Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗ

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (9,9-13)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς προχώρησε πιο πέρα, είδε έναν άνθρωπο, που λεγόταν Ματθαίος, να κάθεται στο τελωνείο και του λέει: “Ακολούθησέ με”. Κι εκείνος σηκώθηκε και τον ακολούθησε.

Κι ενώ στο σπίτι ο Ιησούς καθόταν στο τραπέζι, πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί ήλθαν και έτρωγαν με τον Ιησού και τους μαθητές του. Όταν το είδαν αυτό οι Φαρισαίοι, έλεγαν στους μαθητές του: “Γιατί ο διδάσκαλός σας τρώει με τελώνες και αμαρτωλούς”; Όταν το άκουσε ο Ιησούς, είπε: “Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό όσοι είναι υγιείς, αλλά όσοι ασθενούν. Αλλά πηγαίνετε να μάθετε τι σημαίνει “έλεος θέλω και όχι θυσία”. Πράγματι, δεν ήλθα να καλέσω δίκαιους, αλλά αμαρτωλούς”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας το διηγείται ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του. Είναι ο ίδιος ο Ματθαίος εκεί πρωταγωνιστής της ιστορίας και είναι ο ίδιος ο Άγιος Ματθαίος ο Ευαγγελιστής τον οποίο γιορτάζουμε σήμερα. Μας εντυπωσιάζει η ταχύτητα των όσων συμβαίνουν. Βασικά, ο Ιησούς χρησιμοποιεί μόνο μια λέξη, ένα ρήμα: «Ακολούθησέ με». Και ο Ματθαίος δεν απαντά ούτε με μια λέξη, απαντά με μια απόφαση. Αυτό θα πρέπει να μας υπενθυμίσει ότι η αληθινή πίστη δεν είναι ένα δοχείο για πολλούς συλλογισμούς και πεποιθήσεις.

Κάποιες φορές η πίστη είναι μόνο μια λέξη που ο Ιησούς λέει για τη ζωή μας. Είναι μια καθοριστική λέξη. Είναι εκείνη η λέξη που περιμέναμε χρόνια. Ποιος ξέρει πόσο καιρό περίμενε ο Ματθαίος κάποιον να τον βγάλει από αυτή την κατάστασή του, από εκείνη τη ζωή που είχε επιλέξει αλλά που δεν τον έκανε ευτυχισμένο. Ποιος ξέρει σε ποιο μέρος των όσων στοχαζόταν μέσα, στο βάθος του, που  βρήκε θέση  εκείνο το ρήμα και τον έκανε να σηκωθεί στα πόδια του.

Σίγουρα παραμένει καθοριστικό για εμάς να θυμόμαστε πως η αξία της πίστης μας δεν εξαρτάται από αυτά που έχουμε καταλάβει, αλλά από αυτά που έχουμε αποφασίσει. Εκείνος  που πιστεύει πρέπει να πάρει αποφάσεις για τη ζωή του.

Χωρίς αποφάσεις, ακόμη και ο Ιησούς που μας απευθύνει  τα λόγια του είναι εντελώς άχρηστος. Γιατί όπως μας θυμίζει ο Άγιος Αυγουστίνος: «Ο Θεός που μας έκανε χωρίς εμάς, δεν μας σώζει χωρίς εμάς». Ο Ματθαίος τότε σηκώνεται από τον πάγκο και ξεκινά αυτό που σήμερα ονομάζουμε «μαθητεία». Αυτή η λέξη σημαίνει μια βαθιά και αποφασιστική πραγματικότητα στη ζωή ενός ανθρώπου. Σημαίνει να έχω κάποιον να ακολουθώ. Σημαίνει έχω ένα δρόμο, μια πορεία, έναν σκοπό. Πιστεύω σημαίνει να σταματώ να ζω τυχαία και να αρχίσω να ζω για κάποιο λόγο. Με τη μεγάλη διαφορά ότι αυτός ο λόγος για εμάς είναι Κάποιος. Ο Χριστός είναι ο σκοπός μας, είναι το όνομα κάθε καλέσματος μας, όποιο κι αν είναι αυτό το κάλεσμα. Ο Χριστός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζει μια ολόκληρη ζωή, αξίζει να σηκωθείς, αξίζει να αφήσεις το παλιό.

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, επιθυμείς να σε ακολουθήσω ακόμη κι αν οι αμαρτίες μου είναι μεγάλες και ντρέπομαι γι’ αυτές. Εσύ με κοιτάς με αγάπη στα μάτια μου. Το βλέμμα Σου είναι γεμάτο στοργή. Με καλείς να κάνω ένα βήμα εμπρός αφήνοντας πίσω το αμαρτωλό παρελθόν μου, ώστε να ξεκινήσω μια καινούρια αρχή. Με δέχτηκες, Κύριε, παρά τον άθλιο εαυτό μου δίνοντας ελπίδα στην ζωή μου. Τα λόγια εκείνων που με κατηγορούσαν για τα λάθη μου βάραιναν τη συνείδησή μου. Όμως χάρη σε Σένα, Ιησού Χριστέ, έμαθα να συγχωρώ τον εαυτό μου και να τον αποδέχομαι. Γι’ αυτό, Κύριε, ποτέ μην μ’ εγκαταλείψεις επειδή είσαι ο αδελφός μου που θέλει το καλό μου. Ένωσε τις επιθυμίες μου με τις δικές Σου, ώστε να συμπορευόμαστε μαζί για τη δόξα του Πατέρα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου