MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 14 Απριλίου 2021

4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
Αμήν.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (5, 17-30)

 Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Ιουδαίους: “Ο Πατέρας μου εργάζεται μέχρι τώρα κι εγώ εργάζομαι”. Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμα περισσότερο ζητούσαν οι Ιουδαίοι να τον σκοτώσουν, διότι όχι μόνο καταργούσε το Σάββατο, αλλά κι επειδή έλεγε Πατέρα του το Θεό, κάνοντας τον εαυτό του ίσο με το Θεό.
Αποκρίθηκε, λοιπόν, ο Ιησούς και τους έλεγε: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δεν μπορεί ο Υιός να κάνει αφ’ εαυτού του τίποτα, αν δε βλέπει τον Πατέρα να κάνει. Οτιδήποτε, πράγματι, εκείνος κάμει, τα ίδια ακριβώς κάνει και ο Υιός. Ο Πατέρας, πράγματι, αγαπά τον Υιό και του δείχνει όλα όσα κάνει εκείνος και ακόμα μεγαλύτερα έργα θα του δείξει, ώστε εσείς να θαυμάζετε. Διότι όπως ο Πατέρας ανασταίνει τους νεκρούς και ζωοποιεί, έτσι κι ο Υιός αυτούς που θέλει τους ζωοποιεί. Διότι ο Πατέρας δεν κρίνει κανένα, αλλά όλη την κρίση την παρέδωσε στον Υιό, ώστε όλοι να τιμούν τον Υιό όπως τιμούν και τον Πατέρα. Όποιος δεν τιμά τον Υιό δεν τιμά ούτε και τον Πατέρα που τον έστειλε. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: όποιος ακούει το λόγο μου και πιστεύει σ’ αυτόν που με έστειλε, έχει την αιώνια ζωή και δε θα φθάσει στην κρίση, αλλά έχει περάσει απ’ το θάνατο στη ζωή. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: έρχεται ώρα, και είναι τώρα, όταν οι νεκροί θα ακούσουν τη φωνή του Υιού του Θεού και όσοι την ακούσουν θα ζήσουν. Διότι, όπως ο Πατέρας έχει τη ζωή μέσα του, έτσι έδωσε και στον Υιό να έχει τη ζωή μέσα του. Του έδωσε επίσης την εξουσία να εκφέρει κρίση, διότι είναι ο Υιός του ανθρώπου. Μην απορείτε γι’ αυτό, διότι έρχεται ώρα, κατά την οποία όλοι όσοι βρίσκονται στα μνήματα θα ακούσουν τη φωνή του, κι όσοι έπραξαν το καλό θα βγουν έξω στην ανάσταση της ζωής, ενώ εκείνοι που έπραξαν το κακό στην ανάσταση της κρίσης. Εγώ δεν μπορώ να κάμω τίποτα αφ’ εαυτού μου. Όπως ακούω κρίνω και η δική μου κρίση είναι δίκαιη, διότι δε ζητώ το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα εκείνου που με έστειλε.

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μια μεγάλη περικοπή του Ευαγγελίου που εμένα μου φαίνεται χρυσός. Αυτό που απομένει από αυτή την περικοπή είναι η πρώτη πρόταση.
«Ο Πατέρας μου ενεργεί ως τώρα, και γι’ αυτό ενεργώ και εγώ». Το άκουσμα αυτής της φράσης σήμερα το πρωί είναι σαν να κάνει να ανοίγουν οι Ουρανοί μπροστά στα μάτια μου, γεμίζει τους πνεύμονές μου με ελπίδα και χαίρομαι. Φυσικά, αυτά είναι πράγματα που ήδη γνωρίζουμε, ακόμη και αν μερικές φορές έχουμε την τάση να τα αμφισβητούμε, ειδικά στις δύσκολες στιγμές, όταν αισθανόμαστε μόνοι απέναντι στον κόσμο.
Με τη χάρη του Θεού, δεν είναι έτσι. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι ο Θεός δεν ενεργεί, Εκείνος ενεργεί.
Ακόμα και τώρα. Ακόμη και ενώ γράφω. Ακόμη και σε αυτή ή εκείνη την σκληρή κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθώ, και που δεν φαίνεται να έχει λύση, ο Θεός ενεργεί.
Ακόμη και στις ιστορίες που τελείωσαν άσχημα, ο Θεός ενεργεί. Και βγάζει καλό. Πολλοί αποθαρρύνονται, βλέποντας όσα συμβαίνουν στον κόσμο. Βλέποντας πώς αμφισβητούνται και μάλιστα εξευτελίζονται και καταπατούνται οι θεμελιώδεις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, όπως η ίδια η οικογένεια ή η ίδια η ζωή. Θεωρούν ότι ο Θεός δεν επεμβαίνει και ότι το κακό βασιλεύει. Αλλά ο Θεός ενεργεί. Ακόμα και τώρα. Φυσικά το κάνει με το δικό του τρόπο. Που δεν είναι ο δικός μας. Αλλά το κάνει. Ακριβώς αυτές τις ημέρες, έπεσε στα χέρια μου ένα αγιάκι που απεικονίζει μια όμορφη σκηνή το “όνειρο με τις δυο κολώνες” του Αγίου Ιωάννη Μπόσκο. Πολλοί το γνωρίζουν. Εν ολίγοις, αυτό το όνειρο που είχε ο Άγιος, διηγείται πώς το “πλοίο” της Εκκλησίας διασχίζει μια θυελλώδη θάλασσα, ενώ επιτίθονταν από όλες τις πλευρές. Τη στιγμή που φαίνεται να φτάνει το τέλος για την Εκκλησία, υπάρχουν δύο κολώνες που αναδύονται από τη θάλασσα. Μία είναι η Παναγία και μία με τον Ιησού Ευχαριστία. Το καράβι της Εκκλησίας αγκυροβολεί σ’ αυτές, και έτσι οι εχθροί νικήθηκαν και η ηρεμία επιστρέφει. Ο Θεός ενεργεί. Ακόμα και τώρα. Ακόμη και στην Εκκλησία. Ακόμη και σε εμάς. Ας αγκυροβολήσουμε το πλοίο της ζωής μας στον Ιησού Ευχαριστία και στην Παναγία. Η ηρεμία θα επιστρέψει ακόμη και για εκείνους που αντιμετωπίζουν τη θύελλα και δέχονται επίθεση από όλες τις πλευρές.
Και εκείνοι που ζουν μια δύσκολη στιγμή, ας σηκώσουν το κεφάλι τους, ας θεωρήσουν τον Ουρανό, και ας ξαναβρούν δύναμη.
Ας θυμηθούν ότι ο Θεός ενεργεί. Ακόμα και τώρα. Ακόμη και στη ζωή μας.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πατέρα μου, Σε ευχαριστώ γιατί μας έστειλες στον Υιό σου τον Ιησού Χριστό να μας αποκαλύψει το ποιος είσαι.
Να μας αποκαλύψει πως είσαι Πατέρας, που σώζεις και αγαπάς. Εσύ είσαι Αγάπη. Είσαι Πατέρας που δίνεις νέα ζωή.
Αυτό το μεγάλο μυστήριο αγάπης που μου αποκάλυψες Κύριε ας το ζω κάθε μέρα στη ζωή μου. Αμήν.

(πηγή:episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 30.9–1.10 2023

Οικισμός Ενορία 30 Σεπτεβρίου – 1 Οκτωβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 27 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023   Κατήχηση. Το αποστολικό ταξίδι στη Μασσαλία επί τη ευκαιρία των «Μεσογειακών Συναντήσεων»

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου