Με την Ευχαριστία συνεργαζόμαστε για την οικοδόμηση της ιστορίας σύμφωνα με την επιθυμία του Θεού

Με την Ευχαριστία συνεργαζόμαστε για την οικοδόμηση της ιστορίας σύμφωνα με την επιθυμία του Θεού

Στη σημερινή επίσημη εορτή του Corpus Domini, πριν από την προσευχή Angelus, ο Φραγκίσκος μίλησε για την Ευχαριστία, παρομοιάζοντάς την ως «μια πόρτα ανοιχτή μεταξύ της πόλης του Θεού και της πόλης του ανθρώπου» και μας προτρέπει  να ακολουθήσουμε «τη λογική του», εκείνη της δωρεάς και της κοινής χρήσης.

Ακριβώς στη δύναμη των λόγων του Ιησού κατά το Μυστικό Δείπνο, τα οποία αναφέρει το σημερινό Ευαγγέλιο του Μάρκου: «Λάβετε, αυτό είναι το σώμα μου. […] αυτό είναι το αίμα της διαθήκης, που χύθηκε για πολλούς» – αναφέρεται ο Πάπας πριν από την προσευχή Angelus – για τα οποία «η χριστιανική κοινότητα συγκεντρώνεται κάθε Κυριακή, και καθημερινά, γύρω από την Ευχαριστία, το μυστήριο της Λυτρωτικής Θυσίας του Χριστού».

Η πραγματική παρουσία του Ιησού προσελκύει τους πιστούς

Στο ταπεινό σημάδι του άρτου οι χριστιανοί λατρεύουν την πραγματική παρουσία του η οποία αποτελεί μέρος της ανθρώπινης ιστορίας:

Κάθε φορά που τελούμε την Ευχαριστία, μέσα από αυτό το τόσο νηφάλιο και ταυτόχρονα επίσημο Μυστήριο, βιώνουμε τη Νέα Συμφωνία, η οποία πραγματοποιεί πλήρως την κοινωνία μεταξύ του Θεού και ημών. Και ως συμμετέχοντες σε αυτή τη Συμφωνία, εμείς, τόσο μικροί και φτωχοί, συνεργαζόμαστε για την οικοδόμηση της ιστορίας όπως την επιθυμεί ο Θεός. Γι αυτό, κάθε Ευχαριστιακή τελετή, ενώ αποτελεί μια δημόσια πράξη προς τον Θεό, αναφέρεται στη ζωή και στα συγκεκριμένα γεγονότα της ύπαρξής μας.

Να είμαστε «τεμαχισμένος άρτος» όπως ο Ιησούς

Τρεφόμενοι από το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, συνεχίζει ο Πάπας, «εξομοιωνόμαστε με Εκείνον, λαβαίνουμε μέσα μας την αγάπη του, όχι για να την παρακρατήσουμε με ζήλο, αλλά για να τη μοιραστούμε με τους άλλους».

Αυτή η λογική είναι εγγεγραμμένη στην Ευχαριστία. Λαβαίνουμε μέσα μας την αγάπη του και τη μοιραζόμαστε με τους άλλους. Αυτή είναι η λογική της Ευχαριστίας. Σε αυτή στην πραγματικότητα μελετάμε τον Ιησού άρτο που έχει τεμαχιστεί και δοθεί, το αίμα που χύθηκε για την σωτηρία μας. Είναι μια παρουσία που σαν φωτιά καίει μέσα μας την εγωιστική συμπεριφορά, μας καθαρίζει από την τάση να δίνουμε μόνο όταν έχουμε λάβει, και αναφλέγει την επιθυμία, να γίνουμε και εμείς, ενωμένοι με τον Ιησού, άρτος που έχει τεμαχιστεί και αίμα που έχει χυθεί για τους αδελφούς.

Ευχαριστία πόρτα ανοιχτή ανάμεσα στην πίστη και στην ιστορία

Η Ευχαριστία είναι επομένως η σχολή της συγκεκριμένης αγάπης όπως εκείνη του Ιησού πάνω στον σταυρό: μας διδάσκει «να γινόμαστε περισσότερο φιλόξενοι και διαθέσιμοι» προς τον πλησίον μας.

Η παρουσία του ζωντανού Ιησού στην Ευχαριστία είναι όπως μια πόρτα, μια πόρτα ανοιχτή ανάμεσα στον ναό και το δρόμο, ανάμεσα στην πίστη και την ιστορία, ανάμεσα στην πόλη του Θεού και την πόλη του ανθρώπου.

Οι λιτανείες με το Αγιότατο Μυστήριο

Ο Πάπας υπογραμμίζει ότι σε πολλά μέρη, με την ευκαιρία του CorpusDomini, πραγματοποιούνται λιτανείες, εκφράσεις λαϊκής θρησκευτικότητας και απευθύνει μια πρόσκληση:

Και εγώ σήμερα το βράδυ, στην Όστια – όπως έπραξε και ο Μακάριος Παύλος ΣΤ΄ πριν από 50 χρόνια – θα τελέσω τη Θεία Λειτουργία, την οποία θα ακολουθήσει μια λιτανεία με το Αγιότατο Μυστήριο. Καλώ όλους να συμμετέχουν, ακόμη και πνευματικά, μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου