MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 20 Απριλίου 2021

ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει. Αμήν

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (8, 21-30)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Φαρισαίους: “Εγώ πηγαίνω και θα με αναζητείστε και θα πεθάνετε μέσα στην αμαρτία σας. Όπου εγώ πηγαίνω, εσείς δε μπορείτε να έλθετε”.
Έλεγαν τότε οι Ιουδαίοι: “Μήπως θα αυτοκτονήσει, διότι λέει: «Όπου εγώ πηγαίνω, εσείς δε μπορείτε να έλθετε;»
Και τους έλεγε: “Εσείς είστε από εδώ κάτω, εγώ είμαι από εκεί επάνω. Εσείς είστε απ’ αυτόν εδώ τον κόσμο, εγώ δεν είμαι απ’ αυτόν τον κόσμο. Σας είπα, λοιπόν, ότι θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας. Διότι αν δεν πιστέψετε ότι Εγώ Είμαι, θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας”.
Του έλεγαν τότε: “Εσύ ποιός είσαι;”
Τους είπε ο Ιησούς: “Κατ’ αρχήν: ό, τι και σας λέω! Έχω πολλά να πω για σας και να σας κρίνω. Αλλά αυτός που με έστειλε λέει αλήθεια, κι εγώ εκείνα που άκουσα απ’ αυτόν, αυτά λέω στον κόσμο”. Δεν κατάλαβαν ότι τους μιλούσε για τον Πατέρα.
Τους είπε τότε ο Ιησούς: “Όταν θα υψώσετε τον Υιό του ανθρώπου, τότε θα γνωρίσετε ότι Εγώ Είμαι και αφ’ εαυτού μου δεν κάνω τίποτα, αλλά, όπως με δίδαξε ο Πατέρας, αυτά λέω. Κι αυτός που με έστειλε, είναι μαζί μου. Δεν με άφησε μόνο, διότι εγώ κάνω πάντοτε ό,τι του είναι αρεστό”.
Ενώ ο Ιησούς έλεγε αυτά, πολλοί πίστεψαν σ’ αυτόν.
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Έχω πολλά να πω για σας και να σας κρίνω».
Είναι μια φράση που μας γεννά μια ανησυχία. Τι έχει να πει για μένα ο Ιησούς σήμερα; Πως φαίνομαι εγώ στο Θεό, σήμερα; Θα είναι ευχαριστημένος με μένα; Έχει να πει «τα πάντα» για μένα. Έχει να πει την «αλήθεια» για μένα. Ακόμη και εκείνη που εγώ δεν θέλω να παραδεχτώ ή να δω, γιατί με φοβίζει.
Στο βιβλίο Του, στο κεφάλαιο «η ζωή του π. Πίνο», είναι γραμμένες όλες οι ημέρες της ζωής μου. Υπάρχουν γραμμένες η ηλιόλουστες μέρες αλλά και οι βροχερές. Είναι γραμμένος ο αριθμός των δακρύων που έτρεξαν στα μάτια μου ή που έκανα να τρέξουν στα μάτια των άλλων. Είναι γραμμένο το καλό που έπραξα και το κακό που έκανα. Το καλό που δεν έκανα. Εκείνα που θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερα. Σε εκείνες τις σελίδες, στο νου, και στην Καρδιά Του, είμαι εγώ στο σύνολό μου. Περισσότερο από το να μην αρέσω σ’ Εκείνον, ίσως, ακόμη σήμερα, είμαι εγώ που δεν αρέσω σε μένα. Φαίνομαι άσχημος και βρόμικος, ενώπιων Του, στην Αγιοσύνη Του. Ευχαριστώ το Θεό που κάνει να περάσει η Τεσσαρακοστή μέσα από αυτή τη φράση. Ευχαριστώ το Θεό που με οδηγεί να αναρωτηθώ: «Τι σκέφτεται ο Θεός για μένα, τώρα, αυτή τη στιγμή;» Ευχαριστώ το Θεό που με κάνει να με αναγνωρίζω αμαρτωλό και επόμενος έχω ανάγκη από την ευσπλαχνία Του, και σήμερα. Ευσπλαχνία που εμπιστεύομαι, να του κάνει να του βγουν οι υπολογισμοί, μεταξύ του δίνω και του έχω, αφού θα με έχει καθαρίσει και παρηγορήσει. Είμαι σίγουρος πως σήμερα, δεν θέλει να με κρίνει. Σήμερα είναι ακόμη ημέρα Ευσπλαχνίας. Θέλει να με σπρώξει στο καλό. Να μου δώσει μια νέα ώθηση. Είμαι σίγουρος πως και σήμερα, η μεγάλη Του Ευσπλαχνία, κλείνει το βιβλίο του καθενός μας, και το ξαναβάζει στο μεγάλο Του ράφι. Ίσως δεν το ξανανοίξει ποτέ. Ίσως το ξεχάσει. Γιατί το παρελθόν είναι παρελθόν. Το σήμερα είναι σημαντικό. «Τώρα» είναι κάτι καινούργιο. Εκείνη γραμμένη στο βιβλίο είναι παλιά ιστορία. Αυτή που ξεκινά σήμερα είναι όλη μια άλλη ιστορία. Υπάρχει ακόμη πολύ χώρος για το ωραίο, στη ζωή μας. υπάρχει ακόμη πολύ δυνατότητα για «καλό», και για «ειρήνη» και για «χαρά». «Τα παλιά πέρασαν, ιδού έγιναν καινούργια».

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κύριε, βοήθησε με, αυτές οι τελευταίες μέρες της προετοιμασίας για το Πάσχα, να μπορούν να είναι για μένα ημέρες στοχασμού και κάθαρσης, ημέρες ειλικρινούς μετάνοιας, ώστε να μπορέσω να ζήσω το μεγάλο γεγονός του Θανάτου και της Αναστάσεως Σου, όσο το δυνατό πιο συνειδητά.
Και για να γίνει αυτό το Πνεύμα σου το Άγιο ας με φωτίσει για να αναζητήσω το «ποιος είσαι» και να αισθανθώ πως «Εσύ Είσαι» η Οδός, Αλήθεια και ω Ζωή.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 23 Φεβρουαρίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το  Πνεύμα 

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 24-25.2.2024

Οικισμός Ενορία  24 -25 Φεβρουαρίου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 24/2 Σάββατο   17.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου