Μέρες του 2015 στο Αιγαίο -Εκατοντάδες πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά

Μέρες του 2015 στο Αιγαίο-Εκατοντάδες πρόσφυγες φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά

Άρωμα 2015 στο προσφυγικό, το τελευταίο διάστημα, με δεκάδες βάρκες γεμάτες πρόσφυγες και μετανάστες να φθάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησιά.

Η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες είναι τόσο ασφυκτική που σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα έγινε απόβαση εκατοντάδων μεταναστών στις ακτές της Βόρειας Λέσβου, όταν με οργανωμένο τρόπο και σε σχηματισμό αρμάδας έφτασαν μέσα σε μια ώρα στη Σκάλα Συκαμνιάς 13 βάρκες με συνολικά 546 άτομα! Και δεν ήταν οι μόνες βάρκες που έφθασαν στο νησί. Συνολικά χθες υπολογίζεται ότι αφίχθησαν 650 μετανάστες! Πάνω από 40 πρόσφυγες, την ίδια ώρα, αφίχθησαν στη Σάμο.

Το πρόβλημα, μάλιστα, σε σχέση με το 2015 είναι τώρα μεγαλύτερο καθώς τότε τα σύνορα ήταν ανοιχτά και οι μετανάστες ματαφέρονταν στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Τώρα, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά. Το ΚΥΤ Μόριας είναι έτοιμο να εκραγεί, καθώς φιλοξενεί πλέον περισσότερους από 10.241 κατοίκους (την ώρα που η μέγιστη δυναμικότητά του είναι 3.500 κατοίκων). Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης!

Μυτιλήνη: Μεταφέρονται 1.002 πρόσφυγες από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα

Εντωμεταξύ σήμερα η κυβέρνηση αποφάσισε τη μεταφορά 1.002 ατόμων με χαρακτηριστικά ευαλωτότητας από τη Μόρια σε καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα. Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, το υπουργείο ειδοποίησε τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας να εντοπίσει και να προετοιμάσει τα συγκεκριμένα 1.002 άτομα προκειμένου την ερχόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου να μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Και άλλοι μετανάστες κατέφθασαν σήμερα

Σήμερα εντοπίστηκαν ακόμη 26 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, 28 σε θαλάσσια περιοχή της Κω, 31 στη θαλάσσια περιοχή «Λάμνας» Λέσβου και 37 στην περιοχή Μάκρης Αλεξανδρούπολης.

Γιατί παρατηρείται το νέο κύμα προσφύγων

Ο λόγος πίσω από αυτή την «απόβαση» προσφύγων στα ελληνικά νησιά βρίσκεται στους μαζικούς εκτοπισμούς από την Κωνσταντινούπολη. Τον τελευταίο 1,5 μήνα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκτοπίστηκαν από την Κωνσταντινούπολη (στην οποία έχουν βρει καταφύγιο περί τους 500.000 πρόσφυγες) στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για αποσυμφόρηση της πόλης από τους μετανάστες. Στους πρόσφυγες έχει δοθεί προθεσμία ως τις 30 Οκτωβρίου να αποχωρήσουν, με την προειδοποίηση πως σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν αναγκαστικά στην περιοχή πρώτης καταγραφής.

Αποτέλεσμα αυτού, να δημιουργεί ένα νέο κύμα φυγής τους προς τα μικρασιατικά παράλια και από εκεί προς τα ελληνικά νησιά, την ώρα που τα κυκλώματα διακινητών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αυξήσουν τη δράση τους και τα κέρδη τους υπό την ανοχή των τουρκικών αρχών που με αυτόν τον τρόπο στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Πηγή:απόσπασμα από  iefimerida.gr

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου