Μετανάστες: οι «πολύ πρακτικές» οδηγίες του Πάπα

Μετανάστες: οι «πολύ πρακτικές» οδηγίες του Πάπα


Ο Πάπας Φραγκίσκος προσφέρει οδηγίες «πολύ πρακτικές» για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών. Αυτό δηλώνει ο Υπεύθυνος του Τμήματος Μεταναστών και Προσφύγων της Αρμόδιας Υπηρεσίας για την πλήρη ανθρώπινη ανάπτυξη, πατέρας Fabio Baggio,σχολιάζοντας το μήνυμα του Ποντίφικα για την 104η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών και Προσφύγων.

Το μήνυμα – εξηγεί ο «αριθμός 3» της Υπηρεσίας της Αγίας Έδρας σε μια συνέντευξη στην Patrizia Caiffa του πρακτορείου SIR – είναι πολύ συγκεκριμένο, ιδίως όσον αφορά «στα νόμιμα και ασφαλή δίκτυα» για όλους τους μετανάστες. Εν ολίγοις αποτελεί «μια πολύ σαφής έκκληση, επειδή η Εκκλησία έχει δεσμευτεί να προτείνει αυτές τις καλές πρακτικές σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Πάπας, συνεχίζει ο π. Fabio, τονίζει τη σημασία της προστασίας των μεταναστών από τη στιγμή της αναχώρησής τους από την πατρίδα τους, «προσφέροντάς τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσουν εάν θα αναχωρήσουν ή όχι, πού και πώς θα πάνε», και στη συνέχεια στη χώρα άφιξης, «προβλέποντας να παρέχουμε πληροφορίες ώστε να παραμείνουν νόμιμοι ή να νομιμοποιήσουν τη θέση τους».

Το μήνυμα, υπενθυμίζει το π. Fabio, ζητά επίσης «την αναγνώριση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των μεταναστών με την επικύρωση τίτλων σπουδών και επαγγελμάτων, έτσι ώστε αυτά τα άτομα να μπορέσουν να προσφέρουν το καλύτερο», «να εμβαθύνουν την εκπαίδευσή τους, και να αποτελέσουν «συμβολή και ευκαιρία ανάπτυξης για τις χώρες που τους δέχονται».

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν θα πρέπει να έχουν μόνο «ένα νόμιμο διαβατήριο», αλλά επίσης να «δεσμευτούν με έναν τόπο, με μια περιοχή». Επομένως, «να μη λέμε: “Μπορείς ή δεν μπορείς”, αλλά: “Αν θέλεις, να έχεις κατά νου ότι υπάρχει μια κάποια ευθύνη που πρέπει να αναλάβεις», υπενθυμίζει ο καρδινάλιος.

Στη συνέντευξη, ο π. Baggio αντιμετωπίζει επίσης, το θέμα του «φόβου της εισβολής», καρπό της «έλλειψης γνώσης και άγνοιας σχετικά με εκείνους που χτυπούν τις πόρτες». «Χρειάζεται – δηλώνει – να εργαστούμε πάρα πολύ πάνω στην εκπαίδευση, στην κουλτούρα της συνάντησης, παρέχοντας ρεαλιστικά στοιχεία».

«Η μετάβαση προς τον άλλο δεν είναι απαραιτήτως φυσική: στο μικρό παιδί είναι περισσότερο παρούσα αλλά στον ενήλικα υπάρχει συχνά ένας δισταγμός επειδή στη συνάντηση με τον άλλο φοβάται ότι θα χάσει κάτι», συνεχίζει ο π. Baggio. Η πείρα της ιστορίας μας διδάσκει πράγματι «ότι οι πολιτισμοί γεννήθηκαν από τη συνάντηση μεταξύ διαφορετικών λαών: τη στιγμή κατά την οποία ανοίχτηκαν, όχι όταν κλείστηκαν». (pdm)

Μετάφραση: ρφ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου