Μαρία, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι στην αγάπη της

Μαρία, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι στην αγάπη της

Στην Διεθνή Ποντιφική Μαριανή Ακαδημία θα διεξαχθεί τον Μάιο μια ημέρα μελέτης για την ευλάβεια προς την Παρθένο στον Χριστιανισμό και στο Ισλάμ. Ο αδ. Stefano Cecchin, πρόεδρος του Pami: Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αγαπούν την Μαρία με όλη την καρδιά τους

Η Παρθένος αποτελεί γέφυρα διαλόγου μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων και οδό αμοιβαίας κατανόησης. Αυτό διηγείται η ελάχιστα γνωστή ιστορία της εκκλησίας του Kahtisma(που μεταφράζεται στα ιταλικά «η ανάπαυση της Μαρίας») που βρίσκεται στο δρόμο που από την Ιερουσαλήμ οδηγεί στη Βηθλεέμ. Εδώ, από τον αρχαιολογικό χώρο που δείχνει το οκταγωνικό σχέδιο της εκκλησίας, προκύπτει μια μεγάλη πέτρα στην οποία, σύμφωνα με το πρώτο ευαγγέλιο του Ιακώβου, η Μαρία ξεκουράστηκε κατά τη διάρκεια μιας στάσης κατά το ταξίδι με τον Ιωσήφ προς τη Βηθλεέμ. Στο δρόμο της επιστροφής, η Μαρία ήθελε να σταματήσει ξανά στο ίδιο μέρος και, όπως διηγείται ένα το απόκρυφο ευαγγέλιο, μόλις είδε ένα φοίνικα γεμάτο χουρμάδες εξέφρασε στον Ιωσήφ την επιθυμία να φάει μερικούς. Σε αυτό το σημείο, ο Ιωσήφ απάντησε στη Μαρία με δυνατή φωνή ότι δεν μπορούσε να φτάσει τα τόσο επιθυμητά φρούτα, εξαιτίας του υπερβολικού ύψους του δέντρου, ξύπνησε ο νεογέννητος Ιησούς ο οποίος διέταξε το φοίνικα να χαμηλώσει τα κλαδιά του για να θρέψει την αγία μητέρα του.

Η ίδια ιστορία αναφέρεται σε ένα απόκρυφο Ευαγγέλιο και στο Κοράνι

Την ίδια ιστορία μπορούμε να διαβάσουμε στο Κοράνι: όταν ο Ιησούς γεννήθηκε κάτω από τον φοίνικα, στην Μαρία εμφανίστηκε ένας άγγελος που της είπε: κούνα το δέντρο και φάε τους χουρμάδες. Στην ισλαμική παράδοση, οι χουρμάδες ανοίγουν επίσημα το Ραμαζάνι. Εξάλλου ο φοίνικας που βρέθηκε στο μωσαϊκό του δαπέδου της εκκλησίας του Khatisma είναι πανομοιότυπος με εκείνον που αναπαριστάται σε ορισμένα μουσουλμανικά έργα ζωγραφικής.

Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ενωμένοι από αγάπη για την Μαρία

Η ανακάλυψη αυτής της αφήγησης έπεισε τον αδ. Stefano Cecchin, πρόεδρο της Διεθνούς Ποντιφικής Μαριανής Ακαδημίας να διοργανώσει για τις 13 του ερχόμενου Μαΐου στη Ρώμη, στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Antonianum, μια ημέρα συζήτησης μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων ακριβώς για την Παρθένο με τίτλο «Οι χουρμάδες της Μαρίας». «Αυτό που μας ενώνει – λέει ο αδ. Cecchin – είναι η προσευχή. Στη διακήρυξη αδελφοσύνης που υπεγράφη από τον Πάπα Φραγκίσκο ήρθε στο φως μια θεμελιώδη πτυχή: αυτό που μας κάνει όλους αδέλφια δεν είναι η ικανότητά μας, δεν είναι η φιλανθρωπία μας, αλλά η χάρη του Θεού. Είναι ένα σημείο που συνδέει την Ανατολή και τη Δύση, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Και η προσωπικότητα της Μαρίας μας ενώνει ακριβώς μέσα από την προσευχή».

Μαρία, η πρώτη γυναίκα του Ισλάμ

Ποια είναι η σχέση μεταξύ της Μαρίας και των Μουσουλμάνων; Ο αδ. Cecchin εξηγεί ξεκινώντας από το Κοράνι: «Υπάρχει μια σούρα (κεφάλαιο, ndr) αποκλειστικά αφιερωμένο στη Μαρία. Το Ισλάμ υπερασπίζεται την παρθενία της Μαρίας, την παρθενική σύλληψη του Χριστού, εξιστορεί ότι η Μαρία βρισκόταν στο ναό, τράφηκε από τους αγγέλους. Αναφέρεται ολόκληρη η διάσταση της πιστής γυναίκας. Η Μαρία για το Ισλάμ είναι η πιο σημαντική γυναίκα: ακολουθούν η Φατιμά και η σύζυγος του Φαραώ».

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ποντιφικής Μαριανής Ακαδημίας στη συνέχεια, αναφέρει μια ισλαμική παράδοση που δείχνει πως η κατανόηση της Μαρίας πλησιάζει πολύ τη χριστιανική: «Αυτή η παράδοση θέλει όλα τα βρέφη μόλις γεννηθούν να τα αγγίζει ο διάβολος: αυτό δεν συνέβη με τη Μαρία και με τον γιο της τον Ιησού που προστατεύθηκαν με την ευλογία του εξορκισμού. Επομένως, και εκείνοι πιστεύουν ότι η Μαρία δεν είχε ποτέ αμαρτία, ούτε το προπατορικό αμάρτημα». Για το Ισλάμ η Μαρία αποτελεί την εικόνα της αληθινής Μουσουλμάνας.

Μια σύγκριση όχι μόνο με τους Μουσουλμάνους

Ο πατέρας Stefano Cecchin ανακοινώνει ότι αυτός ο τύπος αντιπαράθεσης θα δοκιμαστεί και με τους Ινδουιστές και τους Βουδιστές. «Για παράδειγμα, οι αναφορές που έχουμε από τους Βουδιστές είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Επειδή επίσης αναφέρονται σε εμφανίσεις της Μαρίας και σε εκείνους».

Μετάφραση:ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ολοκληρώθηκε το Αποστολικό Ταξίδι του Πάπα Φραγκίσκου στο Κονγκό – Κινσάσα και στο Νότιο Σουδάν

Το «προσκύνημα ειρήνης» όπως είχε χαρακτηρισθεί από τον ίδιο τον Ποντίφικα το ταξίδι του στο Congo R.D. και στο Νότιο Σουδάν, ολοκληρώθηκε. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 8 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 14-23) Κάλεσε

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου