ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ
19 Νοεμβρίου 2025
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (19,11-28)
Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πρόσθεσε μια παραβολή, επειδή βρισκόταν κοντά στην Ιερουσαλήμ και διότι αυτοί νόμιζαν ότι η βασιλεία του Θεού επρόκειτο να φανερωθεί αμέσως.
Τους είπε, λοιπόν: “‘Ενας ευγενής πήγε σε μια μακρινή χώρα για να πάρει ένα βασιλικό τίτλο και να επιστρέψει.
Κάλεσε τότε δέκα δούλους του, τους έδωσε δέκα χρυσά νομίσματα και τους είπε: `Εμπορευθείτε μ’ αυτά έως ότου έλθω’.
Οι συμπολίτες του όμως τον μισούσαν κι έστειλαν μετά απ’αυτόν μια αντιπροσωπεία για να πει: `δεν θέλουμε αυτός να γίνει βασιλιάς μας’.
‘Οταν επέστρεψε, αφού πήρε το βασιλικό τίτλο, είπε να του φωνάξουν τους δούλους στους οποίους είχε δώσει τα χρήματα, για να μάθει πως τα εμπορεύθηκαν.
Πήγε τότε ο πρώτος και είπε: `κύριε, το νόμισμά σου επέφερε άλλα δέκα’. Του είπε τότε ο κύριός του: `εύγε, καλέ δούλε! Επειδή φάνηκες πιστός στα λίγα, να έχεις εξουσία πάνω σε δέκα πόλεις’.
Πήγε κι ο δεύτερος και είπε: `το νόμισμά σου, κύριε, απέδωσε άλλα πέντε’. Είπε ο κύριος και σ’αυτόν: `Πάρε κι εσύ εξουσία πάνω σε πέντε πόλεις’.
Πήγε και κάποιος άλλος και του είπε: `κύριε, πάρε το νόμισμά σου, που το είχα κρυμμένο σ’ένα μαντήλι. Διότι σε φοβόμουν επειδή είσαι αυστηρός άνθρωπος, που παίρνεις ό,τι δεν κατέθεσες και θερίζεις ό,τι δεν έσπειρες’.
Λέει τότε ο κύριος και σ’αυτόν: `πονηρέ δούλε, θα σε κρίνω απ’τα ίδια σου τα λόγια: γνώριζες ότι είμαι αυστηρός, ότι παίρνω ό,τι δεν κατέθεσα και ότι θερίζω αυτό που δεν έσπειρα; Γιατί τότε δεν κατέθεσες τα χρήματά μου στην τράπεζα; Κι εγώ όταν ερχόμουν θα τα εισέπρατα με τον τόκο’.
Είπε τότε στους παραβρισκόμενους: `πάρτε το χρυσό νόμιασμα απ’αυτόν και δώστε το σ’αυτόν που έχει τα δέκα’.
Κι όταν του είπαν: `κύριε, έχει δέκα’, τους απάντησε: `σας λέω ότι σε όποιον έχει θα το δοθεί κι άλλο, ενώ από εκείνον που δεν έχει και αυτό που έχει θα του το πάρουν’. ‘Οσο για τους εχθρούς μου εκείνους που δεν ήθελαν να γίνω βασιλιάς τους, φέρτε τους εδώ και σφάξτε τους μπροστά μου'”.
Οταν ο Ιησούς τα είπε αυτά, προχώρησε μπροστά από τους άλλους, ανεβαίνοντας στην Ιερουσαλήμ.
Λόγος του Κυρίου
Στοχασμός του Πάπα Φραγκίσκου
Ο φόβος πάντα ακινητοποιεί και συχνά μας κάνει να κάνουμε λάθος επιλογές.
Ο φόβος μας αποθαρρύνει από το να πάρουμε πρωτοβουλίες, μας οδηγεί να καταφύγουμε σε ασφαλείς και εγγυημένες λύσεις και έτσι καταλήγουμε να μην πετυχαίνουμε τίποτα καλό.
Για να προχωρήσουμε και να αναπτυχθούμε στην πορεία της ζωής, δεν πρέπει να φοβόμαστε, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη.
Αυτή η παραβολή μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια αληθινή ιδέα για τον Θεό.
Δεν πρέπει να νομίζουμε ότι είναι ένας κακός, σκληρός και αυστηρός κύριος που θέλει να μας τιμωρήσει. Αν υπάρχει αυτή η λανθασμένη εικόνα του Θεού μέσα μας, τότε η ζωή μας δεν μπορεί να είναι καρποφόρα, γιατί θα ζούμε με φόβο και αυτό δεν θα μας οδηγήσει σε τίποτα εποικοδομητικό, αντίθετα ο φόβος μας παραλύει, μας αυτοκαταστρέφει. (…)
Ο Ιησούς πάντα μας έδειχνε ότι ο Θεός δεν είναι ένας αυστηρός και μισαλλόδοξος κύριος, αλλά ένας πατέρας γεμάτος αγάπη, τρυφερότητα, ένας πατέρας γεμάτος καλοσύνη.
Επομένως, μπορούμε και πρέπει να έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε Αυτόν.
Προσευχήσου
Κύριε,
διαπαιδαγώγησέ με στο να επιθυμώ
πάντοτε το καλό,
δώσε μου μια θέληση που να με δεσμεύει
για ότι πραγματικά αξίζει,
ώστε να ζήσω μια ζωή ολοκληρωμένη.
Εσύ είσαι ανάμεσά μας,
ως Εκείνος ο οποίος σώζει,
θεραπεύει, διαπερνά τις κλειστές μας πόρτες,
και μπαίνει για να ανοίξει το νου και τις καρδιές μας.
Χορήγησέ μου, να είμαι και εγώ ικανός
να υποδέχομαι όποιον έχει την καρδιά κλειστή
και με δυσκολία κατανοεί, με δυσκολία αγαπά,
με δυσκολία πιστεύει. Αμήν.
(www.episkopisyrou.gr)


