Μελέτη Ευαγγελίου Σάββατο 6/3/21

Μελέτη Ευαγγελίου – Σάββατο 6 Μαρτίου 2021
της 8ης Εβδομάδας της Κοινής Περιόδου του Έτους

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (11,27-33)
Κατ’ εκείνο τον καιρό, ο Ιησούς και οι μαθητές του έφθασαν πάλι στα Ιεροσόλυμα. Κι ενώ ο Ιησούς περπατούσε μέσα στο ναό, πήγαν προς αυτόν οι αρχιερείς και οι γραμματείς και οι πρεσβύτεροι και του έλεγαν: “Με ποια εξουσία κάνεις όλα αυτά;” Κι ο Ιησούς τους είπε: “Θα σας ρωτήσω κι εγώ κάτι. Απαντήστε μου και θα σας πω κι εγώ με ποια εξουσία κάνω όλα αυτά. Το βάφτισμα του Ιωάννη ήταν από τον ουρανό ή από τους ανθρώπους; Απαντήστε μου”. Και σκέπτονταν μέσα τους και έλεγαν: “Αν πούμε ‘από τον ουρανό’, θα πει ‘γιατί, λοιπόν, δεν πιστέψατε σ’αυτόν;’. Αλλά αν πούμε: ‘απ’τους ανθρώπους;”. Φοβούνταν το λαό, διότι όλοι θεωρούσαν τον Ιωάννη ότι πραγματικά ήταν προφήτης. Απάντησαν τότε στον Ιησού και του είπαν: “Δεν γνωρίζουμε”. Κι ο Ιησούς τους είπε: “Ούτε κι εγώ σας λέω με ποια εξουσία κάνω όλα αυτά”.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
Ενώ ο Ιησούς δίδασκε στο ναό, μετά από το γεγονός της βεβήλωσης, οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι του λαού του είπαν: “Με ποια εξουσία κάνεις αυτά και ποιος σου έδωσε αυτή την εξουσία; Δεν τον ρώτησαν επειδή αναζητούσαν την αλήθεια, αλλά για να ξεγελάσουν τον Ιησού με τα επιχειρήματά τους. Ήθελαν να τον οδηγήσουν στο να αντιταχθεί στους πολλούς νόμους που θόλωναν την εξουσία του Θεού.
Γνωρίζοντας την πρόθεσή τους, ο Ιησούς παίζει το παιχνίδι τους και θέτει και Εκείνος ένα ισχυρό ερώτημα: «Το βάπτισμα του Ιωάννη, από που προερχόταν; Από το Θεό ή από τους ανθρώπους; Να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα ήταν αδύνατο δίχως να πάρουν θέση υπέρ ή κατά του Ιωάννη, τον οποίο ο λαός θεωρούσε έναν προφήτη του Θεού.
Εμμέσως, η πρόκληση του Ιησού, είναι μια πρόκληση να πάρουν θέση για Εκείνον ή εναντίον του.
Ο Ιησούς εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να δείξει την πραγματική του ταυτότητα, αλλά οι αρχιερείς και οι πολλοί πρεσβύτεροι παραμένουν κλειστοί στον ατομικισμό τους.
Είχαν ακούσει μέρα με τη μέρα τη διδασκαλία του, είχαν δει τα θαύματα, άκουσαν τη μαρτυρία του Ιωάννη και γνώριζαν τις Γραφές, αλλά δεν ήταν σε θέση να ερμηνεύσουν το σήμερα του Θεού.
Η χειρότερη τύφλωση είναι εκείνη της θέλησης: δεν θέλουν να δουν, διότι θεωρούν πως ξέρουν περισσότερα από τον Ιησού

ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Κύριε, Ιησού,
Εσύ είσαι μέγας.
Εσύ είσαι ο μεγαλύτερος της ιστορίας αλλά δεν ήρθες για να επιβληθείς
και να εξουσιάσεις τον άνθρωπο, αλλά ήρθες να φανερώσεις, ιδιαίτερα στους πιο αδύναμους,
την τρυφερότητα του Πατέρα.
Βοήθησέ και εμένα, να μιλώ και να ενεργώ 
με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εξουσιάζω επάνω στους άλλους,
αλλά να τους υπηρετώ με αλήθεια
και να φανερώνω την αγάπη του Πατέρα. Αμήν

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΠΡΙΓΚΙΤΗΣ

Αποτελεί μια από της προστάτιδες αγίες της Ευρωπαϊκής Ηπείρου που τιμήθηκε από τους πιστούς για τις «Αποκαλύψεις» της, δηλαδή για τα θεια οράματα που είχε.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 16ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 23 Ιουλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 27-28.7.2024

Οικισμός Ενορία  27 – 28 Ιουλίου 2024 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Andros Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου