Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

22 Σεπτεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (9,7-9)

Τον καιρό εκείνο, άκουσε κι ο Ηρώδης ο τετράρχης όλα εκείνα που συνέβαιναν και απορούσε, επειδή κάποιοι έλεγαν ότι ο Ιωάννης είχε αναστηθεί απ’τους νεκρούς, ενώ άλλοι πάλι έλεγαν ότι εμφανίσθηκε ο Ηλίας, ενώ άλλοι έλεγαν ότι αναστήθηκε κάποιος προφήτης από τους παλαιούς. Ο Ηρώδης είπε: “Τον Ιωάννη τον αποκεφάλισα εγώ. Αλλά ποιος να είναι αυτός για τον οποίον ακούω τέτοια πράγματα;” Και ζητούσε να τον δει.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Στα εδάφια που προηγήθηκαν της σημερινής περικοπής, ο Ιησούς μόλις θεράπευσε μια ηλικιωμένη γυναίκα και ξανάδωσε ζωή σε ένα κορίτσι. Είναι η μάχη ανάμεσα στο κακό που θέλει να κυρίευση τον κόσμο και τον Ιησού που ήρθε να ελευθερώσει και να θεραπεύσει. Ακόμη και οι μαθητές του Ιησού είναι σταλμένοι να πολεμήσουν το κακό, έχοντας την ίδια δύναμη και την ίδια εξουσία του Ιησού. Οι μαθητές περνούν από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, και από σπίτι σε σπίτι, ώστε κανένας να μην στερηθεί το άγγελμα του Ευαγγελίου.

Το άγγελμα αυτό θα προκαλέσει, ακόμη και την περιέργεια του Ηρώδη. Θα φθάσει και για εκείνον η στιγμή της συνάντησης, αλλά θα κλείσει την καρδιά του. Περίμενε προνόμια και όχι την σωτηρία όπως οι φτωχοί και οι αδύναμοι. Το ενδιαφέρον του Ηρώδη για τον Ιησού ξυπνά και οδηγείται από την περιέργεια, αλλά και από τον φόβο μην αποκαλυφθεί η ευθύνη του για τον φόνο του Ιωάννη Βαπτιστή. Φαντάζομαι πως θα είχε τύψεις ο Ηρώδης για τον θάνατο του Ιωάννη Βαπτιστή, και πώς να ελευθερωθεί από αυτές;

Η είσοδος του Χριστού στη ζωή μας, προκαλεί και σε μας θεμελιώδη ερωτήματα. Η διδασκαλία του, οι εντολές του, οι αρχές του, οι ηθικές του απαιτήσεις δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Ο Χριστός μας προκαλεί και μας ωθεί να αναζητήσουμε την αλήθεια μας.

Πριν διατυπώσουμε μια απάντηση, πρέπει να σκεφτούμε, να μείνουμε σιωπηλοί ενώπιον του. Και να ξέρουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στην σφαίρα της περιέργειας, της θεωρίας για το ποιος είναι ο Ιησούς, ή αν θέλουμε να πάμε σε βάθος αναζητώντας να ανακαλύψουμε τον Υιό του Θεού που ήρθε ανάμεσα μας φέρνοντας την χαρμόσυνη αγγελία. Είμαστε ικανοί να τον ακολουθήσουμε σε αυτή την οδό; Πιστεύω πως ναι, αρκεί να το θελήσουμε και να το επιλέξουμε.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, η σοφία Σου είναι απέραντη, απαράμιλλη, γεμάτη καλοσύνη. Καμία εξυπνάδα ανθρώπινη δεν μπορεί να την ξεπεράσει. Διότι γνωρίζεις καλά την καρδιά μας, αυτό που πραγματικά ποθεί κι έχουμε ανάγκη. Ενώ εμείς αμφιταλαντευόμαστε, είμαστε ανήσυχοι, όλο τρέχουμε για να καλύψουμε τις διάφορες ανάγκες μας, κάνουμε σχέδια χωρίς ν’ αναρωτηθούμε αν συμφωνείς μαζί μας. Κι όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως μας βολεύουν, τότε σου παραπονιόμαστε και σου γκρινιάζουμε όλο και περισσότερο. Ό,τι είναι ωραίο, φανταχτερό, εντυπωσιακό ψάχνουμε ασταμάτητα. Ενώ απομακρύνουμε από εμάς την σύνεση, την ταπεινοφροσύνη, την υπομονή. Συγχώρεσέ μας, Κύριε, για τις ανοησίες μας. Βοήθησέ μας να έχουμε τη μεγάλη εικόνα που έχεις κι Εσύ για τον κόσμο. Αποκάλυψε τα σχέδια Σου σ’ εμάς για να συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτό.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου