Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

12 Σεπτεμβρίου 2022

                                            
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (7,1-10)

Τον καιρό εκείνο, όταν τελείωσε ο Ιησούς να απευθύνει όλα αυτά τα λόγια στο λαό που τον άκουγε, μπήκε στην Καπερναούμ. ‘Ο δούλος ενός εκατόνταρχου, στον οποίο ήταν πολύτιμος, ήταν άρρωστος και ετοιμοθάνατος. ‘Οταν άκουσε σχετικά με τον Ιησού, έστειλε σ’αυτόν πρεσβυτέρους των Ιουδαίων, παρακαλώντας τον να έλθει και να σώσει το δούλο του.

Εκείνοι πήγαν στον Ιησού και τον παρακαλούσαν θερμά, λέγοντας: “Αξίζει να του κάμεις αυτή τη χάρη, διότι αγαπά το έθνος μας και αυτός έκτισε τη συναγωγή μας”. Κι ο Ιησούς πήγαινε μαζί τους.

Όταν, όμως, δεν απείχε πολύ από το σπίτι ο εκατόνταρχος έστειλε κάποιους φίλους του για να του πουν: “Κύριε, μην ενοχλείσαι, γιατί δεν είμαι άξιος να μπεις κάτω από τη στέγη μου. Για το λόγο αυτό, δε θεώρησα άξιο τον εαυτό μου να έλθω ο ίδιος να σε βρω. Αλλά πες ένα λόγο και ο δούλος μου ας γιατρευθεί. Διότι κι εγώ είμαι άνθρωπος κάτω από εξουσία και έχω στρατιώτες στην εξουσία μου και λέω στον ένα: πήγαινε, και πηγαίνει. Και στον άλλο λέω: έλα, και έρχεται. Και στο δούλο μου λέω: κάμε αυτό, και το κάνει”.

Όταν ο Ιησούς τα άκουσε όλα αυτά, θαύμασε αυτό τον άνθρωπο και γυρίζοντας προς τον κόσμο που τον ακολουθούσε, είπε: “Σας λέω πως ούτε στον Ισραήλ δεν βρήκα τόση πίστη”. Κι όταν οι απεσταλμένοι επέστρεψαν στο σπίτι, βρήκαν το δούλο να είναι καλά.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ (Στοχασμός Πάπα Φραγκίσκου)

Ίσως στην σημερινή περικοπή βρίσκουμε την πιο συγκινητική αναγνώριση της φτώχειας της προσευχής μας η οποία άνθισε στα χείλη εκείνου του Ρωμαίου εκατόνταρχου που μια μέρα παρακάλεσε τον Ιησού να θεραπεύσει τον άρρωστο δούλο του.

Εκείνος ένιωθε εντελώς ανάξιος: δεν ήταν Εβραίος, ήταν αξιωματικός του μισητού στρατού κατοχής. Όμως η μέριμνα για τον δούλο τον κάνει να τολμά και να λέει: “Κύριε, μην ενοχλείσαι, γιατί δεν είμαι άξιος να μπείς κάτω από τη στέγη μου. Αλλά πες ένα λόγο και ο δούλος μου ας γιατρευθεί.

Είναι η φράση που επαναλαμβάνουμε και εμείς σε κάθε θεία Ευχαριστία. Ο διάλογος με τον Θεό είναι χάρη: δεν τον αξίζουμε, «κουτσαίνουμε» με κάθε λέξη και κάθε σκέψη… Όμως ο Ιησούς είναι η πόρτα που μας ανοίγει σε αυτόν τον διάλογο με τον Θεό.

(Γενική ακρόαση, 3 Μαρτίου 2021)

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, είμαι αδύναμος στην πίστη μου! Οι πολλές συμφορές, τα πολλά βάσανα με χτυπούν, με πονούν, με διαλύουν. Ακόμη και τώρα δεν μπορώ να συνέλθω από τα συνεχή κακά που με βρίσκουν. Έτσι η εμπιστοσύνη μου σ’ Εσένα εξανεμίζεται σιγά σιγά διότι πιστεύω ότι θα με λυτρώσεις από αυτά τα μαρτύρια. Όμως Εσύ θέλεις να τα υπομένω υπομονετικά με τη θεία Σου χάρη, επειδή έτσι θα σε δοξάσω. Δεν θέλεις να τα αποφύγω αλλά ν’ αντιμετωπίσω με θάρρος οποιοδήποτε κακό, οποιαδήποτε συμφορά με τη δύναμη της πίστεως. Χορήγησέ μου, Κύριε, πίστη ακράδαντη που δεν θα φοβάται ακόμη και τον ίδιο τον θάνατο. Πες μου ένα λόγο για ν’ αυξηθεί η εμπιστοσύνη μου σ’ Εσένα, ώστε ν’ αντιμετωπίσω όλες τις κακουχίες του κόσμου. Μείνε μόνο για πάντα δίπλα μου, κι αυτό μου είναι αρκετό.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

Απόσπασμα από το προσευχητάρι ” Μέρα με την ημέρα με τον Θεό”.

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 15ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 18 Ιουλίου 2024 Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου