MΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 16 Απριλίου 2021

ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
Αμήν

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (7,1-2.10.25-30)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περιόδευε στη Γαλιλαία. Δεν ήθελε να περιοδεύει στην Ιουδαία, διότι τον αναζητούσαν οι Ιουδαίοι να τον σκοτώσουν.
Πλησίαζε η γιορτή των Ιουδαίων, η Σκηνοπηγία.
Αλλά όταν ανέβηκαν οι αδελφοί του στην γιορτή, τότε ανέβηκε κι ο Ιησούς, όχι φανερά, αλλά στα κρυφά.
Έλεγαν τότε κάποιοι Ιεροσολυμίτες: “Αυτός δεν είναι εκείνος που αναζητούν να τον σκοτώσουν; Και να, αυτός μιλά δημόσια και τίποτα δεν του λένε. Μήπως, πραγματικά αναγνώρισαν οι Άρχοντες ότι αυτός είναι ο Χριστός; Αλλά αυτός ξέρουμε από πού έρχεται, ενώ όταν θα έλθει ο Χριστός κανένας δε θα ξέρει από πού είναι”.
Φώναξε τότε ο Ιησούς στο Ναό, όταν δίδασκε κι έλεγε: “Κι εμένα με γνωρίζετε και γνωρίζετε κι από πού είμαι. Δεν ήλθα αφ’ εαυτού μου, αλλά εκείνος που με έστειλε είναι αληθινός και τον οποίο εσείς δε γνωρίζετε. Εγώ τον γνωρίζω, διότι είμαι απ’ αυτόν και εκείνος με απέστειλε”. Ζητούσαν τότε να τον πιάσουν και κανένας δεν άπλωσε χέρι πάνω του, διότι δεν είχε έλθει ακόμα η ώρα του.

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Αυτή η φράση του Ιησού φαίνεται να είναι χαραγμένη στην εποχή μας. Και αποτελεί μαρτυρία για όλους τους εχθρούς του, οι οποίοι είναι οι εχθροί της αλήθειας.
Ακόμη και τώρα ο Ιησούς μιλά. Λόγια που φαίνονται σκληρά είναι τα λόγια Του.
Και δεν θέλουν να τα ακούσουν, γιατί στον κόσμο αυτά συνεχίζουν να λένε ότι οι αρχές του κόσμου, και τα ιδανικά του, είναι ψευδείς και δεν είναι νόμιμα. Συνεχίζουν να λένε στον κόσμο ότι οι ψεύτικες ελευθερίες του κόσμου, τον έκαναν περισσότερο σκλάβο. Και ότι δεν είναι αλήθεια ότι το κακό δεν είναι και τόσο κακό, και ότι το καλό δεν είναι και τόσο καλό. Και ότι δεν είναι αλήθεια ότι όλα είναι σχετικά. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πράγματα που είναι αμετάβλητα, θεσπισμένα από τον Δημιουργό, και που δεν θα αλλάξουν ποτέ. Είναι ένα βασανιστήριο για τον κόσμο αυτό «το ηχείο που μιλά». Όπως είναι όλοι οι οπαδοί του, οι Προφήτες, που κινούνται και κηρύττουν ακόμη και με τη σιωπή των ημερών τους. Είναι διωγμένοι και χτυπημένοι. Ωστόσο, δεν θέλουν να τα παρατήσουν. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να κρύψεις ένα αναμμένο φως; Μπορείς να κρύψεις την φλόγα που καίει στην καρδιά; Για να σβήσουν αυτό το φως είναι που προσπαθούν να τον συλλάβουν.
Για να μην ακούνε πλέον τη φωνή του προσπαθούν να τον κάνουν να πάψει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουν να αραιώσουν τα Λόγια Του, την έννοια και το νόημά τους, για να τα κάνουν πιο ευχάριστα στον ουρανίσκο των ισχυρών. Για να τον εξαφανίσουν από τις συνειδήσεις. Όπως ένα φάντασμα, προσπαθούν να τον περάσουν σαν μύθο, μια ιστοριούλα μιας παλιάς εποχής.
Προσπαθούν να τον πιάσουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν, και δεν θα το πετύχουν.
Η νίκη τους είναι επιφανειακή. Δεν μπορείς να σταματήσεις τον Θεό. Δεν μπορείς να αλλάξεις τον Λόγο Του. Στο τέλος ο Θεός θα θριαμβεύσει. Οι άνθρωποι που κρατούνται σκλάβοι από τη δικτατορία της “διασκέδασης με κάθε κόστος”, και του “κάνε πάντα και μόνο ό,τι θέλεις, χωρίς να φροντίζεις τους άλλους”, που τόσο πολύ προωθείται ακόμη και από τον Τύπο και την τηλεόραση, τελικά θα καταρρεύσει.
Και θα αναζητηθεί η αλήθεια. Επειδή μόνο σ’αυτήν υπάρχει η αληθινή ελευθερία.
“Είναι καλύτερος ένας αληθινός πόνος, από μια ψεύτικη χαρά”, λέει ένα τραγούδι. Είναι πολύ καλύτερη η φτώχεια της «ελευθερίας στην αλήθεια» παρά η σκλαβιά στον ψεύτικο πλούτο.

Στοχασμός του don Pino Terranova

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Θεέ μου, κάποιες φορές σκέφτομαι το πόσοι είναι οι άνθρωποι στη γη
και αναρωτιέμαι πως Εσύ μπορείς να τους αγαπάς όλους, τον καθένα ξεχωριστά.
Και όμως τα καταφέρνεις, γι’ αυτό άλλωστε είσαι Θεός!
Βοήθησέ κι’ εμένα να κοιτώ με αγάπη όσους συναντώ, ακόμη και αυτούς που δεν θα γνωρίσω ποτέ,
αισθανόμενος πως Εσύ είσαι Πατέρας μας, και οι άλλοι είναι αδέλφια μου. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου