MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 9 Απριλίου 2021

ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει. Αμήν.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (12, 28β-34)

Τον καιρό εκείνο, ένας από τους γραμματείς πλησίασε και ρώτησε τον Ιησού: «Ποια είναι η εντολή η πρώτη απ’ όλες;».
Ο Ιησούς απάντησε: «Πρώτη εντολή είναι: “Άκου Ισραήλ: Ο Κύριος, ο Θεός μας, είναι ο ένας Κύριος. Και θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου, με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη”. Η δεύτερη εντολή είναι ετούτη: “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου”. Μεγαλύτερη εντολή απ’ αυτές δεν υπάρχει».
Ο γραμματέας τότε του είπε: «Πολύ καλά, διδάσκαλε. Είναι σύμφωνο με την αλήθεια αυτό που είπες, ότι “ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός απ’ αυτόν”. Και το “να τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά και με όλο σου το νου και με όλη σου τη δύναμη και το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου” είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες».
Ο Ιησούς, βλέποντας ότι απάντησε συνετά, του είπε: «Δε βρίσκεσαι μακριά από τη Βασιλεία του Θεού». Και κανένας πια δεν τολμούσε να του θέσει άλλες ερωτήσεις.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ
“…Όπως τον εαυτό σου”

Προερχόμαστε από την αγάπη. Η αγάπη δεν είναι μόνο στο DNA μας, αλλά είναι το ίδιο μας το DNA. Να κάνουμε πραγματικότητα την αγάπη, να είμαστε αγάπη, να αγαπάμε και να αγαπηθούμε είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι όλα αυτά δεν είναι δυνατά αν δεν αγαπάμε τον Θεό με όλη μας την καρδιά, με όλη μας την διάνοια, με όλη μας την ψυχή, με όλο τον εαυτό μας. Επειδή ο Θεός είναι αγάπη. Εάν δεν αγαπάμε Εκείνον, έχουμε την εμφάνιση της αγάπης, αλλά όχι την αγάπη.
Δεν πρέπει να αγαπάμε μόνο το Θεό.
Το ότι τον αγαπώ, σημαίνει πως αυτό το κάνω ορατό και μέσα από το σεβασμό για όλα όσα προέρχονται από αυτόν: τη δημιουργία και τον πλησίον, με έναν τρόπο ολοκληρωτικό, χωρίς υπολογισμούς και χωρίς εγωισμό. Υπάρχει κάτι που είπε ο Ιησούς σε αυτήν την περικοπή, το οποίο με προσελκύει σαν μαγνήτης και το οποίο έβαλα στον τίτλο: “…όπως τον εαυτό σου.” Ίσως να την απομονώνω από το πλαίσιο του ευαγγελικού κειμένου, αλλά αυτή η φράση με οδηγεί σε μια σκέψη:
Πώς ο Θεός μας ζητάει να αγαπάμε; Όπως αγαπάμε τον εαυτό μας
Είμαστε σίγουροι ότι αγαπάμε τον εαυτό μας;
Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε δεχτεί τον εαυτό μας έτσι όπως είναι; Έχουμε συγχωρήσει τα λάθη μας; Επειδή δε σταθήκαμε στο “ύψος των περιστάσεων;” Επειδή δεν ήμασταν οι πρώτοι στην τάξη; Επειδή δεν είμαστε τέλειοι Χριστιανοί, τέλειοι σύζυγοι, τέλεια παιδιά; Επειδή είχαμε ή έχουμε φόβους; Πόσες σκέψεις μπορούμε να κάνουμε!
Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να αγαπάμε τον εαυτό μας. Ίσως είναι ένα από τα κακά της εποχής μας, ή μάλλον όλων των εποχών. Μερικές φορές βρίσκω πως είναι ευκολότερο να αγαπάμε τους άλλους παρά τον εαυτό μας. Αυτό που βρίσκω όμορφο, σήμερα, είναι ότι ο Ιησούς επιθυμεί «να μας αγαπάμε», με το σωστό μέτρο. Να εκμεταλλευόμαστε τις αποτυχίες ως ερεθίσματα για να ωριμάσουμε  και όχι ως αιτία για «να μας καταδικάσουμε». Ο Θεός επιθυμεί να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να νιώσουμε άξιοι αγάπης, επειδή είμαστε αγαπημένα παιδιά. Ας αγαπάμε τον Θεό, λοιπόν, και ας αγαπάμε και τον πλησίον μας. Ταυτόχρονα, ας αγαπάμε και τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό!
Η αγάπη περνά και από εδώ. Η αγάπη στον κόσμο περνά και μέσα από τη σωστή αγάπη για τον εαυτό μας!
Να έχετε μια αγία ημέρα αγαπητοί αδελφοί και αδελφές.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, δέχομαι να κάνω σιωπή, για να ακούσω τη δική σου φωνή.
Ιδού Κύριε, με υπομονή προδιαθέτω τον εαυτό μου να ακούσει.
Έλα Κύριε της ζωής, Θεέ της ευτυχίας, ώστε να γευτώ την ευτυχία στην πληρότητά της.
Έλα Θεέ της ελπίδας, ώστε να παλέψω με ελπίδα για την ευτυχία κάθε δημιουργήματος.
Για να τα καταφέρω όλα αυτά, βοήθησε με να ενωθώ με Εσένα, που είσαι η Αγάπη.
Πάρε με από το χέρι και μάθε με να σε αγαπώ με όλο μου το είναι και μάθε με να αγαπώ τον πλησίον μου όπως τον εαυτό μου. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου