Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

31 Αυγούστου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (4,38-44)

Τον καιρό εκείνο, σηκώθηκε ο Ιησούς κι έφυγε από τη συναγωγή και πήγε στο σπίτι του Σίμωνα. Η πεθερά του Σίμωνα υπέφερε από υψηλό πυρετό και τον παρακάλεσαν για λογαριασμό της. Ο Ιησούς στάθηκε από πάνω της, επιτίμησε τον πυρετό και την άφησε. Κι αμέσως σηκώθηκε και τους υπηρετούσε.

‘Οταν βασίλευε ο ήλιος, όλοι όσοι είχαν ασθενείς από διάφορες αρρώστιες τους έφερναν στον Ιησού. Κι εκείνος τους θεράπευε, βάζοντας το χέρι του πάνω στον καθένα τους. Αλλά από πολλούς έβγαιναν και δαιμόνια, που φώναζαν κι έλεγαν: “Εσύ είσαι ο Υιός του Θεού”. Ο Ιησούς επιτιμώντας τα, δεν τα άφηνε να μιλούν, επειδή γνώριζαν καλά ότι αυτός είναι ο Χριστός.

‘Οταν ξημέρωσε, έφυγε και πήγε σε έρημο τόπο. Ο κόσμος, όμως, τον αναζητούσε και πήγαν και τον βρήκαν και τον κρατούσαν για να μη φύγει από κοντά τους. Αλλά εκείνος τους είπε: “Εγώ πρέπει να αναγγείλω τη βασιλεία του Θεού και στις άλλες πόλεις, διότι γι’αυτό το σκοπό έχω σταλεί”. Πήγε και κήρυττε στις συναγωγές της Ιουδαίας.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Το μεγάλο μάθημα που μας έρχεται από το σημερινό Ευαγγέλιο αφορά τις προτεραιότητές μας ως πιστοί και ως Εκκλησία.

Και πράγματι, πώς μπορεί κάποιος να μπει σε ένα σπίτι και να μείνει αδιάφορος για τον πόνο που υπάρχει μέσα σ’ αυτό το σπίτι; Πώς μπορείς να καθίσεις σε ένα οικογενειακό τραπέζι και να αγνοείς ότι στο διπλανό δωμάτιο υπάρχει ένα άτομο στο κρεβάτι που υποφέρει;

Συμβαίνει συχνά να πέφτουμε κι εμείς στον πειρασμό να επιλέγουμε το καλύτερο και νικηφόρο κομμάτι της κοινωνίας, ξεχνώντας ότι οι πονεμένοι πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας.

Σε όλους αρέσει μια ομάδα νέων, αλλά λίγοι θέλουν να περάσουν χρόνο στο σπίτι των ηλικιωμένων. Σε όλους αρέσουν οι ευτυχισμένες οικογένειες, αλλά λίγοι αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να γίνει για όλες τις οικογενειακές πληγές που υποφέρουν στη σιωπή. Σε όλους αρέσουν τα παιδιά που σου φτιάχνουν τη μέρα σου, αλλά λίγοι είναι πρόθυμοι να φροντίσουν παιδιά με ασθένειες ή σοβαρές αναπηρίες. Πρέπει να μάθουμε να «σκύβουμε» όπως ο Ιησούς, και έτσι να είμαστε Εκκλησία.

Η θεραπεία δεν είναι απαραίτητα ή πρωτίστως η άρση ενός προβλήματος, αλλά να συνεισφέρεις ώστε να σταματήσει να είναι φυλακή. Υπάρχει μια προσφορά που μπορεί να προέλθει από την δοκιμασία. Μια αποστολή που μπορεί να δοθεί μόνο από όποιον υποφέρει, από κάποιον που βρίσκονται σε μια άβολη θέση που είναι αυτή του σταυρού. Η εγγύτητα του Ιησού θεραπεύει / ελευθερώνει αυτή τη γυναίκα.

Δεν θα έπρεπε να είμαστε κι εμείς έτσι; Δεν θα έπρεπε κι εμείς να «σκύψουμε», να πιάσουμε το χέρι, να συνοδεύσουμε όποιον νιώθει δέσμιος εκείνου του πυρετού που είναι η δυστυχία;

 (Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco)

 

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Σ’ ευχαριστώ Κύριε,

για το παράδειγμα που μας δίνεις.

Βοήθησέ μας με κάθε κόστος

να αναζητούμε και να επιδιώκουμε

κάθε μέρα της ζωής μας μικρές παύσεις για προσευχή

για διάλογο με Εσένα και τον Πατέρα σου

κάτω από την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος.

Ώστε ότι και αν πράττουμε έπειτα

να έχει ζωή από την αγάπη σου. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου