ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

ΜΕΓΑΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΝΟΥ

Την παραμονή ή και την ημέρα των Θεοφανείων στις ενορίες μας στην Τήνο συνεχίζεται να τελείται ο Μέγας αγιασμός των υδάτων που συμπεριλαμβάνει την Ακολουθία του Εσπερινού των Θεοφανίων, τον αγιασμό των Υδάτων και τη Θεία Λειτουργία.

Είναι ένα πλούσιο τυπικό που τηρείται  και προσελκύει  πολλούς  πιστούς οι οποίοι και συμμετέχουν ενεργά στην παραδοσιακή αυτή ιεροτελεστία.

Φέτος  ο Μέγας αγιασμός των υδάτων στην ενορία του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο π. Νικόλαο  και τον εφημέριο του ναού π. Μάρκο Φώσκολο.

Ο Ναός ήταν κατάμεστος από πιστούς που έφθασαν για να συμμετάσχουν στην όμορφη αυτή ιεροτελεστία η οποία διαρκεί τουλάχιστο μιάμιση ώρα, αλλά όσοι συμμετέχουν δεν εύχονται το πότε θα τελειώσει  αλλά να τους αξιώσει ο Θεός να συμμετάσχουν και του χρόνου.

Στο κέντρο Ναού ετοιμάζεται από τους ενορίτες μία πηγή νερού όμορφα στολισμένη. Τα τελευταία χρόνια την πηγή ετοιμάζει στην ενορία της χώρας Τήνου η οικογένεια Ανδρέα και Άννας Παλαμάρη με πολύ δεξιοτεχνία και μεγάλη φροντίδα.

Ο Σεβασμιότατος μίλησε στη συναγμένη Εκκλησία και αναφέρθηκε  στην έννοια που έχει το στοιχείο του νερού στην Αγία Γραφή, τόσο στην Παλαιά Διαθήκη όσο και στην Καινή Διαθήκη; Αλλά και στη σημασία έχει το νερό στη λειτουργική και μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

Ο Χριστός ήλθε να φέρει στους ανθρώπους τα ζωογόνα νερά που είχαν υποσχεθεί οι Προφήτες. Είναι ο βράχος που όταν κτυπιέται με τη λόγχη του στρατιώτη πάνω στο σταυρό αφήνει να τρέξει το νερό που συμβολίζει το βάπτισμα που εξαγνίζει.

Το βάπτισμα πραγματοποιεί όχι τον καθαρισμό του σώματος αλλά της ψυχής. Είναι λουτρό που μας καθαρίζει από τις αμαρτίες. Σ’ αυτό τον συμβολισμό ο Απόστολος Παύλος προσθέτει και ένα άλλο συμβολισμό, την κατάδυση και την ανάδυση του νεοφώτιστου μέσα στο νερό, που συμβολίζουν την ταφή του μαζί με το Χριστό και την πνευματική ανάσταση. Ο θάνατος νικήθηκε από το Χριστό, έτσι νικούν μαζί του το θάνατο όσοι βαπτίζονται και τον Χριστό ενδύονται. Το Βάπτισμα, μεταδίδοντάς μας το Πνεύμα του Θεού γίνεται πηγή νέας ζωής. Πεθαίνει ο παλαιός αμαρτωλός άνθρωπος και γεννιέται ένας νέος πνευματικός άνθρωπος. Το Βάπτισμα είναι λουτρό αναγέννησης και σωτηρίας δια του Ιησού εν Πνεύματι αγίω.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 26 Νοεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου