Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

18 Μαΐου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (12,44-50)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς φώναξε δυνατά και είπε: «Όποιος πιστεύει σε μένα, δεν πιστεύει σε μένα αλλά σ’ εκείνον που με έστειλε.

Κι όποιος βλέπει εμένα, βλέπει εκείνον που μ’ έστειλε. Εγώ ήλθα στον κόσμο ως φως, ώστε όποιος πιστεύει σε μένα να μην παραμείνει μέσα στο σκοτάδι. Κι αν κάποιος ακούσει τα λόγια μου και δεν τα φυλάξει, εγώ δεν τον κρίνω. Διότι δεν ήλθα για να κρίνω τον κόσμο, αλλά για να σώσω τον κόσμο.

Εκείνος που με αθετεί και δε δέχεται τα λόγια μου, έχει τον κριτή του. Ο λόγος που είπα, εκείνος θα τον κρίνει κατά την έσχατη ημέρα. Εγώ, πράγματι, δε μίλησα αφ’ εαυτού μου, αλλά ο Πατέρας, που με έστειλε, αυτός μου έδωσε την εντολή για το τι να πω και τι να μιλήσω. Και γνωρίζω ότι η εντολή του είναι ζωή αιώνια. Αυτά, λοιπόν, που εγώ λέω, όπως μου τα έχει πει ο Πατέρας, έτσι τα λέω».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“..ώστε όποιος πιστεύει σε μένα να μην παραμένει μέσα στο σκοτάδι”

Πολύ δυνατός ο σημερινός Λόγος του Κυρίου. Αν τον αφήσουμε να μπει στη καρδιά μας πραγματικά, θα την φωτίσει.

Ο Κύριος είναι το φως που ήρθε στον κόσμο. Το φως όμως δεν χρησιμεύει μόνο στο να φανερώσει τα πράγματα που δεν πάνε καλά, τις αμαρτίες μας, τις ελλείψεις μας. Αυτό το φως κυρίως ζεσταίνει, δείχνει το δρόμο, μας βοηθά να δούμε και να συναντήσουμε τους άλλους, «γιατί δεν ήρθα για να καταδικάσω τον κόσμο, αλλά για να τον σώσω» λέει ο Κύριος.

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Κύριος είναι και λόγος, αλλά όχι λόγος που κρίνει και καταπιέζει. Αντιθέτως, είναι έκφραση της αγαθότητας του Θεού, που θέλει να επαναφέρει και να σώσει όλους.

Πράγματι, η κρίση δεν έρχεται από το Λόγο του Θεού, αλλά από το να μην πιστεύουμε πως αυτός μπορεί να γίνει ζωή, μπορεί να γεννήσει πράξεις και  τρόπους αγάπης. Αυτό είναι μια διαπίστωση και όχι μια απειλή: εάν δεν δεχόμαστε και δεν μετατρέπουμε σε ζωή το Λόγο του Θεού, πώς θα μπορέσει αυτός να μας καθοδηγήσει, να μας θεραπεύσει, να μας κάνει ευτυχισμένους;

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, μάθε με να είμαι ενωμένος με τον ουράνιο Πατέρα, όπως Εσύ είσαι ενωμένος μ’ Εκείνον. Δίδαξέ με καθημερινά τον δρόμο προς τον Θεό. Παίδευσε με αν χρειαστεί για να συμπεριφέρομαι ως αληθινό παιδί του Πατέρα, να κοιτάζω μόνο τα συμφέροντά του και να τον υπηρετώ με όλη μου την καρδιά, με όλη μου την ψυχή, με όλο μου το Πνεύμα. Κάνε με, Ιησού Χριστέ, να φυλάσσω τα λόγια σου μέσα στην καρδιά μου σαν να ήταν ο πολυτιμότερος θησαυρός. Άγγιξε την ψυχή μου με τον λόγο Σου, ώστε να την διαμορφώσεις σύμφωνα με τη σοφία του Θεού. Ενέπνευσε το πνεύμα μου με τις διδαχές Σου για να εμπνέω τους συνανθρώπους μου τον δικό Σου δρόμο που οδηγεί στην ολοκλήρωση του κάθε ανθρώπου. Κύριε, Εσύ είσαι το φως και η σωτηρία του κόσμου, μην μας αφήνεις στο σκοτάδι αλλά άνοιξε τα μάτια των ανθρώπων να δουν την αλήθειά Σου και τη δύναμη Σου.

 

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου