Μετανάστες, το δράμα των ασυνόδευτων παιδιών
Οι εικόνες του μικρού Alan, του 3χρονου παιδιού από τη Συρία που πέθανε στο ναυάγιο όπου έχασαν τη ζωή τους και ο μικρός αδελφός του Ghalib και η μητέρα του Rahanna, έκαναν τον γύρο του κόσμου το 2015, προκαλώντας πόνο και συγκίνηση για ένα δράμα που δυστυχώς όμως, επαναλήφθηκε με τραγικά αποτελέσματα.
Πάνω από 200.000 αλλοδαποί ασυνόδευτοι ανήλικοι, προκειμένου να αποφύγουν τις συγκρούσεις, τις διώξεις ή τη βία, έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά είναι πιθανό ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν φτάσει να είναι πολύ υψηλότερος. Πολλοί από αυτούς, πράγματι, αναγκάζονται να ζήσουν στη σκιά, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο εκμετάλλευσης και κακοποίησης. Αυτό αναφέρει η νέα έκθεση «Protection Beyond Reach» της Save the Children, του οργανισμού που πάνω από 100 χρόνια ασχολείται με τα παιδιά.
«Μετά από αυτή την τραγωδία – αναφέρει στο Vatican News η Raffaela Milano, διευθύντρια των Προγραμμάτων Ιταλίας – Ευρώπης για τη διάσωση των παιδιών – όλοι θυμόμαστε τη μεγάλη δέσμευση που ανέλαβαν τα θεσμικά όργανα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας: Ποτέ ξανά! Αυτό που είχε συμβεί δεν θα έπρεπε να συμβεί ξανά. Δυστυχώς, πέντε χρόνια μετά, πρέπει να πούμε ότι αυτό δεν έγινε. Αρκεί να σκεφτούμε ότι περίπου 700 ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο.».
Βήματα προς τα εμπρός στην Ευρώπη: δειλά σημάδια
Ακόμα κι αν έχει σημειωθεί πρόοδος στην Ευρώπη, κι αν έχουν ξεκινήσει καλές πρακτικές, υπογραμμίζει επίσης η Raffaela Milano, η τραγωδία της αναγκαστικής μετανάστευσης στην οποία εμπλέκονται τόσα πολλά παιδιά, δυστυχώς δεν έχει σταματήσει. Γίνεται αναφορά για την έγκριση του νόμου Zampa στην Ιταλία, που αφορά στην υποδοχή και στην προστασία αλλοδαπών ανηλίκων που φτάνουν χωρίς γονείς ή ενήλικες κηδεμόνες, καθώς και για τον πειραματισμό στην Ευρώπη με τις μορφές μετεγκατάστασης και ανθρωπιστικών διαδρόμων. «Ωστόσο – προσθέτει –αποτελούν μάλλον δειλά σημάδια. Αυτές οι καλές πρακτικές θα έπρεπε να έχουν κάποια συνεκτικότητα που σήμερα δεν υφίσταται».
Τα νούμερα του φαινομένου στην Ευρώπη
Το μεγαλύτερο μέρος των πάνω από 200.000 ασυνόδευτων ανηλίκων που έφτασαν στην Ευρώπη για να ζητήσουν άσυλο, διαβάζουμε στην έκθεση «Protection Beyond Reach», προέρχεται από το Αφγανιστάν, τη Συρία και την Ερυθραία και καταλήγει να μείνει στην Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Σουηδία. Ωστόσο, σε ένα σύνολο περίπου 35.000 αιτούντων άσυλο, από αυτούς που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία τα τελευταία πέντε χρόνια, μόνο 823 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Εν τω μεταξύ, οι αφίξεις από θαλάσσης στην Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ του 2018 και του 2019 (από 32.000 σε 60.000 άτομα).
Παιδιά πριν ακόμη γίνουν μετανάστες
Εν αναμονή του «Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση» που όπως χαρακτηριστικά λέει η Ευρώπη θα εμπνεύσει τα νέα μέτρα σχετικά με αυτόν τον τομέα, η Save the Children ζητά τα δικαιώματα των παιδιών να αποτελέσουν το κέντρο των σχετικών αποφάσεων και η Ε.Ε. και οι ηγέτες της να διασφαλίσουν τη λήψη μέτρων ώστε να εγγυηθούν την ασφάλεια των ευάλωτων ανηλίκων. «Συγκεκριμένα – συνεχίζει η Milano – ζητάμε στο Σύμφωνο να υπάρχουν προστατευμένες διαδρομές, υπενθυμίζοντας ότι μιλάμε για μικρά παιδιά και εφήβους, πριν ακόμη γίνουν μετανάστες και πρόσφυγες και επομένως υπάρχουν αναφαίρετα δικαιώματα που η Ευρώπη θα πρέπει να σέβεται και να αναλάβει τη φροντίδα τους».
Save the Children: 12 εκατομμύρια ανήλικοι πρόσφυγες στον κόσμο
Το δράμα των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους και τα σπίτια τους από ανάγκη, είναι κάτι που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. «Πράγματι – καταλήγει η Milano – υπάρχουν περιοχές που επηρεάζονται πιο άμεσα από ότι η Ευρώπη. Ως Save the Children έχουμε εκτιμήσει την ύπαρξη 12 εκατομμυρίων μικρών παιδιών προσφύγων στον κόσμο, που ζουν σε υπεράριθμα στρατόπεδα προσφύγων και που σήμερα αντιμετωπίζουν επίσης, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της πανδημίας και είναι παιδιά που συχνά δεν καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση ούτε σε ένα από τα ουσιαστικά δικαιώματά τους, όπως αυτό της εκπαίδευσης, και της μόρφωσης».
Μετάφραση: ρφ