Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας


ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

19 Σεπτεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (6,6-11)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στα πλήθη: «Κανένας όταν ανάψει το λυχνάρι δεν το σκεπάζει με κάποιο δοχείο ή το θέτει κάτω απ’το κρεβάτι, αλλά το τοποθετεί στο λυχνοστάτη, ώστε να βλέπουν το φως όσοι μπαίνουν.

Διότι δεν υπάρχει κάτι που να είναι κρυφό και που δεν θα φανερωθεί, ούτε κάτι το κρυμμένο, που να μη γίνει γνωστό και να έλθει στο φως. Προσέχετε, λοιπόν, πώς ακούτε. Διότι, αν κάποιος έχει, θα του δοθεί. Και αν κάποιος δεν έχει, και αυτό που νομίζει ότι έχει θα του αφαιρεθεί”.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (don Luigi Epicoco)

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε την θέση που πρέπει να έχει το καθετί. Γιατί ακόμη και κάτι που είναι καλό αν τοποθετηθεί σε λάθος θέση μπορεί όχι μόνο να γίνει άχρηστο αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και τραγωδία.

Για παράδειγμα, αν έχετε παιδιά και τα βάζετε στο κάτω μέρος των προτεραιοτήτων σας, βάζοντας πάνω πάνω τη δουλειά σας, τότε θα συμβεί το εξής: αυτή η δουλειά θα σου δίνει ικανοποιήσει αλλά δεν θα σε κάνει ευτυχισμένο και κυρίως δεν θα κάνει τους άλλους ευτυχισμένους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών σου, που ίσως θα έχουν τα πάντα, χορτάτο στομάχι, αλλά δεν θα έχουν έναν πατέρα παρόντα.

Ο καθένας μας πρέπει να σταματήσει και να αναρωτηθεί ποια είναι τα σημαντικά πράγματα και ποια θέση κατέχουν στη ζωή μου.

Για παράδειγμα, ο Θεός και η πίστη, σε ποια θέση βρίσκονται; Κυρίως ο Θεός όταν είναι υψηλά στις προτεραιότητές μας, ή καλύτερα αν είναι η προτεραιότητά μας, τότε φωτίζει και κάνει αποτελεσματικά και τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής. Επειδή ο Θεός δεν αφαιρεί χρόνο, αντιθέτως σου δίνει το κατάλληλο οξυγόνο για να μπορέσεις πραγματικά να ζήσεις τον χρόνο σου στο μέγιστο. Η προσευχή για εμάς είναι σαν την αναπνοή. Εάν δεν αναπνέεις, και μείνεις χωρίς οξυγόνο, δεν θα αντέξεις  πολύ. Και πράγματι, δεν αντέχουμε πολύ στη ζωή, νιώθουμε ασφυξία, γιατί έχουμε ξεχάσει πρώτα από όλα να αναπνέουμε, δηλαδή να προσευχόμαστε. Μια καλή πνευματική ζωή θα μας έδινε επίσης μια καλή ζωή. Θα πρέπει να το δοκιμάσουμε.

Αντιθέτως εμείς έχουμε παρανοήσει τα πράγματα και σκεφτόμαστε τον Θεό και την πίστη ως ένα από τα πολλά καθήκοντα που πρέπει να εκτελέσουμε ή ένα από τα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Αν  ο Θεός είναι ένα πράγμα ανάμεσα στα άλλα, τότε κάποιες στιγμές θα θέλουμε και να τον ξεφορτωθούμε, όπως κάνουμε και με πολλά άλλα πράγματα. Αλλά αν Αυτός είναι ο λόγος χάρης τον οποίο όλα τα άλλα παίρνουν αξία και λειτουργούν, τότε θα πρέπει με σοβαρότητα να αναρωτηθούμε τι σημαίνει να ζω έχοντας ως κέντρο Εκείνον γύρω από τον οποίο και όλα τα άλλα βρίσκουν ισορροπία. Τότε θα ανακαλύψουμε ότι η ελευθερία είναι εφικτή μόνο από την δική Του Παρουσία, ακριβώς όπως ένα αναμμένο φως σε κάνει πιο ελεύθερο από ότι  ένα σβηστό φως.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Τίποτε δεν είναι κρυμμένο από Σένα, Κύριε! Όλα θ ’αποκαλυφθούν! Ό,τι κρύβει ο κόσμος θα έρθει στο φως για να δουν τα λάθη τους και να μετανοήσουν. Δυστυχώς, Κύριε δεν σε ακούμε, ούτε σε ακολουθούμε. Κάνουμε τα δικά μας σχέδια που έρχονται σε αντίθεση με τα δικά Σου. Ξέρουμε πολύ καλά μέσα μας ότι δεν βλέπουμε φως στο τούνελ. Αλλά επειδή είμαστε ξεροκέφαλοι και πεισματάρηδες αρνούμαστε να δεχτούμε την αλήθεια Σου. Κύριε, Καθάρισε την καρδιά μας για να δεχτούμε τη δική Σου αλήθεια. Κάνε μας να έχουμε Εσένα ως τον μόνο οδηγό στη ζωή μας. Βοήθησε μας μέρα με την ημέρα ν’ ακούσουμε τον λόγο Σου για ν’ ακολουθούμε πάντοτε τις συμβουλές Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου