ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 6ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
18 Μαΐου 2026
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15, 26-16,4)
Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όταν θα έλθει ο Παράκλητος, που εγώ θα σας στείλω από τον Πατέρα, το Πνεύμα της αλήθειας που εκπορεύεται απ’ τον Πατέρα, εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα. Αλλά κι εσείς δίνετε μαρτυρία είστε μαζί μου.
Αυτά σας τα είπα για να μην σκανδαλιστείτε. Θα σας διώξουν απ΄ τις συναγωγές. Θα έλθει, μάλιστα, η στιγμή που όποιος σας σκοτώσει θα νομίζει ότι προσφέρει λατρεία στο Θεό. Και θα πράξουν αυτά επειδή δε γνώρισαν τον Πατέρα ούτε μένα. Αλλά όλα αυτά σας τα είπα, ώστε, όταν έλθει η ώρα τους, να θυμηθείτε ότι εγώ σας τα είπα.
Όμως, αυτά δε σας τα είπα απ’ την αρχή, διότι ήμουν μαζί σας.
Λόγος του Κυρίου
Στοχασμός
Μόνο χάρη στο Άγιο Πνεύμα, δηλαδή στο δώρο του Παρακλήτου, μπορούμε να δώσουμε μαρτυρία για τον Ιησού. Το λέει ξεκάθαρα το Ευαγγέλιο: «Όταν έρθει ο Παράκλητος… εκείνος θα δώσει μαρτυρία για μένα· και εσείς επίσης δίνετε μαρτυρία». Αυτό σημαίνει ότι η χριστιανική μαρτυρία δεν γεννιέται από τις ικανότητές μας ή από τις επιδόσεις μας. Δεν είναι αποτέλεσμα μιας ανθρώπινης προσπάθειας που πέτυχε καλά. Είναι πρώτα απ’ όλα ένα δώρο. Είναι το Πνεύμα που ενεργεί μέσα μας.
Γι’ αυτό το πιο σημαντικό δεν είναι να αποδείξουμε κάτι, αλλά να κάνουμε χώρο. Να κάνουμε χώρο στο Άγιο Πνεύμα, δηλαδή στην αγάπη του Θεού μέσα στη ζωή μας. Όταν ένας άνθρωπος ανακαλύπτει ότι αγαπιέται βαθιά, αλλάζει. Βρίσκει μια διαφορετική δύναμη, μια νέα σταθερότητα. Και τότε μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τις δοκιμασίες, τις δυσκολίες, τις αντιφάσεις.
Οι δοκιμασίες μπορούν να μας σκανδαλίσουν, μπορούν να μας φέρουν σε κρίση, αλλά δεν μπορούν να μας συντρίψουν ολοκληρωτικά, γιατί μέσα μας υπάρχει μια παρουσία που κάνει τη διαφορά. Το Ευαγγέλιο αυτών των ημερών μάς προετοιμάζει για την Πεντηκοστή ακριβώς μέσα από αυτά τα λόγια του Ιησού. Μας καλεί να μετατοπίσουμε την προσοχή μας: όχι σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά σε αυτό που πρέπει να δεχθούμε.
Το να είμαστε χριστιανοί σημαίνει να αφήνουμε το Πνεύμα να κατοικεί μέσα μας. Και από αυτή την παρουσία γεννιούνται όλα τα υπόλοιπα: η μαρτυρία, η δύναμη, η πίστη και η σταθερότητα. Χωρίς το Πνεύμα κινδυνεύουμε να τα περιορίσουμε όλα σε προσ
πάθεια. Με το Πνεύμα όμως, η ζωή γίνεται απάντηση σε μια αγάπη που μας αγκαλιαζει και μας συνοδεύει.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Πνεύμα της Αλήθειας, Πνεύμα της Αγάπης, ελθέ μέσα μας, άλλαξε τις καρδιές μας. Πνεύμα του Θεού, ζωντανό νερό, πλημμύρισε με αγάπη για να μπορώ να ζω. Πνεύμα του Θεού, ζωντανό νερό, πλημμύρισε με τα δώρα σου, για να ξεδιψάσω. Πνεύμα εσύ είσαι η ζωή του Θεού μέσα μας. Πνεύμα της αγάπης, άλλαξε τις καρδιές μας ώστε να είμαστε εικόνα του Ιησού Χριστού μέσα στον κόσμο. Αμήν.
(π. Νίκος Ρούσσος)


