Μελέτη Ευαγγελίου της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου 2021

Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου 2021
της 5ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23)
Κατ’ εκείνο τον καιρό, κάλεσε πάλι ο Ιησούς τον κόσμο και τους έλεγε: “Ακούστε με όλοι και καταλάβετε. Δεν υπάρχει τίποτα το εξωτερικό που να μπαίνει μέσα στον άνθρωπο και να μπορεί να τον μολύνει. Αλλά εκείνα που βγαίνουν μέσα από τον άνθρωπο είναι εκείνα που τον μολύνουν.
Όταν άφησε τον κόσμο και πήγε σ’ ένα σπίτι, οι μαθητές του τον ρώτησαν σχετικά με την παραβολή. Και τους είπε: “Έτσι άμυαλοι είσθε κι εσείς; Δεν καταλαβαίνετε ότι κάθε τροφή που εισέρχεται στον άνθρωπο δεν μπορεί να τον καταστήσει ακάθαρτο; Διότι δεν μπαίνει στην καρδιά του, αλλά στην κοιλιά του και μετά αποβάλλεται στο αποχωρητήριο”. Έτσι ο Ιησούς καθιστούσε καθαρές όλες τις τροφές. Έλεγε ακόμα: “Εκείνα που προέρχονται απ’ τον άνθρωπο, αυτά τον καθιστούν ακάθαρτο. Πράγματι, μέσα απ’ την καρδιά των ανθρώπων προέρχονται οι κακοί διαλογισμοί, οι πορνείες, οι κλοπές, οι φόνοι, οι μοιχείες, οι πλεονεξίες, οι κακίες, ο δόλος, η ασέλγεια, η πονηρή ματιά, η βλασφημία, η υπερηφάνεια, η αφροσύνη. Όλα αυτά τα κακά πηγάζουν μέσα από τον άνθρωπο και τον καθιστούν ακάθαρτο”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Ο σημερινός λόγος του Ιησού δείχνει πως όλα όσα έχουν δημιουργηθεί είναι καλά, διότι έγιναν για τον άνθρωπο. Ο Ιησούς καταργεί, κατά συνέπεια, τα ταμπού και τις διακρίσεις μεταξύ καλού και κακού που προέρχονται από έξω. Αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα, η πραγματική αρχή του κακού βρίσκεται στην καρδιά του ανθρώπου, όταν δεν χρησιμοποιεί τα πλάσματα για να αγαπά τους αδελφούς, όταν χρησιμοποιεί τα πράγματα με λανθασμένο τρόπο.
Αυτός ο λόγος του Ιησού έγινε για όλους: «φώναξε τον κόσμο κοντά του και τους είπε….» όλοι πρέπει να ακούσουν και να κατανοήσουν αυτή την αλήθεια η οποία τονίζει την αρχή της ελευθερίας του ανθρώπου: «Τίποτε απ’ αυτά που απ’ έξω μπαίνουν μέσα στον άνθρωπο, δεν μπορεί να τον κάνει ακάθαρτο». Εμείς τείνουμε μάλλον να δαιμονοποιήσουμε τα πράγματα, ενώ ο Ιησούς μας προσκαλεί να κοιτάξουμε μέσα μας. Αυτό το λόγο, όμως, που γίνεται για όλους, ο Ιησούς τον επαναλαμβάνει με τους μαθητές του και με εκείνους που επιθυμούν να καταλάβουν περισσότερα.
Ο Μάρκος υπογραμμίζει με τον τρόπο αυτό, το πόσο είναι σημαντικό να καταλάβουμε αυτό το οποίο ο Ιησούς λέει: «Δεν καταλαβαίνετε πως καθετί που απ’ έξω μπαίνει μέσα στον άνθρωπο δεν μπορεί να τον κάνει ακάθαρτο;» Αυτές οι δηλώσεις του Ιησού υπογραμμίζουν το πέρασμα από ένα εξωτερικό νόμο, ο οποίος συνίσταται σε απαγορεύσεις και απαιτήσεις, στην ελευθερία της χάριτος και του Πνεύματος. Ο Ιησούς, μέσω του αίματος του που δόθηκε για όλους, έχει καθαρίσει τον άνθρωπο και όλη τη δημιουργία: τα πάντα με Εκείνον είναι ξανά νέα δημιουργήματα του Πατέρα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιηθούν με ευγνωμοσύνη και να μοιραστούν με τους αδελφούς.
Τι είναι λοιπόν αυτό το οποίο είναι κακό; «Αυτό το οποίο βγαίνει από τον άνθρωπο, αυτό μολύνει τον άνθρωπο».” Για πιο πράγμα επομένως είναι ικανός ο άνθρωπος; Ο ίδιος ο Ιησούς απαριθμεί ορισμένες από τις αμαρτίες που βρίσκονται στην καρδιά του ανθρώπου: «πορνεία, κλοπή, δολοφονία, η μοιχεία, η απληστία, πονηρία, δόλος, ασέλγεια, φθόνος, συκοφαντία, υπερηφάνεια, αφροσύνη”. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη συνεχώς να καθαρίζεται και θα είναι καθαρός εάν δεχτεί να περάσει μέσα από την Αγάπη, να πράττει δηλαδή, κάθε στιγμή, το θέλημα του Θεού.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Κύριε,
κοίταξε Εσύ βαθιά μεσ’ την καρδιά μου 
και καθάρισε τις σκέψεις μου
τα συναισθήματα μου,
τις αφορμές των πράξεων μου.
Δώσε μου Εσύ μάτια για να βλέπω
αυτό το οποίο είναι σύμφωνο με το θέλημα σου.
Και δώσε μου το κουράγιο
να απομακρύνω ότι δεν σου είναι αρεστό.
Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

15η Κυριακή του Έτους

15η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (B)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 17[16], 15                         Εγώ, Κύριε, μες στη δικαιοσύνη, θα δω το πρόσωπό Σου, θα χορτάσω

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ Σάββατο 13 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου