Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΙΟΥ

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΙΟΥ

Τη Μεγάλη Παρασκευή με μεγάλη συρροή πιστών τελέστηκε στον Καθεδρικό και Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Χίου ο Δρόμος του Σταυρού, η Ακολουθία των Παθών με τη Σταυροπροσκύνηση και την Περιφορά του Επιταφίου.

Οι κυρίες του ενοριακού συμβουλίου, και οι άλλοι συνεργάτες του εφημερίου, συνέβαλαν στο να είναι όλα άρτια γι' αυτή τη δεύτερη μέρα του Ιερού Πασχαλινού Τριημέρου. Εντυπωσίασε η ψαλμωδία από όλους του πιστούς των Εγκωμίων της Μ.Παρασκευής ενώπιον του Εσταυρωμένου, ενώ συγκινητική ήταν η συμμετοχή και η ψαλμωδία των παιδιών.

Ο εφημέριος π.Λέων, στη σύντομη ομιλία του, τόνισε ότι η στάση μας τη Μ.Παρασκευή πρέπει να είναι στάση συμμετοχής: να συμπαρασταθούμε στον Ιησού στο Πάθος του, να σταθούμε δίπλα του όπως η Αγία Μητέρα του και ο μαθητής που Εκείνος αγαπούσε. Και είμαστε κι εμείς μαθητές αγαπημένοι του Ιησού, που, παρά τις προδοσίες μας, Εκείνος συνεχίζει να μας αποκαλεί φίλους.

Όλο τον χρόνο ζητούμε από τον Ιησού να μας συμπαρασταθεί στους πόνους μας, σήμερα είναι η μέρα που εμείς πηγαίνουμε να συμπαρασταθούμε στον δικό Του πόνο.

Οπως η Μαρία, η αδελφή του Λαζάρου, πριν μερικές μέρες άλειψε με τον πολύτιμο νάρδο τα πόδια του Ιησού, ας ρίξουμε κι εμείς νάρδο στις πληγές Του.

Και ποιο άρωμα νάρδου μπορούμε να προσφέρουμε στον Διδάσκαλο; Ποια χειρονομία, φαινομενικά ανώφελη, θα κάνουμε που να είναι αρεστή στον Κύριο; Ένα τέταρτο της ώρας προσευχή; Ένα ματσάκι λουλούδια στη μητέρα μας; Μια ώρα παιχνίδι με τα παιδιά μας;

Πληκτρολογώντας στον υπολογιστή ή ξεσκονίζοντας το σπίτι, καλούμαστε να στρέψουμε τη σκέψη στις τελευταίες στιγμές του Ιησού, να περισκεφτούμε, να νιώσουμε δέος, να είμαστε εκεί.

Σαν βάζο πολύτιμου αρώματος να σκορπίσουμε τον ύμνο μας, τη σιωπή μας, τον θαυμασμό μας, την ευγνωμοσύνη μας για το σωστικό για μας Πάθος Του. Έτσι δωρεάν, χωρίς υπολογισμό, θαυμαζοντας την υπέροχη κι εκπληκτική πράξη ενός Θεού, που δίχως όρους, πεθαίνει από αγάπη.

πλκ

[module-777]

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2022     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου