Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 1 Μαρτίου 2021

Μελέτη Ευαγγελίου της Δευτέρας 1 Μαρτίου 2021
της 8ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.
Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (10, 17-27)
Κατ’ εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς ήταν έτοιμος να φύγει, έτρεξε κάποιος και γονάτισε μπροστά του και τον ρώτησε: “Διδάσκαλε καλέ, τι να κάμω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;”
Κι ο Ιησούς του είπε: “Γιατί με λες “καλό”; Κανένας δεν είναι καλός, παρά μόνο ένας, ο Θεός. Γνωρίζεις τις εντολές: μη σκοτώσεις, μη μοιχεύσεις, μην κλέψεις, μην ψευδομαρτυρήσεις, μην εξαπατήσεις, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα.
Κι εκείνος του είπε: “Διδάσκαλε, όλα αυτά τα φύλαξα από τα νιάτα μου”.
Τότε ο Ιησούς, κοιτάζοντάς τον, τον αγάπησε και του είπε: “Ένα σου λείπει. Πήγαινε, πούλησε όσα έχεις και δώστα στους φτωχούς και θα έχεις ένα θησαυρό στους ουρανούς και έλα ακολούθησέ με”. Αλλά εκείνος έγινε σκυθρωπός εξαιτίας του λόγου και αναχώρησε λυπημένος. Είχε, πράγματι, μεγάλη περιουσία.
Στρέφοντας ολόγυρα το βλέμμα του ο Ιησούς, είπε στους μαθητές του: “Πόσο δύσκολα θα μπουν στη βασιλεία του Θεού αυτοί που έχουν τα χρήματα!”. Οι μαθητές του απορούσαν για τα λόγια του. Τότε ο Ιησούς πάλι τους είπε: “Παιδιά μου, πόσο είναι δύσκολο να μπει κανείς στη βασιλεία του Θεού! Είναι ευκολότερο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, παρά ένας πλούσιος να μπει στη βασιλεία του Θεού”.
Εκείνοι, ακόμα πιο κατάπληκτοι, έλεγαν μεταξύ τους: “Και ποιος θα μπορέσει να σωθεί;”.
Τότε ο Ιησούς, κοιτάζοντάς τους, είπε: “Είναι αδύνατο για τους ανθρώπους, αλλά όχι στο Θεό. Πράγματι, στο Θεό όλα είναι δυνατά”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Είναι ένα μεγάλο ερώτημα, αυτό το οποίο θέτει ο ανώνυμος πλούσιος στο σημερινό Ευαγγέλιο: διδάσκαλε καλέ, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;
Η απάντηση του Ιησού είναι επίσημη, αλλά σχεδόν απογοητευτική, αναφέρει πέντε κανόνες που αφορούν τον πλησίον, και προσθέτει ένα έκτο, μην εξαπατήσεις.
Αλλά ο πλούσιος άνθρωπος δεν είναι ικανοποιημένος: «Όλα αυτά τα έχω τηρήσει. Θα πρέπει να αισθανόμουν ειρήνη, και αντ’ αυτού κάτι μου λείπει.»
Τι είναι καλύτερο από την εκπλήρωση του καθήκοντος, παντού και πάντοτε; Ωστόσο, στον άνθρωπο αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχει πάντοτε μια ανησυχία στον άνθρωπο, που τρώει την ψευδή ειρήνη της ψυχής και τον ωθεί να αναζητά έναν αληθινό θησαυρό.
Ο Ιησούς τον κοιτάζει, λέει ο Μάρκος, σαν να μην τον είχε δει πριν, και βλέπει κάποιον που αναζητά τη ζωή. Και τον αγάπησε. Στη συνέχεια του μιλάει: Πούλα τα πάντα, δώστα στους φτωχούς, και ακολούθησέ με. Ο άνθρωπος ξαφνιάζεται, φοβάται και λυπάται για αυτά τα τρία πράγματα.
Ο Μάρκος χρησιμοποιεί το ρήμα «σκυθρωπός» όπως ο ουρανός που σκοτεινιάζει: σκουραίνει το πρόσωπό του. Είχε έρθει τρέχοντας, και φεύγει βαδίζοντας. Ο άνθρωπος που άνθιζε από ερωτήσεις φεύγει σιωπηλός. Ο επαναστάτης παραδόθηκε, ο αναζητητής είναι φοβισμένος: η κορυφή είναι πολύ μακριά, χρειάζεται πάρα πολύ θάρρος. Δεν καταλαβαίνει ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται από το τι κατέχουμε, αλλά από το δώρο πως η καρδιά δεν εξαρτάται από τα αγαθά, αλλά από τα πρόσωπα, ότι η ασφάλεια δεν είναι στα χρήματα, αλλά στα χέρια του μεγάλου Ποιμένα. Και για όλη του τη ζωή θα παραμείνει έτσι, ειλικρινής, τίμιος αλλά θλιμμένος.
Πόσοι Χριστιανοί είναι σαν κι αυτόν, ειλικρινείς και δυστυχισμένοι. Τηρούν όλες τις εντολές, κάθε μέρα, όπως και αυτός αλλά δεν έχουν χαρά: το κάνουν για να αποκτήσουν κάτι, για να έχουν και όχι για να είναι. Τηρούν τις εντολές σαν να είναι μέσα σε περιβάλλον φυλακής, όπου σχεδόν όλα απαγορεύονται και τα υπόλοιπα είναι απαραίτητα. Όλα εξαρτώνται από το αν θα ανταμειφτώ ή θα τιμωρηθώ, και η καρδιά είναι απούσα, είναι μια ηθική δίχως αγάπη, και αυτό είναι θλιβερό.
Ο Ιησούς προτείνει στον πλούσιο άνδρα την κοινωνία, αλλά ο ίδιος προτιμά τη μοναξιά, προσφέρει ένα θησαυρό προσώπων, αλλά εκείνος προτιμά έναν από πράγματα. Του προσφέρει τον εαυτό του: «ακολούθησέ με, η ζωή μου είναι πηγή καλής, ωραίας, μακάριας ζωής». Αλλά ο άνθρωπος ακολουθεί το χρήμα.
Τελείωσαν όλα; Όχι, στο τέλος ιδού ένας λόγος ελπίδας σε μια φράση από τα πιο όμορφα λόγια του Ιησού: όλα είναι δυνατά για το Θεό. Το πάθος του Θεού είναι να πολλαπλασιάσει τοις εκατό το λίγο που έχεις, αυτό το τίποτα που είσαι και να γεμίσεις τη ζωή σου με σχέσεις και φως: «θα σου δώσω ένα θησαυρό προσώπων, δεν θα κατέχεις τίποτα κι όμως θα χαίρεσαι ολόκληρο τον κόσμο, θα είσαι φτωχός και κύριος, όπως εμένα». Το να σε ακολουθούμε Ιησού είναι η καλύτερη προσφορά της ζωής μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Σήμερα δεν σου προτείνω το πώς θα ξεκινήσεις την προσευχή σου… άνοιξε την καρδιά σου στον Κύριο και πες του όλα όσα σε άγγιξαν από αυτή την περικοπή.

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου