MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 6 Μαΐου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει. 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Έτσι πρέπει να πάθει ο Χριστός και να αναστηθεί την τρίτη ημέρα

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (24, 35-48)
Τον καιρό εκείνο, οι μαθητές του Ιησού εξηγούσαν όσα συνέβησαν στο δρόμο και πώς τον αναγνώρισαν στον τεμαχισμό του άρτου.
Ενώ ακόμη έλεγαν αυτά, ο ίδιος ο Ιησούς στάθηκε ανάμεσά τους και τους λέει: «Ειρήνη σε σας!». Ταραγμένοι και γεμάτοι φόβο, εκείνοι νόμισαν ότι έβλεπαν φάντασμα. Και εκείνος τους είπε: «Γιατί είστε ταραγμένοι και γιατί ανεβαίνουν στην καρδιά σας αμφιβολίες; Κοιτάξτε τα χέρια μου και τα πόδια μου, είμαι εγώ ο ίδιος. Ψηλαφίστε με και δείτε, διότι το φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε να έχω εγώ». Και αφού είπε αυτό τους έδειξε τα χέρια και τα πόδια. Ενώ ακόμη αυτοί δεν πίστευαν από τη χαρά κι ήταν έκθαμβοι, τους είπε: «Έχετε εδώ κάτι το φαγώσιμο;». Κι εκείνοι του έδωσαν ένα κομμάτι ψητό ψάρι. Και πήρε κι έφαγε ενώπιόν τους.
Τους είπε τότε: «Αυτά είναι εκείνα τα λόγια που σας έλεγα ενόσω ήμουν μαζί σας, ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα όσα είναι γραμμένα στο νόμο του Μωυσή και στους Προφήτες και στους Ψαλμούς για μένα».
Τότε άνοιξε το νου τους για να καταλαβαίνουν τις Γραφές.
Και τους είπε: «Αυτά έλεγαν οι Γραφές, ότι πρέπει να πάθει ο Χριστός και να αναστηθεί την τρίτη ημέρα και να κηρυχτεί στο όνομά του μετάνοια σε όλα τα έθνη για την άφεση των αμαρτιών, αρχίζοντας από την Ιερουσαλήμ.
Εσείς θα είστε οι μάρτυρες όλων αυτών».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Ένα φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά, όπως βλέπετε να έχω εγώ»
Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είμαι σίγουρος, είναι ότι ο Ιησούς δεν είναι ένα φάντασμα, μια ψευδαίσθηση, μια ιδέα στην οποία καταφεύγω για να αντιμετωπίσω τις δύσκολες στιγμές. Ο Ιησούς είναι Θεός και είναι ένα πρόσωπο. Και όπως μας υπενθυμίζει το Ευαγγέλιο κάθε μέρα, είναι αναστημένος, είναι ζωντανός, είναι παρών. Αυτό που συμβαίνει στο σημερινό Ευαγγέλιο δεν με εκπλήσσει, αλλά θέλει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να επιβεβαιώσει το Λόγο του Ιησού που λέει «όταν δύο ή τρεις συγκεντρώνονται στο όνομά μου Είμαι και εγώ ανάμεσά τους».
Μετά τη συνάντηση κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην Εμμαούς, οι δύο μαθητές μιλούν γι’ Αυτόν. Για τη χαρά αυτής της συνάντησης, η οποία πήρε τη θλίψη και έκανε να φλέγεται η καρδιά τους. Διηγούνται πώς τον αναγνώρισαν στον τεμαχισμό του άρτου. Και Εκείνος εμφανίζεται, αποδεικνύοντας την αλήθεια της παρουσίας Του, όταν είμαστε συναγμένοι στο όνομά Του.
Είναι πράγματα που και εμείς γνωρίζουμε. Ας αναρωτηθούμε με ειλικρίνεια, εμείς τα υπολογίζουμε αυτά; Ο Ιησούς μας το επιβεβαιώνει. Και δηλώνει: “Ένα φάντασμα δεν έχει σάρκα και οστά όπως βλέπετε να έχω εγώ”. Ο Ιησούς ήταν ήδη παρών σε εκείνο το δωμάτιο, αλλά ήταν αόρατος. Έγινε ορατός, για να αποδείξει πόσο πραγματικός και αληθινός είναι ο Λόγος Του. Πώς είναι παρών, ανάμεσα μας, όταν προσευχόμαστε, όταν μιλάμε γι ‘Αυτόν, όταν δίνουμε μαρτυρία γι΄ Αυτόν. Εκείνος είναι παρών. Δεν τον βλέπουμε αλλά υπάρχει. Και γεμίζει κάθε πτυχή της ζωής μας με την αλήθεια. Αν ίσως δεν γίνεται ορατός, είναι για να αποφύγει να προκαλέσει έντονη συγκίνηση. «Φαντάσματα» θα μπορούσαμε να γίνουμε εμείς και άλλοι σαν εμάς. Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως, προτιμά να είμαστε εμείς που τον καθιστούμε ορατό: με την μαρτυρία μας, την πίστη μας, τα έργα μας.
Ας προσευχηθούμε να είμαστε σε θέση να τον καταστήσουμε «ορατό».
Ας δεσμευτούμε να ενεργούμε έτσι ώστε σε μας, ο κόσμος να βλέπει τον Ιησού, και να λέει: «Αληθινά ο Κύριος αναστήθηκε και είναι ζωντανός».
Να έχετε ειρήνη αδελφοί μου.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε Ιησού, αναστημένε ανάμεσα μας: εσύ ο οποίος μετά την Ανάσταση έδωσες την ειρήνη σε όλους, δώσε και σε εμένα αυτή την ειρήνη που ο κόσμος δεν μπορεί να δώσει.
Δώσε μου να ζω σε ειρήνη με τον Πατέρα σου και με όλα τα αδέλφια μου.
Πες στην ψυχή μου: «Eγώ είμαι. Μην φοβάσαι», γιατί Εσύ είσαι μαζί μου, τι μπορώ να φοβηθώ;
Εσύ που μετά την Ανάσταση Σου υποσχέθηκες πως θα σε δουν και θα σε αγγίξουν, δίνοντάς τους ζωή και χαρά, χορήγησε και σ’ εμένα να σε δω και να σε αγγίζω στην καθημερινότητά μου, ιδιαίτερα σε εκείνες τις καταστάσεις που μου είναι δύσκολο να διακρίνω την παρουσία σου, που φωτίζει.
Άνοιξέ μου, σε παρακαλώ, το βιβλίο των Μυστηρίων σου, ώστε να μπορώ να κατανοώ το θέλημα σου και να φλέγομαι από το Πνεύμα σου το Άγιο.
Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου