Μελέτη Ευαγγελίου της Τρίτης 23/3/21

Μελέτη Ευαγγελίου της Τρίτης 23 Μαρτίου 2021
Τρίτη της 1ης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής

αγια_τραπεζα.JPG

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 7-15)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Και όταν προσεύχεστε μη φλυαρείτε όπως κάνουν οι εθνικοί, οι οποίοι νομίζουν ότι θα εισακουσθούν με την πολυλογία τους.
Οπότε, μη γίνετε όμοιοι τους, διότι γνωρίζει ο Πατέρας σας τι πράγματα έχετε ανάγκη, προτού εσείς του ζητήσετε.
Έτσι, λοιπόν, εσείς να προσεύχεστε:
Πατέρα μας, που είσαι στους ουρανούς,
ας αγιαστεί το όνομά σου,
ας έλθει η βασιλεία σου,
ας γίνει το θέλημά σου,
όπως στον ουρανό έτσι πάνω στη γη.
Δώσε μας σήμερα τον άρτο που έχουμε ανάγκη,
και συγχώρεσέ μας τα χρέη μας,
όπως και εμείς συγχωρέσαμε τους οφειλέτες μας,
και μη μας δοκιμάσεις με πειρασμό,
αλλά ελευθέρωσέ μας από τον Πονηρό.
Πράγματι, εάν συγχωρέσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα συγχωρέσει και σε σας ο Πατέρας σας ο ουράνιος.
Αλλά εάν δεν συγχωρέσετε στους ανθρώπους, ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρέσει τα παραπτώματά σας.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς ζητώντας μας σήμερα να μην σπαταλάμε λόγια κατά την προσευχή μας, δεν μας διδάσκει μόνο πώς να προσευχηθούμε, αλλά μας διδάσκει επίσης ότι η ζωή μας, η ύπαρξή μας, η χριστιανική μας ταυτότητα, έχει μια κοινοτική διάσταση και όχι ατομικιστική.
Έτσι, όταν μας διδάσκει να στρεφόμαστε προς τον Θεό, μας καλεί να τον ατενίσουμε με τον πιο οικείο, γλυκό και λεπτό τρόπο.
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εικόνα του γονέα που ένα μικρό παιδί τον κοιτάζει, και από αυτόν μαθαίνει, αισθάνεται προστατευμένο.
Ο Κύριος Ιησούς μας ζητά να είμαστε προσεκτικοί: δεν είμαστε μοναχοπαίδια. Αυτός ο Πατέρας δεν είναι ιδιοκτησία μας. Είναι ο Πατέρας «μας», ο δικός μου και ο δικός σου, και όλων των άλλων. Έχουμε το καθήκον, καλούμαστε να προσευχόμαστε και να εργαζόμαστε, έτσι ώστε όλοι εκείνοι που αισθάνονται μόνοι τους, χωρίς τον Θεό, ορφανά παιδιά ή παιδιά «Β» κατηγορίας ενός σκληρού Θεού, να ανακαλύψουν αυτό τον καλό Πατέρα, και μαζί, να ανακαλύψουν επίσης πως έχουν αδελφούς και αδελφές που τους αγαπούν. Όταν ο Ιησούς μας διδάσκει να ζητάμε τον “καθημερινό άρτο”, δεν μας προσκαλεί να ζητάμε το «δικό μου» καθημερινό ψωμί, αλλά το καθημερινό ψωμί «μας», το δικό μου, το δικός σου, όλων.
Και καθώς ζητάμε το ψωμί, να ζητάμε το “καλό”, καλούμαστε να προσευχόμαστε και να εργαζόμαστε και να ζητάμε το καλό όλων και για όλους.
Έτσι ώστε όλα τα παιδιά του ενός Πατέρα να τρέφονται, σωματικά, πνευματικά και ηθικά. Πράγματι, καλούμαστε να είμαστε εμείς οι “ψωμί”. Φρέσκο ψωμί, καθημερινό, αρωματισμένο, για το καλό όλων.
Και όταν μας προσκαλεί να ζητήσουμε συγχώρεση, να ζητήσουμε τη συγχώρεση των αμαρτιών, μας καλεί να ζητήσουμε την άφεση “των αμαρτιών μας” στον πληθυντικό.
Όχι μόνο επειδή οι αμαρτίες μας “του καθενός” είναι πολλές, αλλά και γιατί μαθαίνουμε να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλο, να ζητάμε έλεος για τα αμαρτωλά αδέλφια σαν εμάς, να επικαλούμαστε ευσπλαχνία και έλεος όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο . Γιατί είμαστε οικογένεια.
Τέλος μας ζητά να μοιάζουμε με αυτόν τον Πατέρα. Πώς; Συγχωρώντας “τους οφειλέτες μας”. Ο Ιησούς γνωρίζει ότι ο καθένας μας έχει περισσότερους από έναν οφειλέτες. Και μερικές φορές, μπορεί και εμείς να οφείλουμε σε κάποιον.
Ξέρει ότι η συγχώρεση από καρδιάς έχει περισσότερο θεϊκό παρά ανθρώπινο. Είναι μια μακρά και δύσκολη πορεία, για μας, μερικές φορές φτιαγμένη από δάκρυα και αίμα, αλλά όποιος φτάνει στο στόχο της συγχώρεσης, βιώνει πραγματική ελευθερία καρδιάς και πνεύματος.
Ας προσευχηθούμε στον Θεό να μας αποκτήσει το δώρο να γνωρίζουμε πώς να συγχωρούμε και να συγχωρούμε από καρδιάς.
Εν τω μεταξύ, ας προσευχόμαστε και ας μεσιτεύουμε για όποιον πρέπει να μας συγχωρήσει, και για όποιον περιμένει την δική μας συγχώρεση. Ακόμη κι αν μας έχουν πληγώσει, τραυματίσει, τεμαχίσει την καρδιά, έσπασαν την «αδελφοσύνη» μαζί μας, παραμένουν αδέρφια. Όσο και αν μας φαίνεται απίστευτο, παραμένουν πάντοτε αγαπητά παιδιά. Και για όσο και αν εμείς θα θέλαμε ίσως το αντίθετο είναι “δικοί μας”, όπως “δικός μας” είναι και ο μόνος Πατέρας που μας δημιούργησε και μας αγάπησε.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πατέρα μας, που είσαι στους ουρανούς,
ας αγιαστεί το όνομά σου,
ας έλθει η βασιλεία σου,
ας γίνει το θέλημά σου,
όπως στον ουρανό έτσι πάνω στη γη.
Δώσε μας σήμερα τον άρτο που έχουμε ανάγκη,
και συγχώρεσέ μας τα χρέη μας,
όπως και εμείς συγχωρέσαμε τους οφειλέτες μας,
και μη μας δοκιμάσεις με πειρασμό,
αλλά ελευθέρωσέ μας από τον Πονηρό.
Αμήν.

πνρ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου