«Μας έδεσαν κάτω από ένα δέντρο και μας πυροβολούσαν»

«Μας έδεσαν κάτω από ένα δέντρο και μας πυροβολούσαν»

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Χριστιανοί, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων που εξαπέλυσαν μουσουλμάνοι αντάρτες στη βορειοδυτική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία  κοντά στα σύνορα με το Τσαντ.

Στην χώρα αυτή της Αφρικής οι Χριστιανοί αποτελούν πλειοψηφία, ωστόσο βρίσκονται υπό διωγμόν από ένοπλες ομάδες που δρουν εκεί και που έχουν διασυνδέσεις  με εξτρεμιστές μουσουλμάνους άλλων χωρών.

Από ένα συνολικό πληθυσμό 4,7 εκατομμυρίων, τα 3,5 εκατ. είναι Χριστιανοί παρόλα αυτά δεν παύει η χώρα να περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη να πιστεύει κανείς στον Ιησού.

Οι ένοπλες ομάδες πραγματοποιούν επιθέσεις σε ολόκληρους πληθυσμούς σε μια προσπάθεια να εξισλαμιστεί η χώρα. Οι μαρτυρίες από τις τελευταίες επιθέσεις είναι συγκλονιστικές:

«Έφτασαν στο χωριό μου οπλισμένοι με Καλασνίκωφ και ζήτησαν να δουν οι ηγέτες της κοινότητας να διοργανώσουν μια γενική συνέλευση», λέει ο Αλφόνσο, ένας επιζών που τραυματίστηκε από πυροβολισμούς και δέχθηκε τις φροντίδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Μας συγκέντρωσαν κάτω από ένα δέντρο μάνγκο. Μας έδεσαν σφικτά και άρχισαν να πυροβολούν. ‘Ενιωσα σαν να βρέχει σφαίρες» δήλωσε

Η επίθεση παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στις 5 Φεβρουαρίου από την κυβέρνηση με  14 ένοπλες ομάδες, με την υποστήριξη της Αφρικανικής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και των χωρών της περιοχής.

Η συμφωνία είχε ως στόχο να φέρει τη σταθερότητα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που μαστίζεται από την βία από το 2013, όταν μουσουλμάνοι αντάρτες απομάκρυναν τότε τον Πρόεδρο Ντέιβιντ Ντάκκο και δολοφόνησαν μαζικά Χριστιανούς.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

8η Κυριακή του Έτους

8η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ  Ψλ 18 [17], 19-20                         Ο Κύριος έγινε το στήριγμά μου, και στ’ ανοιχτά με οδήγησε,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου