ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

Το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, παραμονή των Θεοφανείων στον ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου τελέστηκε από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο ο Μέγας αγιασμός των υδάτων κατά το Τηνιακό τυπικό. Μαζί με το Σεβασμιότατο συλλειτούργησαν  ο εφημέριος του Ναού π. Μάρκος  Φώσκολος και ο π. Μάρκος Βιδάλης. Η συμμετοχή των ενοριτών πολύ μεγάλη, όπως εξ άλλου συνηθίζεται και κατά την παραμονή των Θεοφανείων και τον Μέγα αγιασμό.      

Με την ανάγνωση των Βιβλικών αναγνωσμάτων και του Ιερού Ευαγγελίου των Θεοφανείων, ο Σεβασμιότατος είπε στη  συναγμένη Εκκλησία:

Την ημέρα των Θεοφανείων η Εκκλησία μας γιόρτασε τρία γεγονότα, την άφιξη των Μάγων στην Βηθλεέμ, τη Βάπτιση του Ιησού στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη και το πρώτο θαύμα του Ιησού στην Κανά της Γαλιλαίας. Είναι τρία γεγονότα που έγιναν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα στη ζωή του Ιησού, που όμως συνεορτάζονται την ημέρα των Θεοφανίων  διότι  και τα τρία φανερώνουν τη θεότητα του Ιησού. Αυτό εξ άλλου σημαίνει «Θεοφάνεια»

Κατά τη σημερινή  εορτή των Θεοφανείων η Καθολική Εκκλησία εορτάζει ιδιαίτερα το πρώτο από αυτά τα τρία γεγονότα που είναι  η άφιξη των Μάγων στη Βηθλεέμ και με  το συμβολικό τριπλό δώρο που προσφέρουν στον νεογέννητο Ιησού,  φανερώνεται η θεότητα του.

Την ερχόμενη Κυριακή θα εορτάσει με ιδιαίτερη επισημότητα τη Βάπτιση του Ιησού και την μεθεπόμενη Κυριακή θα αναφερθεί στο πρώτο θαύμα του Ιησού στο Γάμο της Κανά.

Το ταξίδι των Μάγων από την Ανατολή, το αστέρι που τους οδηγεί, η έρευνα στην οποία οι ίδιοι προχωρούν, η όψη του νεογέννητου Ιησού  και η προσκύνηση του, γίνονται τα στάδια  που οι λαοί  και τα άτομα οφείλουν να διανύσουν  για να συναντήσουν τον ένα και μοναδικό  Σωτήρα του κόσμου.

Για να μπορέσουν οι Μάγοι να δοκιμάσουν τη χαρά της συνάντησης με το Χριστό και να του προσφέρουν τα συμβολικά δώρα τους, πέρασαν πριν από πολλές  καταστάσεις και έπρεπε να ρωτούν, να ερμηνεύουν, να κατανοούν και να ακολουθούν τα σύμβολα και σημάδια που ο Θεός τους έστελνε.

Τα Χριστούγεννα έρχεται ο  Θεός να αναζητήσει και να συναντήσει τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο. Τα Θεοφάνεια είναι ο άνθρωπος που αναζητά το Θεό. Και είναι Εκείνος που μας στέλνει τα σημάδια της παρουσίας του στη ζωή μας. Στη Μαρία από τη Ναζαρέτ έστειλε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, στον Ιωσήφ ένα όνειρο, στους βοσκούς τους αγγέλους και στη συνέχεια ένα βρέφος μέσα στη φάτνη. Για τους Μάγους που  ως αστρονόμοι μελετούσαν την κίνηση των αστεριών, τους στέλνει ένα άστρο. Ακόμη και ο Ηρώδης δέχεται ένα σημάδι του, που είναι η ίδια η παρουσία των Μάγων, όμως δεν το ερμηνεύει σωστά, αλλά το παρερμηνεύει. Και όμως είναι ταξιδιώτες που έρχονται από την Ανατολή, που θεωρείται το κέντρο του φωτός για να αναζητήσουν  το φως το αληθινό, που ήρθε στον κόσμο και είναι ο νεογέννητος Ιησούς Χριστός.

Πάντοτε στη ζωή μας υπάρχουν σημάδια σταλμένα από το Θεό.  Πως όμως μπορούμε σωστά να τα ερμηνεύσουμε και να τα ακολουθήσουμε;

Αδελφοί μου και αδελφές μου, ο Προφήτης Ησαΐας σήμερα μας υποδεικνύει ένα τρόπο: «Σήκωσε το κεφάλι σου και κοίταξε, επειδή το φως σου ήλθε  και η δόξα του Κυρίου έλαμψε πάνω σου!».

Οι Χριστιανοί έχουν το δικό τους άστρο και είναι ο λόγος του  Θεού. Για να δούμε αυτό το άστρο πρέπει να βγούμε από τον εαυτό μας και να κοιτάξουμε ψιλά στον ουρανό από κει που έρχεται το φως το φως το αληθινό, το άστρο που μας οδηγεί. Για να δούμε το άστρο αυτό πρέπει να το αναζητήσουμε, να βαδίσουμε, να ακολουθήσουμε την πορεία του που μας οδηγεί στο Θεό και τον πλησίον μας. Η ίδια η αναζήτηση μας είναι μια ανακάλυψη, που όμως δεν γίνεται μια για πάντα αλλά πρέπει να είναι συνεχής.

Χρειάζεται απέραντη υπομονή να μην εγκαταλείψουμε και αν κάποια στιγμή τα σύννεφα και η ομίχλη της αμαρτίας το σκεπάσουν  για μια στιγμή όπως τότε χάθηκε στο θόρυβο της μεγαλούπολης Ιερουσαλήμ,  δεν πρέπει  να απογοητευθούμε αλλά να σηκωθούμε και να συνεχίσουμε την πορεία μας μέχρι τη Βηθλεέμ, όπου ο αιώνιος και παντοδύναμος Θεός μας περιμένει ντυμένος την απλότητα και ταπεινότητα ενός απλού παιδιού.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος σημειώνει στο Ευαγγέλιο ότι οι Μάγοι επέστρεψαν από άλλη οδό στην πατρίδα τους. Αυτή η σημείωση του ευαγγελιστή δεν είναι τυχαία, έχει τη δική της σημασία. Η άλλη οδός που ακολουθούν οι Μάγοι για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους συμβολίζει τον άλλο δρόμο που θα ακολουθούν από δω και πέρα στη ζωή τους. Είναι η αλλαγή της δικής μας ζωής που οφείλουμε να ξεκινήσουμε όταν να καλύψουμε στη ζωή μας το Θεό. Εκείνος είναι το φως το αληθινό που βοηθά τον άνθρωπο να χαράξει στη ζωή του τη σωστή πορεία που τον οδηγεί στην αληθινή ευτυχία.

Ας είναι αδελφοί μου και αδελφές μου αυτή η ημέρα των Θεοφανείων και ημέρα του Φωτός και των Φώτων, ημέρα που θα λάμψει στη ζωή μας  το Φως το ανέσπερο του Χριστού, για να μείνει άσβεστο μέσα στην καρδιά μας και να οδηγεί τα βήματά μας στο Χριστό και στους αδελφούς μας και μέσω αυτών στο Θεό Πατέρα. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου