλολατρίας».

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου