Mελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής της 20ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 20 Αυγούστου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (22, 34-40)

Όταν οι Φαρισαίοι άκουσαν ότι ο Ιησούς αποστόμωσε τους Σαδδουκαίους, συγκεντρώθηκαν μαζί. Κι ένας απ’ αυτούς, νομικός, τον ρώτησε με σκοπό να τον πειράξει: “Διδάσκαλε, ποια είναι η μεγάλη εντολή στο Νόμο;”

Κι εκείνος του είπε: “Θα αγαπήσεις τον Κύριο το Θεό σου με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλο σου το νου. Αυτή είναι η μεγάλη και πρώτη εντολή. Αλλά δεύτερη, όμοια με αυτή, είναι: Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου. Απ’ αυτές τις δυο εντολές εξαρτώνται όλος ο Νόμος και οι προφήτες”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ποιος ξέρει αν αυτό είναι το πρώτο πράγμα που ο Κύριος ψιθύρισε στ’ αυτί μας, όταν δημιούργησε την αθάνατη ψυχή μας; «Θα αγαπάς» δεν είναι μια γλυκιά φρασούλα. Είναι ένα πρόγραμμα ζωής. Εάν γινόταν «κυβερνητικό πρόγραμμα», η κρίση της Ιταλίας, ή της Ελλάδας γρήγορα θα είχε λυθεί, και πολλά άλλα προβλήματα της χώρας μας. Και αν αυτό το πρόγραμμα ήταν «Θα αγαπήσεις το Θεό και τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου», θα ήταν όπως στον Παράδεισο. Γιατί οι πολιτικοί μας, όλοι, θεωρούν τους εαυτούς τους Θεούς, και αγαπούν πολλοί τον εαυτό τους.

Παρόλα αυτά, θεωρώ πως αυτό είναι το πρόγραμμα ζωής για κάθε δημιούργημα. Προερχόμαστε από την Αγάπη. Και στην Αγάπη επιστρέφουμε. Είμαστε σ΄ αυτή την γη για να αγαπάμε και να διδάξουμε την  αγάπη.  Όταν λέει ο Ιησούς: «Θα αγαπήσεις το Θεό με όλη σου την καρδιά, με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια, και τον πλησίον όπως τον εαυτό σου», εξηγεί με ξεκάθαρο και απλό τρόπο το μυστήριο της ζωής μας. Πολλοί νέοι αναρωτιούνται τι να κάνουν με την ύπαρξή τους. Εάν άκουγαν αυτό που ο Θεός ψιθυρίζει στην καρδιά τους, θα ήξεραν πως αυτό που πρέπει να κάνουν είναι «να αγαπούν». Πολλοί δεν θα έπεφταν στο δρόμο των ναρκωτικών και κάθε είδους αμαρτία.  Εάν αγαπούσαν, θα φρόντιζαν τον εαυτό τους και θα μάθαιναν να φροντίζουν και τους άλλους.

Αλλά και πολλοί άνθρωποι, προχωρημένοι  στην ηλικία, αναρωτιούνται για να καταλάβουν αν η ζωή τους ήταν  θετική ή όχι. Την απάντηση την έχουμε και πάλι,  μέσα από το ερώτημα: «αγάπησα;» Να αγαπάς δεν είναι εύκολο. Είναι ένα δύσκολο ταξίδι, που δεσμεύει όλη την ύπαρξή μας. Γιατί το πρόβλημα είναι «να μάθεις να αγαπάς».

Αρκετοί  σήμερα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, επηρεασμένοι από τη σκέψη που επικρατεί, και από αυτό που διδάσκει η τηλεόραση, πιστεύουν πως «αγαπώ» είναι ένα συναίσθημα. Δεν είναι έτσι. Όποιος έχει μάθει, έστω και λίγο, να αγαπά, ξέρει πως αυτό σημαίνει να πάει στο βάθος.

Αγαπώ όταν αυτό «κοστίζει κάτι».  Όταν πρέπει να διαθέσω κάτι από μένα. Αγαπώ σημαίνει ανεβαίνω το Γολγοθά. Αγαπώ σημαίνει μένω όρθιος στο σταυρό, όταν θα ήταν πιο εύκολο να το βάλω στα πόδια. Αγαπώ σημαίνει να σταυρώνομαι για ένα μεγαλύτερο καλό. Αγαπώ σημαίνει ανασταίνομαι και πάλι. Κατά το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της δικής Του και δικής μας μεγάλης Αγίας Μητέρας, και πολλών που το κατάλαβαν και το πραγματοποίησαν. Όπως η Μητέρα Τερέζα, ο Ιωάννης Πάυλος Β’, οι οποίοι μας δίδαξαν πώς να αγαπάς είναι αληθινή ευτυχία, ακόμη και αν αυτό σου κοστίζει. Νιώθεις ζωντανός, όταν αγαπάς και όταν νιώθεις αγαπημένος. Νιώθεις χρήσιμος όταν αγαπάς και όταν σε αγαπούν. Κατορθώνεις πράγματα αδιανόητα, και πραγματοποιείς πράγματα που δεν πίστευες πως ήταν εφικτά, εάν το κάνεις από αγάπη και με αγάπη. Πηγαίνεις να ξεκουραστείς ευτυχισμένος,  και ξυπνάς με την επιθυμία να ξεκινήσεις μια νέα ημέρα, όταν αγαπάς.

Αγαπώ είναι το «αλάτι» της ζωής. Είναι αυτό που της δίνει γεύση, Ο Κύριος ας μας χορηγήσει τη χάρη να μάθουμε να αγαπούμε πραγματικά. Σ’ αυτό βρίσκουν την εκπλήρωσή τους ο Νόμος και οι Προφήτες. Σε αυτό βρίσκει εκπλήρωση η δική σου και δική μου ύπαρξη. Θα ήταν πολύ όμορφο εάν μια ημέρα, φθάνοντας στις πύλες του Ουρανού, ο άγγελος φύλακάς μας, μας προλόγιζε στην παρουσία του Θεού λέγοντας: «Ιδού ένας που αγάπησε».

Σας αγαπώ αδέλφια. Μην ξεχνάτε να «σας» αγαπάτε και εσείς. Με το σωστό μέτρο. Προσπαθήστε να αγαπάτ τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό, γιατί τον άλλο τον αγαπάμε όπως «τον εαυτό μας», «γιατί είσαι πολύτιμος/η, άξιος/α εκτίμησης και εγώ σ’ αγαπώ» μας λέει ο Κύριος μέσα από τον Προφήτη Ησαΐα.

Και σήμερα το λέει σε σένα και σε μένα…

Προσευχήσου…

Κύριε εσύ είσαι η αγάπη.

Κύριε δίδαξέ με την αγάπη.

Μάθε με να αγαπώ όπως εσύ,

να αγαπώ με μακροθυμία, με καλοσύνη.

Να μη ζηλοφθονώ, να μην κομπάζω

και να μην υπερηφανεύομαι.

Να μην είμαι εγωιστής, ούτε ευερέθιστος.

Μάθε να αγαπώ, για να ξεχνώ το κακό

που μου έχουν κάνει.

Μάθε με να μετέχω στη χαρά του άλλου

και να λυπάμαι με τη λύπη του.

Εσύ Κύριε, είσαι η αγάπη.

Μάθε με να σε αγαπώ,

για να ζω στην αγάπη… ΑΜΗΝ

πνρ

πηγή: episkopisyrou.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου