Mελετη Ευαγγελίου της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2021

Mελετη Ευαγγελίου της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου 2021
της 7ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (9, 41-49)
Κατ’ εκείνο τον καιρό, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όποιος σας δώσει ένα ποτήρι νερό στο όνομά μου, επειδή είσθε του Χριστού, αλήθεια σας λέω: δεν πρόκειται να χάσει την ανταμοιβή του.
Κι όποιος σκανδαλίσει ένα απ’αυτούς τους μικρούς που πιστεύουν σε μένα, είναι καλύτερο γι’αυτόν να τυλίξει γύρω από τον τράχηλό του μια πέτρα μύλου που γυρίζει ένας γάιδαρος και να ριχθεί στη θάλασσα.
Και αν σε σκανδαλίζει το χέρι σου, κόψε το. Είναι καλύτερο να μπεις στη ζωή κουλός, παρά να έχεις και τα δυο χέρια και να καταλήξεις στη γέεννα, στη φωτιά που δε σβήνει. Κι αν το πόδι σου σε σκανδαλίζει, κόψε το. Είναι καλύτερο να μπεις στη ζωή κουτσός, παρά να έχεις και τα δυο πόδια και να ριχθείς στη γέεννα. Κι αν το μάτι σου σε σκανδαλίζει, βγάλε το. Είναι καλύτερο να μπεις στη βασιλεία του Θεού μονόφθαλμος, παρά να έχεις και τα δυο μάτια και να ριχθείς στη γέεννα, όπου το σκουλήκι τους δεν πεθαίνει και η φωτιά δε σβήνει.
Πράγματι, ο καθένας θα αλατισθεί με τη φωτιά.
Καλό είναι το αλάτι. Αλλά αν το αλάτι γίνει ανάλατο, με τι θα το αλατίσετε; Να έχετε μέσα σας αλάτι και ειρήνη μεταξύ σας”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Το Ευαγγέλιο είναι πολύ αυστηρό με εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο την πίστη των μικρών, δηλαδή με εκείνους οι οποίοι σκανδαλίζουν τους αδύναμους και τους φτωχούς.
«Σκανδαλίζω», σημαίνει κλονίζω, κάνω τον άλλο να πέσει. Όποιος εμποδίζει την πίστη και αρνείται να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη είναι αυστηρά καταδικασμένος από το ευαγγέλιο.
Ο Ιησούς φθάνει να πει πως θα ήταν καλύτερα γι’ αυτόν (που σκανδαλίζει) να βάλει μια μυλόπετρα γύρω από το λαιμό του και να πέσει στη θάλασσα. Εξίσου μεγάλη αυστηρότητα ζητά το Ευαγγέλιο και προς τον εαυτό μας. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, όπως όλοι γνωρίζουμε από προσωπική πείρα, είμαστε αυστηροί και σκληροί με τους άλλους και συγκαταβατικοί με τους εαυτούς μας. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να κατηγορήσουμε τους άλλους και πιο πρόθυμοι να συγχωρήσουμε τα δικά μας λάθη, ή όπως λέει μια άλλη σελίδα του Ευαγγελίου, βλέπουμε το σκουπιδάκι στο μάτι του άλλου και δεν αναγνωρίζουμε το δοκάρι που έχουμε στο δικό μας.
Η αυστηρότητα που ο Ιησούς δείχνει (είναι καλύτερο για εμάς να κόψουμε το χέρι ή το πόδι, αντί να γίνουμε αφορμή για σκάνδαλο), υποδεικνύει τα όσα πρέπει να αφαιρέσουμε από αγάπη για τον εαυτό μας και για τους άλλους.
Το Ευαγγέλιο επιφέρει πάντα την άρνηση στο κακό, το μίσος, τον εγωισμό. Μόνο έτσι μπορούμε να διατηρήσουμε την γεύση του Ευαγγελίου. “Να έχετε αλάτι μέσα σας», δηλαδή διατηρείτε άθικτο το Ευαγγέλιο με τη ζωή σας και έτσι θα διατηρήσετε την ειρήνη μεταξύ σας, λέει ο Ιησούς.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Για ακόμη μια φορά και σήμερα, Κύριε, πρόφερε, σε παρακαλώ εκείνο το Λόγο σου:
«Εφφαθά, άνοιξε»!
Άνοιξε τα αυτιά μου γιατί δεν ακούν την κραυγή του πλησίον, 
και τη φωνή σου μες στη συνείδηση μου.
Κύριε Ιησού, επιθυμώ να είμαι πραγματικά «αλάτι» που να δίνει γεύση στη ζωή των άλλων.
Μην επιτρέψεις να είμαι σκάνδαλο για κανένα.
Είμαι όλος δικός σου Ιησού!
Όλα για τη δόξα του ονόματος σου.
Αμήν.

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μνημόσυνο π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 17:30 στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Νάξου θα τελεστεί 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του π.

Angelus, 10 Δεκεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα!  Αυτή τη Β’ Κυριακή της Παρουσίας, το Ευαγγέλιο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου