«Μαφιόζοι μετανοείτε! Τα χρήματα από τα εγκλήματά σας είναι ματωμένα»

 «Μαφιόζοι μετανοείτε! Τα χρήματα από τα εγκλήματά σας είναι ματωμένα»

Κατά την ακρόαση των μελών της DIA, ο Πάπας καταδικάζει για μια ακόμη φορά, το φαινόμενο της μαφίας, «έκφραση μιας κουλτούρας θανάτου», και προτρέπει να αντιταχθούμε στο εμπόριο ανθρώπων και στην λαθραία διακίνηση μεταναστών

«Ζητώ από τον δίκαιο και φιλεύσπλαχνο Θεό να αγγίξει την καρδιά των ανδρών και των γυναικών των διαφόρων δικτύων μαφίας, προκειμένου να σταματήσουν, να παύσουν να κάνουν κακό, να μεταστραφούν και να αλλάξουν ζωή. Τα χρήματα από τις βρώμικες επιχειρήσεις και από τα εγκλήματα μαφίας είναι χρήματα αιματοβαμμένα και παράγουν μια άνομη εξουσία. Και όλοι γνωρίζουμε ότι ο διάβολος εισέρχεται από τις τσέπες, από τη διαφθορά».

Όπως στην Misericordiae Vultus, όπως στην Piana di Sibari, υπενθυμίζοντας τα φλογερά λόγια του Ιωάννη Παύλου ΙΙ στην Valledei Templi, ο Πάπας Φραγκίσκος, ακόμη μια φορά καταδικάζει «το φαινόμενο της μαφίας, ως έκφραση μιας κουλτούρας θανάτου, έναντι της οποίας πρέπει να αντιταχθούμε και να αγωνιστούμε» και η οποία «αντιτίθεται ριζικά στην πίστη και στο Ευαγγέλιο, που είναι πάντα υπέρ της ζωής». Αυτά είπε κατά την σημερινή ακρόαση, στα μέλη της Εθνικής Διεύθυνσης καταπολέμησης της μαφίας και της τρομοκρατίας, υπό την ηγεσία του εθνικού εισαγγελέα Franco Roberti.

«Τα καθήκοντα που σας ανατέθηκαν από το Κράτος αφορούν στη δίωξη ποινικών αδικημάτων των τριών μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων της μαφίας: Μαφία, Καμόρα και «Ndragheta», υπογραμμίζει ο Ποντίφικας. Αυτές, «εκμεταλλευόμενες οικονομικές ελλείψεις, κοινωνικές και πολιτικές, βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να πραγματοποιήσουν τα αξιοθρήνητα σχέδιά τους». Ως εκ τούτου, παροτρύνει τα μέλη της DIA να μη χάσουν ποτέ «τη δύναμη να προχωρούν» στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της βίας, της μαφίας και πρόσφατα, της τρομοκρατίας, η οποία επίσης «γίνεται ολοένα και πιο κοσμοπολίτικη και καταστροφική». Αυτή είναι «μια δραστηριότητα δύσκολη και επικίνδυνη, αλλά περισσότερο από ποτέ απαραίτητη για την λύτρωση και την απελευθέρωση από την εξουσία των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες καθίστανται υπεύθυνες για τις αιματοβαμμένες με ανθρώπινο αίμα βιαιότητες και καταδυναστεύσεις», παρατηρεί ο Πάπας.

Εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αυτό το έργο εναντίωσης στο έγκλημα «θα διεξαχθεί κατάλληλα με τη συνεργασία συναδέλφων από άλλα Κράτη»: Εάν πραγματοποιηθεί «με συνέργια και αποτελεσματικά μέσα», αποτελεί «ένα αποτελεσματικό ανάχωμα και περιφρούρηση της ασφάλειας για την κοινότητα». Ο Φραγκίσκος λέει επίσης «γνωρίζω πράγματι ότι η εργασία που διεξάγετε συνεπάγεται ακόμη και τον κίνδυνο της ζωής σας – αυτό το ξέρω – ή το ρίσκο από άλλους κινδύνους για εσάς και τις οικογένειές σας. Ο τρόπος δράσης της μαφίας τα κάνει αυτά». Γι αυτό «απαιτείται επιπλέον πάθος, της αίσθησης του καθήκοντος και της δύναμης ψυχής, ακόμη και από μέρους μας, από όλους τους κατοίκους που επωφελούμαστε από την εργασία υποστήριξής σας, καθώς επίσης και προσευχή και εγγύτητα», προσθέτει αυθόρμητα.

Από την άλλη πλευρά, παρατηρεί ο Πάπας, «η κοινωνία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον επαγγελματισμό και την εμπειρία των δικαστικών ανακριτών που έχουν δεσμευτεί να καταπολεμήσουν και να εξαλείψουν το οργανωμένο έγκλημα». «Η κοινωνία – επιμένει ο Πάπας – χρειάζεται να θεραπευθεί από τη διαφθορά, τους εκβιασμούς, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, από την εμπορία ανθρώπων, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σκλάβοι». Όλα αυτά είναι «αυθεντικές κοινωνικές πληγές» και ταυτόχρονα, «παγκόσμιες προκλήσεις που η διεθνής κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει αποφασιστικά».

Ειδικότερα, ο Επίσκοπος Ρώμης προτρέπει «να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ιδιαίτερα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την λαθραία διακίνηση μεταναστών: Αυτά είναι σοβαρά εγκλήματα που επηρεάζουν τους πιο αδύναμους μεταξύ των αδυνάμων!», λέει. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνει να «αυξήσουν τις δραστηριότητες προστασίας θυμάτων, συμπεριλαμβάνοντας νομική και κοινωνική βοήθεια σε αυτούς τους αδελφούς και τις αδελφές μας που βρίσκονται σε αναζήτηση ειρήνης και μέλλοντος». «Όσοι εγκατέλειψαν τις Χώρες τους λόγω πολέμου, βιαιοτήτων και διώξεων έχουν το δικαίωμα να βρουν κατάλληλη υποδοχή και τη δέουσα προστασία στις Χώρες που αυτοαποκαλούνται πολιτισμένες», δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο οποίος, για την ενίσχυση του «πολύτιμου έργου καταστολής» που πραγματοποιείται από την DIA, επισημαίνει την ανάγκη επίσης για «εκπαιδευτικές παρεμβάσεις ευρείας κλίμακας, οι οποίες θα απευθύνονται κυρίως στις νέες γενιές». Γι’ αυτόν τον σκοπό, υπογραμμίζει, «οι διάφορες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι οικογένειες, τα σχολεία, οι χριστιανικές κοινότητες, οι αθλητικές και πολιτιστικές οργανώσεις, καλούνται να προωθήσουν μια συνείδηση ηθικής και νομιμότητας προσανατολισμένη σε μοντέλα ζωής ειλικρινή, ειρηνικά και αλληλέγγυα

«Πρέπει – προσθέτει ο Φραγκίσκος – να ξεκινήσουμε από τις συνειδήσεις, για να εξυγιάνουμε τις προθέσεις, τις επιλογές, τις ατομικές στάσεις, έτσι ώστε ο κοινωνικός ιστός να ανοιχθεί στην την ελπίδα ενός καλύτερου κόσμου». Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να επαινέσουμε «την εξαίρετη δουλειά» τόσων πολλών καθολικών ενοριών και οργανώσεων που έγινε σε όλη την επικράτεια «με στόχο την προώθηση του ανθρώπου, μια πολιτιστική και κοινωνική προώθηση που έχει ως στόχο να ξεριζώσει προοδευτικά το κακό φυτό του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς». «Σε αυτές τις πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, δηλώνει και η Εκκλησία την εγγύτητά της σε όλους όσους βιώνουν δραματικές καταστάσεις και χρειάζονται βοήθεια για να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της βίας και να ανανεωθούν με ελπίδα», παρατηρεί πράγματι ο Φραγκίσκος.

Και καταλήγει επιβεβαιώνοντας  την εγγύτητά του: «Για αυτή την εργασία σας προσεύχομαι για εσάς. Είμαι δίπλα σας.

Μετάφραση: ρφ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου