Μελέτη Ευαγγελίου του Σαββάτου 27 Μαρτίου 2021

Μελέτη Ευαγγελίου του Σαββάτου 27 Μαρτίου 2021
Σάββατο της 1ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής

αγια_τραπεζα.JPG

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5,43-48)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Έχετε ακούσει ότι είπαν: “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου και θα μισήσεις τον εχθρό σου”.
Αλλά εγώ σας λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεστε για εκείνους που σας καταδιώκουν, ώστε να γίνετε παιδιά του Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς, διότι ανατέλλει τον ήλιο του πάνω από κακούς και καλούς και βρέχει πάνω σε δίκαιους και άδικους.
Πράγματι, αν αγαπήσετε αυτούς που σας αγαπούν, τι ανταμοιβή να έχετε; Μήπως και οι τελώνες δεν κάνουν το ίδιο; Και αν χαιρετάτε μόνο τα αδέλφια σας, τι παραπάνω κάνετε; Μήπως και οι εθνικοί δεν κάνουν το ίδιο;
Οπότε, να είσθε τέλειοι, όπως είναι τέλειος και ο Πατέρας σας ο ουράνιος.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι ένα πολύ δυνατό κείμενο το σημερινό Ευαγγέλιο το οποίο με κάνει να συγκρουστώ με τα όρια του εαυτού μου. “Μου φαίνεται πολύ μεγάλο αυτό που μου ζητάς σήμερα, Ιησού.
Αναγνωρίζω την καλοσύνη των λόγων σου. Θαυμάζω βαθύτατα εκείνους που πετυχαίνουν σ’ αυτή την προσπάθεια, αλλά είναι πραγματικά πολύ υψηλό για μένα”. Αισθάνομαι ανεπαρκής. Παρόλο που ο Ιησούς δεν θέλει να με κάνει να φύγω, αλλά να με κάνει να καταλάβω, διότι με τον καθένα μας θέλει να κάνει κάτι όμορφο. Και αυτό ισχύει και για μένα.
Το μάθημα είναι να προσπαθήσω να καταλάβω ότι “η δικαιοσύνη εκείνου που είναι μαθητής του” πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από αυτή που κοινός χρησιμοποιείται. Να καταλάβω ότι δεν σκοτώνουμε ή τραυματίζουμε μόνο με όπλο, αλλά και με χειρονομίες και λόγια. Και σ’αυτό εγώ, όπως πολλοί από εμάς, είμαι ένας κοινός δολοφόνος.
Όλα γεννιούνται από την καρδιά και σε αυτήν πρέπει να εργαστούμε και να επενδύσουμε, ώστε να φθάσουμε να καταλάβουμε πως όταν “ζητάμε συγγνώμη” όταν συνειδητοποιούμε ότι κάναμε λάθος είναι σαν ένα βάλσαμο για τις πληγές.
Να καταλάβουμε ότι πρέπει να δίνουμε προσοχή στις σχέσεις με τους άλλους, για να μην δημιουργούμε τραύματα και μνησικακίες που μετά γίνονται φυλακές από τις οποίες είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Να καταλάβουμε ότι να μπορούμε να συγχωρούμε εκείνον που μας πλήγωσε είναι σπουδαίο και ότι κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι κάτι ευχάριστο για τον Θεό.
Όλα αυτά είναι μια πορεία. Είναι η πορεία της Τεσσαρακοστής, αλλά και κάθε ημέρας. Πορεία για να φθάσουμε να έχουμε μια καρδιά σε ειρήνη.
Μία πορεία δύσκολη και σκληρή. Που μερικές φορές κοστίζει δάκρυα και αίμα. Ο Ιησούς το ξέρει και είναι στο πλευρό μας. Συχνά ακούμε να λένε: “Πρέπει να συγχωρούμε”. Και είναι αλήθεια. Το ξέρουμε αυτό. Με την καρδιά μας συμφωνούμε σ’ αυτή την αλήθεια. Δεν είναι όμως κάτι αυτόματο, δεν είναι απλή διαδικασία. Η “καρδιά” είναι ένα σύνθετο όργανο. Η κατανόηση, ο έλεγχος της καρδιάς, η ικανότητα να μην θυμώνεις, η δυνατότητα να ζητάς συγγνώμη, η ικανότητα να συγχωρείς είναι όλα απαραίτητα συστατικά, που όμως δεν βρίσκονται στα ράφια των σουπερμάρκετ.
Χρειάζεται επιμονή και προσευχή για να τα αποκτήσουμε.
Κανείς από εμάς ας μην απογοητευτεί. Είναι μια πορεία που αρχίζει με μια απλή επιθυμία να τα καταφέρουμε. Στη συνέχεια θα συνεχιστεί με ένα πιο αποφασιστικό “θέλω”, το οποίο σιγά σιγά θα αντικαταστήσει το “δεν μπορώ”. Η χάρη θα κάνει ό, τι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε. Είναι μια ιερή πορεία
Ας ζητήσουμε από τον Ιησού να ευλογήσει την πορεία μεταστροφής μας προς Εκείνον.
Ας ζητήσουμε από τον Ιησού να ευλογήσει την επιθυμία μας να είμαστε όπως θέλει Εκείνος να είμαστε.
Η Τεσσαρακοστή ας μας βοηθήσει να γίνουμε εκείνο που στην καρδιά μας ήδη νιώθουμε ότι θέλουμε να είμαστε: Άγιοι, όπως Εκείνος είναι άγιος.
Να έχετε μια άγια ημέρα.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να δίνετε ευχές σ’ αυτούς που σας δίνουν κατάρες, να ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν και να προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν».
Πόσο μακριά είμαι Κύριε από την εφαρμογή αυτού του λόγου Σου στη ζωή μου.
Δεν είμαι μακριά επειδή με απωθεί ο λόγος Σου, αντιθέτως είναι ένας λόγος που με ελκύει, που μου δίνει ώθηση να έρθω ακόμη πιο κοντά σου και πιο κοντά στους ανθρώπους.
Η θέληση μου Κύριε τα επιθυμεί όλα αυτά, η δύναμη μου όμως στην καθημερινότητα δεν καταφέρνει να τα εφαρμόζει.
Δεν θέλω να είμαι ένας χριστιανός μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη.
Κύριε από μόνος μου δεν μπορώ, είμαι πολύ αδύναμος να εφαρμόσω αυτό τον υπέροχο Λόγο σου, έχω ανάγκη τη δική Σου δύναμη, τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.
Δώσε μου Κύριε το Πνεύμα Σου το Άγιο για να με μάθει να αγαπώ τους εχθρούς μου, δώσε μου το Πνεύμα της πραότητας για να δίνω ευχές σε αυτούς που μου δίνουν κατάρες, δώσε μου το Πνεύμα της βούλησης για να ευεργετώ αυτούς που με μισούν, δώσε μου το Πνεύμα σου το Άγιο για να προσεύχομαι για όσους με κακομεταχειρίζονται και με καταδιώκουν.
Αμήν.

πνρ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου